Traktorske kose

Izveli konja u setnju.
Ne daj Boze da kosim sve sa ovim
56a304faa839facff2666965771d36be.jpg
8064eba6f1ae8bd0dd2184cb3c602d4e.jpg

Послато са SM-G970F помоћу Тапатока

Jel nemaš onaj točak nazad da sediš?
To je smrt za čoveka!!!
Ja sam probao da kosim sa tim treba puno vežbe!?

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

Sa tim bcs622 se jako lako kosi ko zna tehniku. To je dobra mašina.
Ima mnogo težih mašina za košenje, pa su ljudi radili poceo dan

Poslato sa LDN-L21 pomoću Tapatoka

Ja sam probao i treba baš vežbe, skrećeš nogama, dižeš rukama
A gledam jednog u selu čovek izbeglica 1975g kupio tu mašinu radio po Bosni po brdima ovde mu pesma, kosi kao lud 2_3 brzinom
Kao ja fergulom 2_3
Zgodna je to stvar za placeve voćnjake
Još ova ima sedište od traktora sa oprugama, ajde lakše je nego ništa nema da te drzi sa strane kao na onom oridjidji sedištu!!
I problem je voziti po selu nemoš je registrovati!!
a7b84dea13e14c1833cd6792e10e1e23.jpg

Ja nisam koristio sedište nikad, to je za ravnicu, kod mene u brdima gde koza pase pod ručnom to ne može.
Sad bi mi malo smetalo da hodam za njom jer je malo prebrza za moj uzrast.
Trenutno sam sebi nabavio sa hidropogonom , možeš da je podesiš koliko ti odgovara..

I ja kosim 3 sa ovom, jbg naviknes se.
Haha e pa bracala ne mozes sedeti na kolicima u brdu sa njom, jedva ide i ovako, negde moras da je guras, ne pomaze ni blokada!
Kolica su samo za transport da ne drzis na rukama i ne odbijas noge bez veze... kod mene ljudi i u ravnici odkacinju kolica, jbg navikli da tabaju za njom.
Meni sluzi samo za neke coskove gde mi je tesno sa traktorom i oko voca.
Inece sepet obican, a imaju jaku cenu bas!
Ljudi koji kose velike povrsine sa njima obicno su uverzirani i zilavi kao dzukele, njivu opkosi pa gleda odakle ce i kako krenuti da ne ide ni niz brdo ni uz brdo vec da uvek ide horizontalno.
Kosio sam njivu od 2.5h, poranis oko pola 5 da ne goris po suncu, sad nisam bas u kondiciji, kosim sve traktorom...
Pre se dosta bas kosilo sa ovim sranjima ljudi su bas ubijali pare dok se nisu pojavile bocne traktorske itd..
@mirosti da je tako lako terati ovo pogotovo u brdu, niko ne bi kupovao traktorske kosacice, svi bi trcali za ovim i dan danas.
Po meni najveca glupost ikad napravljena, al jbg ljudima bila dobra, lakse sa njom nego rucnom kosom.

acc3242614f4207c21273a70a86f5b49.jpg

Skalamerija jeste, ali ja znam da je bila najefikasnija i najbrža u svoje vreme. Ja sam još kao klinac počeo kosačku karijeru sa 407, i mislim da sam sa njom odradio preko 3000 sati. Ako sam prosečno išao3-4 km/h znači da sam nogama za njom prepešačio blizu 10hiljada km..
Tu bcs sam nešto malo koristio, ali za ravnicu sa tim točkom je bila odlična.
E sad traktorske kose su neuporedive, ali nemogu svugde prići..U našim vrletima se nikada nisu mogle koristiti..

Pokojni deda je kupio novu BCS sa uređajem za žetvu čini mi se '67-8. Slabo je kosio, '75 već uzeo traktor. Žeo je sigurno 20ak godina od jutra do mraka. Znam da je stalno pričao kako baksuz nikad nije hteo da se pokvari.
Pre smo je koristili za košenje po voću, malini i kupini a sada samo stoji. Prošle godine kod komšije terala mesalicu za beton, nestalo struje. A i dan danas malo se zalije i pali kao sijalica. Uređaj prodali prošle godine, a ona ostaje dok je veka.

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

Sad kod drugara slikao, uredjaj za zito od BCS, kosilo je to nekad celom selu, ostalo mu u amanet od djeda
Ja i drugar terali kao klinci, bilo je zanimljivo
4a2378974bd08f579d45d311d2e90905.jpg
c06799e19708f878719fc84ed4305ab8.jpg
2d335cd69447cd3be48f4debc7f85e88.jpg

I šta onda dolazila vršalica ili????
To znam da može da bude samovezačica
Ali kad su stigli kombajni kod vas?
Ovde su već pedesetih vršalice otišle u zaborav

Dolazi vršalica koju tera motor prdavac zweitakt Rotax. Zabija se drveni klin pod polugu gasa i onda majstor nadaje.
Vršalica je austrijska(nije wermacht), i češljevi gornji se ponekad čiste od trave drnde..
Gomila pšenice se posle 'razjeva' vetrenjačom, koja ima zupčasti multiplikator.. to je isto vrlo interesantno..
Deda je par puta spavao u plevi, meni nisu dali..
Pre nekog vremena sam gledao neki šverceri dobavili vršalicu iz austriju, tražili 150€, umalo nisam kupio da me mine želja, mada žena nebi baš bila srećna da to vidi u dvorištu..

Da, posle bila moba kući. Sećam se bio sam klinac kada je komšiji radila vršalica, nisam samo vode za piće mogao da donesem. Uglavnom ostalo mi je u pamćenju kao veoma lep i zanimljiv događaj.
Stvarno ne znam kada je došao prvi kombajn. Znam da je rođak uzeo novog Zmaja 133 krajem 1970ih i da je uglavnom bio angažovan od zadruge da žanje oko Uba i da mu se to mnogo više isplatilo nego da radi tu kod nas. I pre su kod nas žita sejana u brdima gde kombajn nema šanse da uđe, pa je žetelica bila jedino rešenje.
Baba mi je iz Krupnja, tačnije sela Šljivova i kada leti idemo tamo jako su česte njive sa sadenutim snopljem. Deks verovatno zna više o tome. Uglavnom kada se krene od Osečine ka Loznici uvek se i sa glavnog puta može videti snoplje. Sela su jako brdovita i upotreba kombajna je skoro pa nemoguća.

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока

Da, vršidba se u selu nije mogla završiti bez 20-30 ljudi.
Kod mene su snopovi vezani na težinu 50-70 kg, i ja sam sebe smatrao odraslim kada sam mogao dići taj snop i dodati na traktorsku prikolicu.
Kao i u svakom selu, poneko tu nije govorio sa nekim, ali taj posao se nije mogao svršiti bez učešća svih. E sad, recimo, kada ta dvojica dođu da pomažu kod prvog domaćina, jedan je odmah iza vršalice i prebacuje slamu do sledećeg, a onaj što ne govori sa njim je tamo negde gde se trpa slama.
Kada se tu završi, brzinski se svi malo založe i popiju po koju i prelaze na sledeće dvorište. Tu su ona dvojica već bliže, i na kraju se već zdrave sa rakijom. Na trećem dvorištu već zapevaju i tu su izmireni..
Zadnjih dvadesetak godina ima ljudi koji ne govore i po 10 godina, jer su svi kao ojačali i niko nikom ne treba..

Vršalice pamtim po šupađa po selu, već rashodovane i neupotrebljive, bilo je 6_7 u selu ja pamtim 2_3 da su samo fizički bile prisutne
Pamtim nešto samovezačica konjskih CORMICK
A i moj stari 1961g slabo pamti vršalice!!

Prodao si Bacu u Lo, on kupuje za Arape, placa ovuda po 50e komad a njima prodaje verovatno po 300-400e.
Mnogo ih je pocistio ovde, svaka kuca ima BCS pa samim tim i uredjaj za zito
Ima od Os ka Lo jos po negde da se vidi ali to su oni koji ne zele da menjaju tradiciju, glupo je da kazem da su zaostali...
U Sljivovoj i ne postoji njiva za kombajn pa su primorani tako da rade, mada ima po nekim stracugama se kace sa kombajnom, grdno za videti...
Bilo je to bas bas zanimljivo.
Ja sam '93 i malo sam zakacio tog vrsaja kao klinac, prevozio sam zito u dzakovima kultivatorom do zgrade gde se izrucivalo, deda mi upali kultivator a ja soferiram
Popije se tu nekoliko sanduka piva, cak desetina litara rakidzona, domaceg vina jos vise, pojede dva praseta po 35kg itd.
Jbg 30-35 ljudi treba nahraniti i napojiti.
Svakako je bilo mnogo lepse nego sad, druzili se, zajedno radili, ko nije pricao trazili su nacin da izmire na tako tim mobama, manje bili zavidni ili nikako, itd itd.
Mi smo poceli kombajnom raditi negde oko '00 godine, smanjilo se ljudi u selu pa bili primorani, inace se uvidelo da je mnogo bolje i prakticnije.

Stric od moje keve je bio MAŠINJISTA LANZ BULDOG i CLAAS vršalica vozio je u zadruzi od 45_51g tad je dobio FERGIJA i pobegao za BG

Kod nas radili sa takozvanim Poljakinjama, a bilo je i Zmajevki, poznate su po svojoj tezini od 5t, vukao je dedin drugar sa 560, kocnice radile sve top ispravno, niz brdo udarna ruda koci prednju osovinu a jedan ide iza i vinta zadnju osovinu, bilo nesto namontirano

Pozdrav kolege,dali je neko popravljao kuhn kosacice(4 diska) i kakve su cene delova u slucaju nekog kvara ili remonta, takodje me zanima kojom brzinom mogu da kose lucerku u slucaju da je pogoni imt 539,gledajuci snimke na internetu generalno dosta sporo ih voze u odnosu na poljske bubnjare?U planu je da se ovih dana kupi rotaciona kosa (165cm zahvata) ali se lomim između nove poljske,neke polovne bubnjare iz uvoza ili kuhn sa cetiri diska, budzet je do 1000e.

Nazad
Vrh