Traktorske kose

Ovi kose masu mišu do kolena,žabi do ramena.5.000 kvadrata mu dođe 0.5 ha što nije impozantna površina za košenje u vremenskom intervalu od sat i po vremena.Neka je i sat vremena potrebno to je za 12 sati košenja=6 hektara što je stvarno smešno u odnosu na rotacionu kosačicu.Skidao sam jutro(57.5 ari)ludačke deteline u intervalu od 15-20 minuta sve u zavisnosti od toga koliko je parcela ravna i kakvog je oblika.Sa travaricom je išlo daga,daga i gde si tu si.

Ajde ba nek kosi kako je naucio 90% ljudi na forumu i uopste budale i nemoj te price kako ide brze i kako pokosi bolje. Da je ona dobra bila nikad se ne bi ratoacioan napravila nego bi se ta unapredjivala kratko i jasno :)

Te duplex kose su dobre dok ne nalete u livadi/detelini na zubac od grabulja ili oprugu od rasturaca, sto se lako moze desiti. Posle se hvataj za glavu. :osmeh: Druga stvar, kada pogledas snimke sa YT videces da zapadnjaci ne koriste nista osim roto kosa raznih zahvata. Te da ih nazovem obicne kose sa jednom ili dve rezne letve imaju samo jednu prednost nad rotacionim kosama a to je kosenje mlade deteline. Obicne kose stabljiku zasecaju ravno i tako omogucavaju brze zanavljanje biljke dok rotacione oseceni deo stabljike rascvetaju prilikom velike brzine udarca noza i time proces zanavljanja duze traje. Zato se preporucuje da mlada lucerista prve dve godine treba kositi obicnom kosom.

imali ko iskustva sa welger rotocionom kosom kakve su one , usput ako neko ima roto kosu da proda sa 5 diskova nek se javi meni

od rotacione nije brza sigurno,ti sa striznom ne mozes drugom brzinom da pomislis dok sa rotacionom kako god hoces mozes da kosis

Sto, ja sa striznom samo drugom i picim, prvom bas ako je gusta sitna trava, lucerku kosi drugom kako hoces...inace mogu da uradim 1H za 1h, ukoliko nije poleglo i da malo ima krtinjaka, i naravno ako je u pitanju jedna njiva.

Sto, ja sa striznom samo drugom i picim, prvom bas ako je gusta sitna trava, lucerku kosi drugom kako hoces...inace mogu da uradim 1H za 1h, ukoliko nije poleglo i da malo ima krtinjaka, i naravno ako je u pitanju jedna njiva.

Sve ovisi o terenu tako i mi otprilike kosimo.
Ja čuvam stroj 2 brza je solidna na 1400 do 1600 kuda brze s roto to nikad ne bih mogao.
A brže se može ići ali nema potrebe samo bi ispao s traktora.

Porede se babe i žabe.Ali roto kose imaju veći učinak,ne smeta im mravinjak,krtičnjak,ne smeta im ponovo proći kroz pokošeno,može i u rikverc.Nikad se ja ne bih vraćao na travarice.Travarice su samo jednostavnije za održavanje ali ako negde dobije lufta onda treba da nossiš 3 rezervne kose da bi pokosio 2 jutra.

Ne smeta ni ovoj mravinjak , po ponovnom pokošenom ne štopa se nit krtičnjak.
A od održavanja ide na nju mazalica.
Dok se ne proba ne zna ja nisam vjerovao dok nisam probao.
I mi smo planirali roto na kraju je ovo puno bolje em mal traktor kosi.
Potrošnja mala učinak velik.
Dok za roto te veličine otkosa treba bar 60 konja.

Niš ne smeta samo se osjeti fergo malko mjenja zvuk.
Ona oscilira s obadve kose a jedan uložak dođe do 100 eura.
Za manje traktore dušu dala i za neravne terene i brdovite.

A ukoliko je poleglo,zamrsilo,trava visoka metar i po, gusta,mravinjaci,krticnjaci,parcela sa raznim nagibima i neravninama?

Niš ne smeta samo se osjeti fergo malko mjenja zvuk.
Ona oscilira s obadve kose a jedan uložak dođe do 100 eura.
Za manje traktore dušu dala i za neravne terene i brdovite.

Samo ti savatujem da čim smogneš kupiš rotacionu.Izgleda da nisi stradao sa travaricom pa možda imaš pozitivno mišljenje.

Imali smo nekad bocnu striznu kosu, IMT (ne sjecam se oznake), ona sto se kaci ispred zadnjeg tocka. Malo je radila i posle otisla u hladovinu, stajala tako 10_tak godina i prodam je za 600 maraka, bukvalno bila nova sa rezervnom kosom. E sad ne znam kako sljakaju ostale strizne kose, ali ova je bila djubre ne vidjeno. Pogon joj je bio uslovljen zategnoscu pogonskih kaiseva, kad podignes kosu na uvratinama remenice se priblize i kaisevi pocnu proklizavati te kosa staje, i kad je ponovo spustis na zemlju ona pocinje opet kositi. Lijepo zamisljeno, samo su predvidjeli krticnjake, neravnine i kojekakve izbocine, jer cim bi naisla na tako nesto isla bi u vis i to mu dodje isto kao da si potegao rucizu hidr. za dizanje, znaci staje sa radom. Onda muke sa poleglom masom, sa odvajanjem otkosa, pa montaza na traktor_cist avanturizam.
Ukratko, sto bi se ovdje reklo,''ne dao bog nikom.''

Kakve su prve rotacione kose imaju li iko osiguranje ako se udari u panj, kamen neku sipku.

Ako sam dobro razumeo pitanje, sve roto kose imaju uslovno otvaranje nazad kada udare u kamen, panj, brazdu i sl. Druga stvar vecina ima pogon preko kaiseva pa usled udarca tu dolazi do proklizavanja i zaustavljanja radnih tela. Kod kosa sa takozvanim "krutim" prenosom gde su umesto kaisa kardani kao sto je moja PZ, proklizavanje se vrsi preko lamele u diferencijalu kose.

Ako sam dobro razumeo pitanje, sve roto kose imaju uslovno otvaranje nazad kada udare u kamen, panj, brazdu i sl. Druga stvar vecina ima pogon preko kaiseva pa usled udarca tu dolazi do proklizavanja i zaustavljanja radnih tela. Kod kosa sa takozvanim "krutim" prenosom gde su umesto kaisa kardani kao sto je moja PZ, proklizavanje se vrsi preko lamele u diferencijalu kose.

Ma ja sam mislio na rotacione koje se kace naprijed frontalne kako se vec zovu i sto ih okrece hidromotor.

Nazad
Vrh