smiljan123
Član
Imam sad jedno musko u 5 mjesecu...buljave oci,dugacko,stomak ko u krave,crveno a guzova nigdje...tesko ce bit od tog neki bik,jedino sto sve zivo voli jest..on cisti jasle
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
I ja sam nekad birao za tov te tamno-crvene ali vremenom sam uvideo da nema pravila ,cak u tim tamno-crvenim pre moze da se provuce neki crv.holstajn.
U zadnjih nekoliko tura su mi se najbolje pokazala sarena telad sa sarama boje bele kafe ,imaju dobru konstituciju i mogu da ponesu lagano preko 700kg.
Dok imao sam crvenih i crveno belih dodju do 550kg i stanu sa porastom i smo nabijaju loj.
Za poboljsanje tovnog govedarstva jeste resenje ubacivanje tovnih rasa ,ali to bi kod nas jos vise narusilo i onako krhko mlecno govedarstvo.
To moze da se radi u zemljma koje planski rade i ulazu u svoje govedarstvo , a ovde kod nas gde se donose ad-hok resenja i gde se planovi i strategija menja od vlade do vlade (od potpisivanja sporazuma do potpisivanja sporazuma) i od ministra do ministra to je potez koji moze da nam se obije od glavu.
Ajde kolega malo me reklamiraj, nece skociti cena teladi, uvek su Sremci u vrhu liste sa kojima poslujemPravilo je da nema pravila. Ja sam prosle godine od jednog kolege sa foruma kupio blizance(musko i zensko), musko je bilo sareno i od ne bas krupne krave(600-650kg). U isto vreme se otelila moja junica sestra od tih teladi i otelila skoro belo tele. Kupim jedno skroz crveno, dugacko od krave od blizu 900 kg i jednog holstajna od junice i jednog od krave. Rezultat pri prodaji potpuno neocekivan taj sareni blizanac sa nekoliko dana preko godine 580 kg, tele od moje junice 550, a taj crveni dugacki 450, a nije imao nikakvih zdravstvenih problema i smetnji. Holstajni su bili bolji od njega a i tu je tele od junice bilo bolji bik nego onaj od krave. I koje je sad pravilo za izbor teleta. I sad imam jednog blizanca od nepunih 11 meseci i ima 520-530kg, njegovi vrsnjaci 50-100 kg manje.
Znam kolega potruno razumem tvoj nacin razmisljanja jer i ja se bavim i tovnim i pomalo mlecnim govedarstvom i u interesu mi je da kad kupujem kupim sto kvalitetnije tele za tov.Ako planiras ostavljati za junice onda se bira drugo seme,govorim o lnudima koji planiraju prodavati telad