Tov junadi

Ja posle par dana sa cucle prelazim na kantu da im dajem mleko..desi mi se da odjednom treba da napajam 7 8 teladi,pami ovsko kud i kamo brze,anisam ni znao da ima veze sa razvijanjem buraga..nebavim se tovom bikovavec mlecnim govedarstvom,pre sam ostavljao svu telad pa je bilo i bikova,sad sam to batalio..nisam nikad imao problema sa teladima zato sto piju iz kante..

Za manju telad ovako:
[video=youtube_share;JsWIAvTzW10]https://youtu.be/JsWIAvTzW10[/video]

U GB i Iskoj imaju prakso sezonskih telenja, da se iskoristi prirodna rast trave. Tako su im velike grupe teladi ujednačene veličine i starosti, a odgajaju ih na pašnjaku, na čistom su, a tame i nema mrazeva ko u nas. Pa ih poje grupno.
[video=youtube_share;mYKZwZsW6gI]https://youtu.be/mYKZwZsW6gI[/video]

imam tele odbio sam ga sace 1 3 meseca.

jede konc dnevo 1 .5 kg .

jel da mu dajem po volji ili mu dosta za sad nema ga vise od 120 kg???

Imamo slicno tece samo je moje 150 kila i ja mu dajem ujutro 2 majstorske fangle smjese i tako i uvece..to je oko 2 kile a koristim megi 35 pomijesan sa prekrupom i mekinjama

Od najveceg ka najmanjem...

35hebmb.jpg

Pozdrav iz Bugarske!Imam jedno tele sto je 2,5meseca staro ali zaostalo je ot ostalih jos im dajem zamenu za mleko.Inace jedu koncentrat i seno,kajite sta da mu dajem da ga pojacam?

Bratko, ocisti ga od parazita,( gliste), daj mu vitamine.
Umesto zamene, ako imas, daj mu kravlje mleko.
Kvalitetan koncentrat za telad.

Ja pomalo razmisljam da muske ne ostavljam vise, cijena bikova slaba a tesko ih i prodati.Imam 9 komada utovljenih trebali su otici u maju a jos uvjek neznam ni hoce li otici u ovom mjesecu.

Ja opet drugcije racunam....nek mi mlijeko od krava sa premijom poklopi svu ishranu (koncetrat,sjenazu,baliranje,sjetvu) od bikova ostaje cista zarada a najmanje posla oko njih.....dobro..vi koji imate vise krava pa cesto imate telad za isturit moze i tako (manje dobijes a nisi puno ni ulozio),a ja koji imam 3 do 4 teleta godisnje..meni se to po mom misljenju ne isplati

Nazad
Vrh