Tov junadi

14975930_10207461747558833_1103386629_o.jpg

Evo i ja pomalo uzimam
Koliko vidim .. roba je vrh.. Koja kilaza i cena?

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Jel melje neko celo suncokretovo zrno u koncetratu za junad ?? I koliko moze da zameni sacmu ??

Suncokretovo zrno ne može da zameni suncokretovu sačmu, ali može da se uključi u koncentrat za junad i krave ali opet zavisi šta se želi postići.

Ma imam mogucnost da uzmem od drugara oko 1,5t u nekoj razmeni. On mislio da ce kupiti masinu za hladno cedjenje ulja (kako se vec zove) pa ostavio oko 3t. Ali je za sad odustao. A i posejacu sledece godine suncokret pa zbog toga pitam da li moze da se iskoristi u ishrani junadi.

Ma nesto sad razmisljam ima jedan cuo sam da radi usluzno cedjenje ulja iz suncokreta, ima neku masinu ne znam zaista kakvu. Dobija se odredjeni deo hladno cedjenog ulja, talog neki i nesto nalik suncokretovoj sacmi (mozda i jeste sacma, uglavnom mi rekose da su ostaci za ishranu stoke). Nisam se detaljno raspitao o tome nije mi trebalo do sad ali bas cu videti za vikend da stupim u kontakt i da detaljno ispitam sta i kako, verovatno je bolje resenje davati to govedima nego celo zrno.

Ma nesto sad razmisljam ima jedan cuo sam da radi usluzno cedjenje ulja iz suncokreta, ima neku masinu ne znam zaista kakvu. Dobija se odredjeni deo hladno cedjenog ulja, talog neki i nesto nalik suncokretovoj sacmi (mozda i jeste sacma, uglavnom mi rekose da su ostaci za ishranu stoke). Nisam se detaljno raspitao o tome nije mi trebalo do sad ali bas cu videti za vikend da stupim u kontakt i da detaljno ispitam sta i kako, verovatno je bolje resenje davati to govedima nego celo zrno.
Ako mislis na ovog iz Krusara sto to cedi,sacma je odlicne,ja sam je koristio,malo je teza za mlevenje jer je granulirana da tako kazem,ali je dosta bolja od ove kupovne sto ima da se nadje....

Tovim ovu turu junadi od ove godine sa mnogo vise obroka nego proslu turu a razliku nevidim da ima veceg efekta slicna je kilaza . kakva su vasa iskustva?

Koji rezim ishrane imas,koliko je to vise sto si povecao,jel simentalac ili holstajn,uslovi drzanja,jel su bolovali od necega i koliki je prosek koji si imao do sad na izlazu?

Silaza obrok.seno. vezani su uvek.simentalci.dobiju po kantu jupolsku silazu na to 5kila koncentrata sto mesam i seno livadsko. dvaput na dan 400 kg prosek. A ima u balegi dosta zrna od silaze kao prekrupa

Kada hranis sa silazom .. narocito ove godine kada ima puno zrna i jako je kvalitetna ... gledaj sa ti koncentrovani obrok.. tj koncentrat ima sto manje kukuruza.. znaci pojacaj stocno brasno suncokretovu sacmu i soju.. Zato je miks obrok najbolji ... ja jako malo u miks prikolicu sipam kukuruza... samo suncokret soju stocno brasno i premiks.. jako malo kukuruza jer ga ima u silazi.. probaj da napravis koncentrat saumanov.. 40kg soje.. 20kg sunc sacme 20kg stocnog brasna i 16kg kukuruza i 4kg premiksa i davaj uz silazu samo po 1.5kg tog koncentrata. Ako ces da eksprmerimentises... Ja sam tako hranio jednu turu i pucali su im jarkovi na ledjima... ali je sad soja skupa na puno bikova

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

E to kad ima jarak to je vrh rezultata.sad imam dosta suncokreta pa cu videti sto vise da dam.soju nemam.kupujem stocno

Ja sam prekuče otvorio solažu i uključio u obrok.Hranim i ovako,ujutro sijeno,u 10 h po jupolska kanta silaže i po njoj po 2 kg Bankom koncetrata,u 13h mokra rola dts pa u 17 opet silaža sa istom dozom koncetrata i uveče oko 19 opetmalo sijena.Prosjek im je 550kg.Činimi se da im je previše.Kako napraviti obroke???

Pneumonija je ozbiljna stvar i nju treba lepo dijagnostifikovati.

Kašalj i lošiji apetit mogu biti i obična prehlada. Tada obavezno pospešujem boravak na svežem vazduhu, trudim se da nudim mlaku vodu, ako hoće pitomu nanu nudim, pojačam koncetrat koji vole...

Ali se ne zajebavam preterano, imam veterinara kome verujem jer se ne libi radikalnog lečenja.

Tele, june, je živ stvor isto kao i ja i ti.

Nazad
Vrh