Tov junadi

ne nekazem ja da lazes kolega.... nisi me razumeo... samo da pitas toga gde si video kako sta kad da se radi... Koju rasu tovi.. Gde nabavlja telad.. Koju hranu koristi .. Da li silazu.. Da li lucerku.. Naravno ako si zainteresovan... Ja bih bio ti bio zahvalan da cujem... Pa sto da ne i probam da nabavim bolju telad i da probam... Jos jednom kazem .. nisam imao nameru da te po ijam vec da takve rezultate ja jos nisam cuo kod ovih tovljaca sto ih ja znam a ni ma forumu.. pa mi je bas interesantno da cujem. Pozdrav kolega.

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Simentalca drzi,ali kod vas gore simentalac ima dosta pomesan sa holstajnom i tu malo gubi,hrani ih ujutru koncentratom i silazom,popodne dobijaju seno i opet uvece koncentrat i silazu.Pocinje dva meseca pre silaze da im sece zeleni kukuruz i tu im odma oformi zeludac tako da oce da puknu,msm maksimalno ih gura ,a i jos kupuje dobru telad ,a ne neke skart.I ono za prirast taj komsija ima svesku i sve belzi napredak,za tog od 670kg,kao tele je imao 137kg ,bio kod njega 10 meseci(670kg:365>1,83 dnevnog prirasta)

Posle te ture od 607kg proseka ,drugi su mu bili 570kg prosek,valjda su mu se telad pogodila ,ali isli su ko iz vode ,msm nije bilo lecenje niti icega sto je moglo da ih koci

Simentalca drzi,ali kod vas gore simentalac ima dosta pomesan sa holstajnom i tu malo gubi,hrani ih ujutru koncentratom i silazom,popodne dobijaju seno i opet uvece koncentrat i silazu.Pocinje dva meseca pre silaze da im sece zeleni kukuruz i tu im odma oformi zeludac tako da oce da puknu,msm maksimalno ih gura ,a i jos kupuje dobru telad ,a ne neke skart.I ono za prirast taj komsija ima svesku i sve belzi napredak,za tog od 670kg,kao tele je imao 137kg ,bio kod njega 10 meseci(670kg:365>1,83 dnevnog prirasta)
Ne mozes kolega da delis 670 sa 365 jer moras da odbijes tezinu teleta pri dolasku... znaci 670minus137kg .. to je 533.. 533podeljeno sa 365 je 1.46... Znaci dnevni prirast mu je 1.46.. Niste dobbro racunali

Moja greska sad vidim da si stavio 10meseci a ne godinu... Pardon... Ali opet 533 kad podelis sa 10meseci kod njega .. on je ostvario prirast u tovu od 1.73.. sto je fenomenalno.... Svaka cast... Ja dovozim telad iz centraolne i juzne srbije po mogucnosru sto cistije simentalce dajem i zeleno pre silaze.. Dajem granulirane predstartere startere.. seno i lucerku ekstra klase. Uskladjujem proteine i energiju po tablicama i analizama hrane.. Sad sam kupio i miks prikolicu.. Vakcinisanje .. vitamini . ciscenja . Ventilacije.. Mozda ima malo fali svetlosti .. resicu i to.. Merim svako tele kad dodje.. Vrsim kontrolu tezine na par komada u pocetku svaki mesec a posle na dva meseca. Desi se da sortniji bik dodje do 1.55 ali imam bikova koji su i na 1.35.. Neki prosek mi je godinama od 1.35 do 1.5maksimalno.. Zavisi od kvalitetahrane koju imam u tom momentu. Ne drzim bika nikad vise od 11meseci. Znaci sve pokusavam ali ne mogu postici 1.6 prirast.. To mi je cilj ali tesko.. Bar ja! Zato mi to sve zvuci neverovatno! Onda je tu zarada odlicna sa tim prirastom.

Poslednja izmena:
Najrelanije bi bilo prosek ta dva prirasta sto je tacno 1,8.P ima raznih matrapaza sto dovoze telad gore ali ima dosta i krvi holstajna zato sto kupuju svasta.Posto vidim da koristis predstartere,pitanje je da li im non stop dajes koncnetrat posle dok izguraju do kraja,ako im ne dajes tu gubis 100% u napredovanju i video sam da si gore slikao tvoje bikove i izbacio sliku ,reko si da su stari 8,5 meseci i da imaj prosek 500 p ti vidi koji ti prosek ispada do sad,moji su sad 8 mesci ,a rekao bi po rogovima da su tvoji bar 2 meseca stariji,msm mozda si mislio 8,5 meseci su kod tebe ,ali sve u svemu pohvale za smestaj i za miksericu.

Poslednja izmena:
8.5meseci kod mene... Prirast je od 1.45 do 1.5 maksimalno... do sad kod mene. Objasnjavao sam u ranijom postovima... Cim dodju dobiju smesu predstartera i startera glanuliranog.. to je najcesce gt1.. i gt2...18%proteina i tako do nekih 200kg.. 0d 200 do 350kg idu dopunske smese 16 %i onda krece zeleno... silaza .. lucerka plus koncentrat 14% Uvek sve na volju... Kolega... nemoj mi zameriti ali ja u tvoju pricu ne mogu da poverujem... jer na 1.8prosek tu mora da bude bikova i od 1.6 pa do 2kg prirasta.. 2kg prirast je da od rodjenja do godinu dana starosti simentalac kakav god da je dobar moze da ima 730kg. To je nemoguca misija... Ako si pak i uspeo to da ostvaris... Treba da napises knjigu i da radis na farmama gde god hoces za platu koju hoces... Izvini kolega jos jednom ali taj prirast je nerealan za simentalca. Nisi me ubedio jer se non stop hvatas za kvalitet teleta.. Nista konkretno o ishrani... Mozes ti biku gurati koliko hoces proteina i energije ako on to ne moze da prevari... Drugo... Bik mora da naraste...a konstantnim koncentratom i gruvanjem se on zatvori.. Za 730kg on nemoze da napravi takvu formu od 365dana starosti.. .. Ne znam .. Voleo bih da gresim ali tesko...

Ako koristi dopunske i potpune smeše firme "HranaProdukt" iz Salaša Noćajskog,onda je moguće!

Gledaj ja nigde nisam pomenuo prirast od 2kg,ali ja sam se uverio da moze 1,8,ajd da nisam p da nekako i verujem tebi ali sam video,msm nemoj da mi zameris ako nam se misljenja ne podudaraju,a za 720kg sto ti racunas po mojoj racunici nije moguce zbog raznih faktora,670kg je bio najveci bik a prosek 607kg,drugo je u praksi,a drugo je na papiru i to valjda dobro znas,a sto se tice kvaliteta teladi tu sam po meni sto posto u pravum jer pogledaj ti tvoju telad sto su ti stigla,vecina ih je bledja koliko sam primetio,i pogledaj ti tvog bika od 8,5 meseci i mog od 8 meseci, ne kazem ja da lazes ali svako bi rekao ko drzi duze i bavi se tovom da je tvoj bik stariji od mog za 2 meseca i vise.Ja idem i licno kupujem telad u mom selu i okolnim i znam od koga sta kupujem,msm nije da se hvalim ,ali ima tamo koliko sam video u temi krave ,rekao je jedan da centralan srbija vazi da ima jedne od najboljih simentalaca,msm nema mesanja sa holstajnom,ali jedino po meni moze da bude u kvalitetu telad jer po tvojoj prici kako ih hranis i sve mora da idu maksimalno.Ali zelim ti svu srecu kolega da bude i kod tebe 1,6 do 1,8prirasta,i znas kako kazu(uvek moze bolje).A sto se tice za hranu vec sam napisao da ide prvi mlecni koncentrat,p tek onda prelaze na normalni,dobijaju kvalitetno seno i silazu.Dobijaju ujutru koncentrat i silazu,popodne imaju seno i uvece opet koncentrat i silazu.

Najveći prirast kod bikova koji sam postigao je 1,7 kg dnevno telad su merena na ulazu kod mene kući176 kila ulaz a izlaz 680 kila za tačno 10 meseci, 28 komada u turi, telad su iz Petrovac na Mlavi 2003 godine,držani su do 350 kila slobodni sistem posle 350 kila pa do kraja tova su bili povezani davan im je koncentrat i suvi repin rezanac potopljen pa umešan u koncentrat i jako malo lucerke inače sad ih držimo ceo tov slobodno i vrti nam se prirast oko 1,5 kg dnevno al sve teže to ostvarujem jer teško dolazimo do kvalitetnih teladi za tov

Mnogo zavisi od teladi, nacina drzanja i posvecivanja vremena zivotinji. Dok sam imao vise vremena imao sam neuporedivo vece priraste sad su tu negde oko 1,6. U pitanju su vezani bikovi. Kod mene dolaze kao sisavcad od 10-15 dana. Telad su sa juga srbije i po meni najlosiji kraj za nabavku teladi juzno od Save i Dunava. Ima mnogo faktora dok smo imali krave, nikad kupljeno tele nije bilo tezi bik od teladi od nasih krava, jer nije imalo nikakav stres nije vozano po pijacama, vasarima... Ja sam u ovoj temi pre par godina pisao kakve sam priraste postigao sa crnim holstajnima i ispao lazov. Jedino sto me je malo opralo je sto je jedan clan foruma bio prisutan kad sam doneo telad i kad smo merili bikove na utovaru, pa je potvrdio moju pricu. Svi koji su se ukljucili u diskusiju tvrdili su da je toliki prirast nemoguc i za simentalce, a ne holstajne. Telad koju sam doneo tri meseca ranije pre drugih, sad skoro ne mozes ni da razlikujes jer su se skoro izjednacili (30-ak kg).Tretman im je bio isti, ali ovi mnogo bolje guraju. Kad bi napisao do kakvih sam zakljucaka sve dosao zbog cega mi pada prirast neko bi pomislio da sam lud. Jedna od tih stvari je da bikovi koji piju hlorisanu vodu losije napreduju i imaju vecu konverziju od onih koji piju vodu iz subarteskog bunara iz mog dvorista. Postoji mnogo faktora ali ja verujem da je prirast od 1.8 moguc, kad se sve kocke uklope.

DA se ukljucim i ja u diskusiju,nikad nismo drzali da se tako izrazim profesionalno bikove,ali vec 30-40god drzimo bikove zadnjih 20god ne manje od 10kom u turi...Priraste nikad nismo merili,kao ni konverziju i kolicinu pojedenog koncetrata,sena i silaze,hranjeno je uvek svim i svacim i sta se imalo,nekad cist kukuruz,nekad jecam,nekad psenica,ali bas iz tog skromnog iskusttva mogu da kazem da pored kvalitetne ishrane koja je najbittnija definitivno i kvaliteta teleta,objekat u kome su smesteni,...usled nedostatka mesta u stali nekad sam prinudjen da elad izbacim napolje ispod supe i ta telad koja su na cistijem vazduu,sa dobrim provetravanjem i viskom svetlosti i sunca i pored toga sto nemaju vodu na volju(u stali imam pojilice) uvek budu mnogo bolja od onih u stali i pored identicne ishrane,a desavalo mi se da kada ih kasnije ubacim u stalu cak i kaliraju....

Nudi mi jedan čovek desetak teladi, oko 250-300kg su,za 500€ po komadu. Ono što me brine je to što su dosad bili stalno na pašnjaku. Pitanje za iskusne tovjače koliko je pametno uzeti ih? Oko šest meseci su stari. Koliko vremena bi trebalo da se naviknu za drugačiju ishranu?
A

Ako su na pasnjaku bili u sistemu krava tele onda je ok,ako su bili samo na ispasi onda nema sanse da su sa 6 meseci 300kg....Pogledas robu,ako nisu mnogo ispusteni,onda uzimaj...Das vitamine i ocistis od parazita i polako krenes sa hranjenjem,da ne krene naduvanje...Poz i svako dobro

U ponedeljak ili utorak ću da svratim do njega da ih pogledam, jer sam video samo jednu sliku o njima. Po tome nisu loši i dosta su jednaki po veličini , što sam još uspeo da zaključim je da su mesanci simentalca i holštajna. Sve u svemu više ću znat kad ih budem video uživo

Nazad
Vrh