Tov junadi

Ja sam teorijski racunao kukuruz na 8 %, a psenicu na 12%.
E sad... ako je kvalitet hraniva slabiji i smesa je slabija. Ni soja ne mora da ima 44, ni suncokret 33.
Pa jeste.....ali nema bar moj nosen na analizu....3vrste.... imdustrijski cak ispod 6posto.... a stocni oko 6.5 a i ja racunam suncokret 33 a soju 44....

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Jer ima neki program za proracun vrednosti proteina i gde moze da se skine na netu,
Nema program.....proteini se baziraju na smesi od ucesca kg neke zitarice ili uljarice u 100kg gotove hrane..... Na primer......100kg sojine sacme ima 44posto proteina....100kg suncokretove sacme ima 33posto proteina....kukuruz otprikike treba da ima od 8 do 9 posto....na 100kg. Znaci ako stavis samo 97kg kukuruza i 3posto premiksa ta smesa ima optimalnih 8posto proteina.... znaci kikogram hraniva mnozis sa njegovim proteinom i procentom ucesca u 100kg gotove hrane.... npr..ako stavis 10kg sojine sacme na 100kg hrane.... to ti je 10kg puta 44 posto proteina.....znaci na 100kg udeo sojine sacme je 4.4proteina....i tako posebno za svaku stavku u koncentratu...... sve ukupno daje proteinski sastav smese od 100kg

Koliko ima preoteina jecam,psenica zrno,stocno brasno i ovas da bi znao kad racunam.dali pored premiksa inbergovih stavljati u smesu i stocnu so

Koliko ima preoteina jecam,psenica zrno,stocno brasno i ovas da bi znao kad racunam.dali pored premiksa inbergovih stavljati u smesu i stocnu so
To sve ima oko 10 do 12 posto proteina.....stocno brasno oko 10.... jecam od 10do 12.... psenica oko 12... Ja uvek uzimam donje granice.... znaci 10posto racunam sve to. Ja ne dodajem nista sa inbergovim premiksom .... mada moji su bikovi 550kg .. ali i tvoji od 350 kg ...nema potrebe... samo pojacaj malo soju i suncokret da dobijes bar 13posto proteina. ..ako ces intezivan tov....ako ne ne moras nista dirati

koliko ti pojede jeden bik dnevno te smese,koliko silaze o koliko sene ili sta vec dajes?
Poslusao sam te i uzeo inbergov premiks i nisam pogresio

koliko ti pojede jeden bik dnevno te smese,koliko silaze o koliko sene ili sta vec dajes?
Poslusao sam te i uzeo inbergov premiks i nisam pogresio
Tesko je izracunati ....jer ja uvek dajem na volju sve.. .samo dodajem...ali prosek neki je od 7 do 8kg dnevno ...i oko 10kgkabaste hrane ( silaza...vrsena detelina i sudanska trava) mada pisem sve i od proseka 115kg do 550kg trenutno su mi pojeli 1450kg po grlu neki prirast od 1.6....prirast je bio veci ali smanjen je ubacivanjem losije silaze i losije kabaste hrane...Ocekujem da na kraju tova ne bude ispod 1.55 do 1.6

Bio sam skoro na jednom seminaru o modernoj vrsti ekonomije, digitalnom marketingu, brendiranju itd. Pored vise korisnih stvari, bile su i predstavljene ideje koje je neko pretvorio u posao, a bili su predstavljeni i poslovi koje bi neko mogao otpoceti, u zavisnosti kojim kapitalom raspolaze. Jedan od njih je tov junadi :sjasi: . Zamislite da neko sa optimalnim kapitalom i bez ikakvog znanja, eventuelno opstim znanjem udje u ovo kompleksno zanimanje :)

Nasi bikovi u tovu (oni koji nece da jedu koncentrat) :osmeh:

s6kwfl.jpg

Koliko imas komada? Koliko posla u vezanom tovu...npr.dnevno vremena? Konverzacija hrana??? Bas me zanima.....Razmisljam da probam da vezem slobodnjake kad stignu do 350kg

Koliko imas komada? Koliko posla u vezanom tovu...npr.dnevno vremena? Konverzacija hrana??? Bas me zanima.....Razmisljam da probam da vezem slobodnjake kad stignu do 350kg

U stali trenutno ima svega,od teladi pa do bikova i krava,25 komada. Godisnje utovimo izmedju 10-15 bikova od 500-550kg. Posla generalno na celoj stali (svi su vezani) ima oko 1h laganog rada (bez muze krava). Od hrane cista prekrupa (pokusao sa premiksom ali ne ide) + detelina + kukurzovina (tuluzina) ili soja,

U stali trenutno ima svega,od teladi pa do bikova i krava,25 komada. Godisnje utovimo izmedju 10-15 bikova od 500-550kg. Posla generalno na celoj stali (svi su vezani) ima oko 1h laganog rada (bez muze krava). Od hrane cista prekrupa (pokusao sa premiksom ali ne ide) + detelina + kukurzovina (tuluzina) ili soja,
Dobar objekat....hrani se sa glave....svaka cast.... dobar objekat olaksava pola posla

Razmisljam o tovu junadi ponovo posle 10g pauze. Razlog je samo zbog stajskog djubriva. Imam neki plan razvoja gde mi je neophodan stajnjak kao nosilac prinosa. Sad jedno pitanje malo mozda smesno, koliko otprilike moze da bude stajnjaka od npr 10 bikova? Posto znam koje su cene, matematika mi je samo da pokrijem troskove (tele + hrana da bude jednako ceni za koju prodam bika) i da mi zarada ostane stajnjak. Ne bi bilo lose da moze i da 10-20kom pokriju jednog radnika koji ce da hrani i cisti. Ovo razmisljam jer je problem naci kvalitetan stajnjak a svake godine mi trebaju sve vece kolicine.

Silazu nismo radili, a vidim da je to sada postalo standard. Koliko mi treba povrsine angazovati za silazu da imam je dovoljno za 10kom? (sve pisem za 10kom zbog jednostavnosti, mozda ce biti i 20kom, kapacitet je oko 40kom a zvrji prazan).

Bojceticu ,trebalo bi da ima 2,5do 3 tone po biku sve zavisi dokle ih tovis,al aka ti moze i druge vrste stajnjaka bolje ga kupiti jefinije je pilicari prodaju pun sleper za oko 300 evra.

Pa ako ti se cini da je malo onda crevo u sake dobro zalijes pa preko jos slame, a oni samo mese i proizvode stajnjak u izobilju.

Nazad
Vrh