Torpedo

Auuuu ovde kao na pijaci.I onda neki kažu što da idem u školu? Pa da ne dolazi do ovakvih komentara.U stručnim školama postoji predmet mašinski elementi na kojima ima šta da se nauči o raznim prenosnicima pa tako i o zupčastom paru sa ravnim i kosim zupcima.Mada sam to davno učio evo i do danas sam zapamtio da se sila kod zupčastih prenosnika prenosi po liniji zupčanika koji ostvaruju dva zuba odnosno po tangenti njihovog dodira. Kod kosih zupčanika je u tački ali su uvek najmanje dva zuba (ili više) u dodiru isto po tangeni njihovog dodira.Zato zupčanici sa kosim dodirom mogu da prenesu više sile i imaju tiši rad, ali imaju i svoje nedostatke a to su da se osim radijalnih sila pojavljuje i aksijalna sila koja zavisi od ugla pod kojim je zakošenje zuba na zupčaniku. Ono se obično kreće izmedju 8-20 stepeni.Ispood osam stepeni se ne radi jer bi takav zupčanik izgubio svojstva zupčanika sa kosim ozubljenjem niti većim od 20 stepeni jer bi aksijalne sile bile dosta velike i morali bi da se koriste drugačiji ležajevi.Znači kod zupčanika sa ravnim ozubljenjem koriste se klasični radijalni ležajevi, a kod zupčanika sa kosim ozubljenjem konusno-valjkasti ležajevi koji trpe kako radijalno tako i aksijalno opterećenje.
Nadam se da sam bar nekome pomogao i da će se sada prestati sa pogadjanjem koji su bolji, a koji gori (zubčanici)

Ne zelim da osporavam vasu strucnost, niti ovaj clanak sto ste izvukli od negde... takodje se slazem da prenos konusnih zupcanika ima vecu silu prenosa, ali ovo je tema pod nazivom "Torpedo", shodno tome i stojim iza svoje reci da je menjac sa ravnim zubima izdrzljiviji,jaci, lepse se salta.... Neka clanovi koji imaju traktore sa ovim ili onim menjacem kazu koji je od ta dva bolji... Licno posedujem oba,iz iskutva znam sta je bolje, ne samo zato sto ih vozim, nego zato sto sam imao i priliku da vidim oba tipa menjaca rastavljena. Opet kazem da se slazem sa vasim clankom, ali da nije adekvatan za ovu temu.

Poslednja izmena od urednika:
Na Vašu veliku žalost ovaj članak sam izvukao iz glave jer nekada se ovo učilo u svakoj srednjoj tehničoj školi, a i na Vašu žalost na fakultetu koji sam uspešno završio.Kakve veze ima što je ovo tema Torpedo kada svaki ovaj traktor ima menjač sa ravnim i kosim zubima. To što Vi mislite da Torpedo ima izdržljivije menjače sa ravnim zubima to je lično Vaša stvar.I sami ste rekli da zubčanici sa kosim zubima nose veće sile znači to je nauka dokazala pa onda Vaše mišljenje nije ni bitno. I opet na Vašu veliku žalost imao sam prilike da radim i na jednim i na drugim menjačima i opet ću ostati pri onom što kaže nauka i to da je moj post adekvatan za ovu temu.Postoje mnoge knjige o zubčanicima sa ravnim i kosim zubima pa ih malo konsultujte.

Na Vašu veliku žalost ovaj članak sam izvukao iz glave jer nekada se ovo učilo u svakoj srednjoj tehničoj školi, a i na Vašu žalost na fakultetu koji sam uspešno završio.Kakve veze ima što je ovo tema Torpedo kada svaki ovaj traktor ima menjač sa ravnim i kosim zubima. To što Vi mislite da Torpedo ima izdržljivije menjače sa ravnim zubima to je lično Vaša stvar.I sami ste rekli da zubčanici sa kosim zubima nose veće sile znači to je nauka dokazala pa onda Vaše mišljenje nije ni bitno. I opet na Vašu veliku žalost imao sam prilike da radim i na jednim i na drugim menjačima i opet ću ostati pri onom što kaže nauka i to da je moj post adekvatan za ovu temu.Postoje mnoge knjige o zubčanicima sa ravnim i kosim zubima pa ih malo konsultujte.

Molim Vas pogledajte par postova unazad, clan je pitao koji je menjac kod Torpeda bolji...dobio je adekvatan odgovor na postavljeno pitanje. Odgovor koji sam mu dao je na bazi licnog i iskustva drugih ljudi, a to sto nauka kaze je tacno,ali u ovom slucaju praksa ima prednost.Ako smatrate da gresim, postavite temu "odnos ova dva menjaca" pa cemo videti sta kazu ljudi koji zaista to koriste,a ne citaju u knjigama. Zamolicu Vas da se ne nadjete uvredjenim zbog prethodnog saopstenja, nemam nameru da Vas diskreditujem, samo naprosto zelim da kazem da praksa,konkretno u ovom slucaju pobedjuje. Srdacan pozdrav.

Ja mislim da sam Vam napisao da sam rasklapao i jedan i drugi menjač, da sam koristio i jedan i drugi menjač i nije mi potrebna Vaša sugestija da donesem zaključak! U buduće malo bolje čitajte postove.

ja ne znam kakvi su sa ravnim zubima ali moj je sa kosim i iskace iz pola brzina i moram ga opet ove zime rasklapati a i krci kad se salta samo kad mu se pogodi dobar medjugas ne zakrci

Torpedovi mjenjači su dobri nisu savršeni al nista im ne fali, malo mozga i mogu trajat i trajat, a to što neki rade svašta s njima to je druga prica, rođaku posudim devedesetku on zakači tanjuracu 28 diskova vučnu i tjera ju 3. brzom, cijeli dan mu lamela smrdi i pusi se iz ručica ali on nije vidio, poslje toga nije vise sjeo u njega niti ce ikad sjest, posto sam u fazi kupnje Df traktora 100ks za torpeda trazim uske felge 13 ili 14" za međurednu obradu a rakovicu cu rjesit, sa torpedom sam prezadovoljan potrošnja je mizerna !
Evo jedna slika od moje devedesetke :D
10x9el3.jpg

problem je sto sam ja mog uzeo sa losim menjacem i nema dobrog majstora ovde da ga sredi, i pored svih problema sa njim ja sam prezadovoljan i nebi ga prodao nikad, samo jos menjac da sredim i bice uzivanje raditi sa njim

Istih problema sam i ja imo, ali meni su problem bile financije kad smo malo stali na noge sve se solidno rješilo i zadovoljan sam, do nagodinu cu stavit duplu pumpu hidraulike i volan odvojit stavit dodatan rezervar ulja samo za volan i to ce biti to !

pa i ja sam imao tako praoblema, nije se imalo za neki tip top traktor, radimo i ovako sa njim ali stvarno vise od pola brzina iskace, ali samo nizbrdo, nadam se da ce mi kolega lisnik pomoci kad ga rasklopim da to uradim kako valja i to je to

ma cuvamo ga stvarno, vozimo ja i sin i niko ne hrka sa njim niti ima potrebe za tim, za njega imt prikolica sa 5m drva nije nista, sad na zimu ako bog da rasklapamo ga opet i mi ga sami polako radimo, menjacemo lamelu kardansku, i sredjujemo luft u donjem snopu i iglicasti lezaj u gornjem, znam da ga to jebe al ne znam sto se tako odma unistio lezaj, u donjem snopu ima lufta medju zupcanicima pa ne znam jel to uticalo kako na gornji snop ili je samo u pitanju los lezaj, delove sam uzimao u KND

Ja mislim da sam Vam napisao da sam rasklapao i jedan i drugi menjač, da sam koristio i jedan i drugi menjač i nije mi potrebna Vaša sugestija da donesem zaključak! U buduće malo bolje čitajte postove.

zaista nema potrebe da se dalje objasnjavamo, ako ste videli i radili sa tim menjacima, i ostajete pri svojoj konstataciji, to mi zaista sve govori.
p.s. postove citam sa punom paznjom.

Nazad
Vrh