Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Auuuu ovde kao na pijaci.I onda neki kažu što da idem u školu? Pa da ne dolazi do ovakvih komentara.U stručnim školama postoji predmet mašinski elementi na kojima ima šta da se nauči o raznim prenosnicima pa tako i o zupčastom paru sa ravnim i kosim zupcima.Mada sam to davno učio evo i do danas sam zapamtio da se sila kod zupčastih prenosnika prenosi po liniji zupčanika koji ostvaruju dva zuba odnosno po tangenti njihovog dodira. Kod kosih zupčanika je u tački ali su uvek najmanje dva zuba (ili više) u dodiru isto po tangeni njihovog dodira.Zato zupčanici sa kosim dodirom mogu da prenesu više sile i imaju tiši rad, ali imaju i svoje nedostatke a to su da se osim radijalnih sila pojavljuje i aksijalna sila koja zavisi od ugla pod kojim je zakošenje zuba na zupčaniku. Ono se obično kreće izmedju 8-20 stepeni.Ispood osam stepeni se ne radi jer bi takav zupčanik izgubio svojstva zupčanika sa kosim ozubljenjem niti većim od 20 stepeni jer bi aksijalne sile bile dosta velike i morali bi da se koriste drugačiji ležajevi.Znači kod zupčanika sa ravnim ozubljenjem koriste se klasični radijalni ležajevi, a kod zupčanika sa kosim ozubljenjem konusno-valjkasti ležajevi koji trpe kako radijalno tako i aksijalno opterećenje.
Nadam se da sam bar nekome pomogao i da će se sada prestati sa pogadjanjem koji su bolji, a koji gori (zubčanici)
Na Vašu veliku žalost ovaj članak sam izvukao iz glave jer nekada se ovo učilo u svakoj srednjoj tehničoj školi, a i na Vašu žalost na fakultetu koji sam uspešno završio.Kakve veze ima što je ovo tema Torpedo kada svaki ovaj traktor ima menjač sa ravnim i kosim zubima. To što Vi mislite da Torpedo ima izdržljivije menjače sa ravnim zubima to je lično Vaša stvar.I sami ste rekli da zubčanici sa kosim zubima nose veće sile znači to je nauka dokazala pa onda Vaše mišljenje nije ni bitno. I opet na Vašu veliku žalost imao sam prilike da radim i na jednim i na drugim menjačima i opet ću ostati pri onom što kaže nauka i to da je moj post adekvatan za ovu temu.Postoje mnoge knjige o zubčanicima sa ravnim i kosim zubima pa ih malo konsultujte.
Ja mislim da sam Vam napisao da sam rasklapao i jedan i drugi menjač, da sam koristio i jedan i drugi menjač i nije mi potrebna Vaša sugestija da donesem zaključak! U buduće malo bolje čitajte postove.