Tomo Vinkovic

Ja sam davnih godina jednom prijatelju hteo da na Toma ugradim motor od Yuga45 koji bi radio na plin.
Plan je bio da se zadnjim loncem fino utisa radi ukupne udobnosti rada. Siguran sam da je to moglo biti jako interesantno resenje.
Plin je trebalo da se nalazi iza zadnjeg sedista, otprilike kao na viljuskarima..
 
Taman kad sam tu ideju izbacio iz glave,podseti me i opet poceh da razmisljam da tomicu iz komsiluka koji stoji bez motora godinama a mogu ga za relativno sitne ::novac:: pazariti,uparim sa nekim motorom iz auta,i naraviti nesto poput ovoga sa videa uz jos mnoga poboljsanja,a to bih radio u slucaju da nekupim zglobnog holdera koji ce verovatno ovih dana stici u moje dvoriste.
 
Drustvo ko vama radi masinsku obradu motora, I gde kupujete delove za motor od tome
Precnik klipa 100mm
Valjda 18ks

Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока
 
LDA100 je 18ks sigurno.
LDA100 ima prečnik 100. Prva specijala 100,5 a do 100,4 ne mora da se buši ako je cilindar pravilno potrošen. Hilznovanje ni slučajno, samo bušenje. Vazdušnjaci se ne hilznuju jer im je radna temperatura do 130 stepeni.
Obradu treba raditi kod nekog ko ima podatke za njega i ko zna o kakvim se materijalima i tolerancijama radi. Za to su možda najbolji majstori iz kraja gde je taj traktor zastupljen. Požega,Čačak, Kruševac. I neka majstor ima minimum 50god :D



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Meni svake god bar 6_7 motora od redovnih traktora I kamiona uradi CUBI Novi sad, a nesto puskas is kule cubi kaze da nije siguran da ima sve original delove za Lombardini,


Послато са Lenovo A2020a40 уз помоћ Тапатока
 
Jel ima neko traktor metalo prerada 18 ks
Interesuje me kakav je kvalitet traktora, dostupnost delova itd. Treba mi odgovor sto je brze moguce
 
Evo kako je drugar utadio hidro volan na Tomi
8kJPqKKhYRjiFynZA
https://photos.app.goo.gl/8kJPqKKhYRjiFynZA
 
Tomo dobio malu pomoč za oko kuče.Danas prevozio 400km ali isplatilo se mali je u veoma dobrom stanju mehanski i sam traktorčič je bez rđe ali kosa je pojedena od rđe i skoro da ji nema spasa.Sav je još od trave i zamazan tako da sutra če dobit pošteno kupanje sa kerherom a posle servis svih sitnica.








 
Sta bi mi od prikljucnih stvari za tomu trebalo za obradu vocnjaka, sljivaka, i koji bi ste mi model tome preporucili, tj.sta da gledam za isto? Budzet do 2000e, za tomu.
I kako se krecu prikljucne masine?
Bukvalno nemam pojma o tomi, ovde sto sam procitao, sta znaci koja oznaka, koliko ima brzine, jel su obe vuce ukljucene istovremeno, i kolika je potrosnja u odnosu na 533-539?
P.s.glupo pitanje- da li on moze da zameni imt sto se tice obrade zemlje npr.za psenicu, kukuruz, da li je minus samo to sto je sporiji, ili mnogo kaska za vecim traktorima?
Po oglasima, moze da se nadje neki solidan do 2000e.
Jel ima delova za njih?
Vidim neki imaju farove u masci, a neki spolja.

Sent from my CUBOT CHEETAH 2 using Tapatalk
 
Od mnogih ces cuti da kude tomicu, ali po meni je to odlican traktorcic,do sad sam ih 3 imao i bio sam prezadovoljan, gde je tomica izvlacio po 2m drva sad 539 samo skakuce i odustaje,takodje velika prednost tomice je sto zaboravis gde je cep rezervoara zbog premale potrosnje.Mane su im veoma losi menjaci i laka prevrtljivost na strmim terenima.Imas stare serije iz 70 ih koji imaju 2 menjaca za prednje i zadnje tockove po menjac i moras paziti da ih uvek uskladis,jedino na njemu mogu da se odvojeno pale i gase prednja ili zadnja vuca dok je kod novijih rade uvek obe.Najzastupljenije su serije 4xx i 5xx od 18 i 21ks,imas i novije crvene serije oko 90og god sa farovima u masci i oni imaju bezbroj prednosti u odnosu na na starije,pre svega zbog kacenja prikljucaka u 3 tacke i standardnog smera izlaznog vretena,takodje tu su i veci od 30 ks ali oni uveliko prelaze tvoj budzet.Sto se obrade njiva tice moze ako imas strpljenja,moj komsija je godinama sa 420icom obradjivao 3 ha ali samo za oranjemu je trebalo 3 dana.A za obradu tog vocnjaka sve zavisi kako planiras da ga odrzavas ako ga zelis zatraviti tarup ti je idelaln a ako hoces jalovi ugar onda ti je freza neophodna i uz nju podrivac ili plug i naravno za vocnjak je prskalica neophodna.Otvori cetvoro oci kad budes tomicu kupovao najbolje povedi nekoga sa sobom,ja sam celo leto trazio tomicu da kupim i svaki je gori od goreg koje sam gledao svaki ima neku manu na menjacu ili kao i vecini fale papiri, tako da sam na kraju uzeo malog nemackog bautza u perfektnom stanju slicnih karakteristika,ali to neznaci ako naletim na dobrog tv da ga necu uzeti.
 
Hvala Marko.
Znaci, ovako: da zaobidjem one sa dva menjaca za posebne vuce, vec da gledam gde rade obe vuce non-stop.
Koliko brzina oni imaju, jel zeza kad nece da ubaci ili ispada ili je nema neka brzina?
Da li imaju i brze i spore, ili kako?
Izvini na smaranju, nemam pojma o njima, a privlacili su mi uvek paznju.
Ma vreme nije problem ako on manje trosi naftu- preko 170 din je litar goriva.
Vidim da kao prednost neki u oglasima navode to da nikad nije kacena freza- jel ga freza tolko unistava ili..?

Sent from my CUBOT CHEETAH 2 using Tapatalk
 
Imaju 3 brze 3 spore,uvek vucu sva 4tocka+blokada prednjeg dif. Kad je sve ok. nema ispadanja brzina. Sa frezom zapinje to je valjda logicno ko se iole razume i naravno vise haba. Gledaj od 419 pa nagore,zaobidji one sa dva menjaca pe 18 itd.
Ako nemas nista drugo bices zadovoljan. E sad porediti njega i fergu je malo glupo. A razlika 20ks.
 
Ja imam bas taj sa 2 menjača. Zadnji i kardan koristim samo kad prokliza prednji, tako da zaobilazim problem sa habanjem kardana jer ga najviše koristim za transport. Jeste spor, ali mi je sva imovina blizu pa mi ne treba za velike kilometraže. Skoro sam sa njim izlazio na brdo tamo gde je IMT 542 stao zbog klizavog kamena i istim putem spustio drva. Dovezem 2-3m drva sa 0,5L nafte tako da ga nebih menjao za veći baš zbog uštede u transportu.
Freziranje nije neko opterećenje koliko ga teškim ovde opisuju. Samo treba ispoštovati da zemlja bude idealna za frezu. Inače teže je oranje, jer to dosta sporo radi i problem je s’oravanje. Zato koristim preobrtač i ne orem više od 5ari godišnje. Ranije sam orao i po 80ari ali peskovite zemlje.
Znači dva menjača nisu mana kada se uverziraš. Dešavalo mi se ranije i da pomešam brzine ali nikad nisam slomio menjač. Možda zato što ne montiram tegove. Inače koristim 95% samo prednju vuču u transportu. Samo za kratke relacije, kad prokliza uključim zadnju i odmah je isključim.
Koristim ga za kosidbu, frezu, špartanje. Pšenica u njegovoj prikolici sa visokim daskama stane skoro 2t. Kukuruz više od jednog bunkera, tj pola ljutomerke. Druga polovina u kolima i to vuče bez problema.
Testiran je i na zejtinu :)




Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Dejja ti ako se vozas u principu sa prednjom vucom ti si bas u ravnici.Ljudi koji su u brdskim krajevima nemogu 2t. vuci sa rakovicom kamol tomom. Tebi je lako ako snjim vuces 2 tone.
 
Ja sam sa mojim redovno vuko blizu pa cak i 2 t. Samo sto je moj 523 21 ks. Brda kod mene koliko oces. Nizbrdo kocim prikolicu, a na usponima druga spora i kao puz. Jedino nije mogo da izvlaci gde su raskopani putevi ili rastresita podloga.
 
Nazad
Vrh