TMR-sistem ishrane goveda

igordulic

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2010
Poruka
2.432
Lokacija
Stari Zednik
Dosla malo na probu da se i mi okusamo sa ovim nacinom ishrane.Prvi utisci trazi jak traktor,jako usitni silazu,i jako je teska posto ima izuzimac silaze..

 

igordulic

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2010
Poruka
2.432
Lokacija
Stari Zednik
Napravicemo nesto nadam se uskoro :D
Malo smo rusili,da mozemo u pravac da hranimo a ne da se tera u rikverc prikolica kao na slici sto je ispod uterana,iznad je lim ali ovaj krov nikako da se skloni,a sad dosao red iz nuzde i na njega.Milina je kad moze samo da se prodje i nahranjeno :)


evo i kada smo procistili sve:

 
Poslednja izmena:

ikac031

Član
Učlanjen(a)
11 Maj 2011
Poruka
167
Lokacija
Pozega
Jeftino je to sto moze da se uveze za oko 9.000e 2011. godiste, a nova kosta verovtano oko 15-16.000e kao i Sano mix prikolica od 5 m3.
 

bojcetic

Član
Učlanjen(a)
14 Jan 2009
Poruka
13.970
Lokacija
Stapar
Nije to propala investicija. Da nije rentabilna ne bi svaka farma na zapadu imala takvu prikolicu.
 

kifler

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2010
Poruka
936
Lokacija
Gaj,Kovin
Vuci cu ja njima jos uvek rucno hranu te novce za tu prikolicu nemozes u ovoj drzavi da vratis i da imas 100 grla ,a pride dobro cu nabildovati jer je nase stocarstvo kao teretana , dizi bale deteline slame , vilaj svaki dan, obilazi danju , obilzi nocu.Nismo mi daleko od zapada blizu smo samo sto im ne predstavljamo nikakvu konkurenciju a jos 100 godina necemo, primera radi kod njih je sojina i suncokretova sacma duplo jeftinija nego kod nas , da ne nabrajam ostale privilegije koje oni imaju a mi nemamo.
 

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.573
Lokacija
Wainwright, Alberta
Zmaj 151 ne mora biti uz pametnu politiku (subvencije i rad savjetodavne službe) se sve može brzo dostići. Tako su i kod mene govorili pa sad u mojoj okolici ima na desetke farmi koje se mogu uspoređivati sa zapadnim, ali ne previše na zapad jer holandija i sjever njemačke su priča za sebe :osmeh: ali sa austrijom i bavarskom bez problema, barem što se tiće rezultata dok je državna politika još uvijek u komunizmu gdje se na seljaka gledalo kao na državnog neprijatelja i kulaka. Ova u Poljskoj je taman za dvadesetak krava i još da se slože zajedno dva, tri gazdinstva brzo bi se isplatila kroz manje rada i veću proizvodnju. U mojoj blizini je farma s 1200 bikova i ima jednu prikolicu od 10 m3 ali ona radi cijeli dan i to je gazdi treća jer je dvije već iskoristio do stanja gdje je već neisplativo popravljanje. Zbog problema s prostorom ne može uzeti veću a i ona bi više stajala nego radila a ovako je vrlo brzo otplati a i radnici mu imaju što raditi cijeli dan :osmeh:.
 

Zmaj 151

Član
Učlanjen(a)
16 Jan 2011
Poruka
1.020
Lokacija
Gospodjinci
mbranko@ sve to stoji svaka cast vama,kolika je cena mleka kod vas u hrvatskoj i kolika je cena nafte?I da li dobijate regresiran dizel za stocarstvo?posto je kod nas mleko 30 i kusur dinara nafta 140 i kusur dinara naftu regresiranu za stocarstvo ne dobijamo kao i zemlju hektar po grlu i subvencije 20000din po grlu i o cemu mi da pricamo o jos jednom trosku u domacinstvu!radije bi platio jos jednog coveka pa neka im vuce hranu po ceo dan,mi za sada sa prednjim traktorskim utovarivacem im donosimo na hranidbeni sto,mada ako se ne poboljsa situacija u nasoj drzavi ne verujem da ce se neko baviti stocarstvom bar ja tako mislim a vi presudite!
 

tine

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
644
Lokacija
zali log
unajmljenog radnika, koji 'radi' posao miks prikolice ne treba platit? i on za manji trošak obavi posao istotako dobro i doprinese višoj proizvodnji? često u diskusijama o tehničkoj opremi dođemo do toga, da se nešto ne isplati, a za'zamenu' se stavi neki drugi trošak, za koji niko ne može dat garanciju, da je niži.
 

mbranko

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Apr 2011
Poruka
1.573
Lokacija
Wainwright, Alberta
Cijena mlijeka je nešto viša tj oko 42 din ali na količine >25 000 mjesečno sa svim subvencijama a ovi koji imaju manje od toga imaju cijenu maks. do 34 din, cijena subvencionirane nafte (plavi dizel) trenutno je oko 86 din. ali je kod nas dosta skuplji repromaterijal (sredstva za zaštitu, sjeme, gnojivo). Isto tako je i skuplja radna snaga i za rad na poljoprivredi ne možeš dobiti nikoga ispod 500 eura mjesečno i to za jednostavne poslove (OFR) dok kolega kao traktorista ima plaću cca 1100 eura mjesečno ali radi većinom složenije poslove ( sjetva, prskanje, kombajniranje) ovim drugima gazda plaća od 700 do 800 eura. Ove plaće se odnose moj dio hrvatske. Ostale subvencije (grlo, hektar) su tako tako, na papiru je super ( cca 28000 po ha i 11 200 po kravi) ali u stvarnosti je isplačeno nekih 62% tih iznosa. Količina subvencioniranog goriva se dobiva 150 l po ha za oranice, 50 l po ha livada i pašnjaka, 90 odnosno 130 l po kravi. Jedino što je kod nas dosta povoljnije su krediti za nabavu mehanizacije jer su maksimalne kamate 9% a ima i svako malo subvencioniranih kredita gdje je kamata i dosta niža ( brat je kupio baš Miksericu s 4% kamate), te što su prije bile državne subvencije za nabavu opreme a sad su od EU (sustav IPARD od 50 do 75%).
 
Vrh