TMR-sistem ishrane goveda

Učlanjen(a)
21 Avg 2009
Poruka
4.692
Lokacija
Stubal, Kraljevo
Da li neko ima iskustva?Pravim novu štalu pa imam neku dugoročnu ideju za ovaj način ishrane.Šta o tome mislite?
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2009
Poruka
4.692
Lokacija
Stubal, Kraljevo
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

Sve ono što bi trebalo da se nađe na "hranidbenom stolu" tokom jednog dana umešano specijalnom miks prikolicom.Ona ima sečku za kabastu i mikser koji umeša i koncentrovanu hranu.Pogon dobija preko kardanskog vratila i nije nešto zahtevna što se snage traktoraa tiče.Možda neko od kolega ima sliku kako bi svima bilo jasnije o čemu se radi.
 

zx

Član
Učlanjen(a)
4 Jan 2010
Poruka
228
Lokacija
Bare, Kragujevac
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

Nisam siguran za tehnička svojstva, ali mislim da je mix prikolica baš zahtevna što se tiče snage pogona.
TMR obrok-odlična stvar. Ne znam koji su ti planovi, ali ja TMR ne bih planirao za manje od 50 grla.
Što se tiče štale i svih tehničkih detalja preporučio bih ti prof. Radivojevića sa Polj. fakulteta u Zemunu pre nego bilo šta preduzmeš (video sam nekoliko njegovih projekata i idejnih rešenja.), a ako si kooperant Imleka tu uslugu ćeš dobiti besplatno.
 

tine

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
636
Lokacija
zali log
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

Par činjenica:
-TMR prikolice proizvodi par desetaka firmi u svetu, ako ne još više
-imaš generalno četiri tipa obzirom na način mešanja: vertikalni i horizontalni puževi, letve na lancu i letve na vratilu
-možeš birat mašine sa vlastitim utovarom i bez njega
-imaš mašine na pogon traktorom kao i samohodne mašine
Kad to podvućeš, ima bezbroj kombinacija za biranje.

Prilikom biranja moraš imat u vidu sledeće stavke:
-vrsta kabaste hrane i naćin na koji je ta pripremljena (konzervirana), u silosu, rolbalama, duga trava, ili su korištene mašine i alati, koji ju seku (noževi u balirci ili samoutovarnoj prikolici, silokombajn...)
-mogućnost korištenja mašine za utovar (to je u veliko slučajeva problem, jer se onda pristupi nabavci prikolice s vlastitim utovarom, a brzo treba ipak i u nabavku utovarivača).
-snagom traktora, koji bi se koristio za pogon prikolice

U svakom slućaju svako, ko ima bar nekakve planove za dalje ozbilnjo bavljenje govedarstvom treba imat u obzir, da mu to 'sleduje' prije i li kasnije.
Tome treba prilagodit i nacrte prilikom izgradnje ili renovacije objekata za držanje stoke. Svi objekti bi trebali bit prolazni za traktor i prikolicu i imat mesta na hranidbenom stolu za prolaz + nakipanu hranu s obe strane. Danas se preporućuju sirina hranidbeng stola min. 4 metra, a idealno jme 4,5-4,8 metra i visina prolaza najmanje 3,20 m, isto s tendencijom za više.

Iako ima boljih i lošijih miksera, treba imat na umu, da je i loš mikser napredak, kao i to, da i najbolji mikser ne može napravit čuda, ako nemaš kvalitetne sirovine, koje bi stavljao u njega.

Može se dobit kako tako pristojan polovan mikser za prihvatljivu cenu, pa ne treba kalkulirat na 50 krava. Isplati ti se i sa manje.
Sad kad nema više viza, u usporedbi s cenom bilokakvog miksera, dva rezervoara bencina ne koštaju toliko da bi propao, ako se vas nađe par komada, sednete u kola pa dođete makar do mene, da idemo pogledat par imanja s raznim mikserima.
 

mudroser

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
227
Lokacija
Novi Sad
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

Razgovarao sam jednom prilikom sa jednim stočarem u Gospođincima koji koristi taj sistem ishrane. On je imao samo reči hvale. Ono što je meni, međutim, najviše delovalo kao prednost je činjenica da se koncentrovan deo obroka meša sa svim ostalim hranivima. Na taj način sva grla dobijaju podjednak obrok tj ujednačen. To je prilično važno za krave muzare pogotovo ako su u slobodnom sistemu držanja jer se na taj način uštedi a rezultati su bolji.
 

zx

Član
Učlanjen(a)
4 Jan 2010
Poruka
228
Lokacija
Bare, Kragujevac
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

Za koliko € može da se kupi TMR mikser i koji je najmanji kapacitet (recimo do 2 t).
 

tine

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
636
Lokacija
zali log
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

Teško je to definirat.
Pošto se jeftinije mašine obično nalaze u stočarsko razvijenim delovima Europe, trošak prevoza je relativno visok u usporedbi s cenom mašine. Možeš u Danskoj dobit mikser od 10-14 kubika za 2500 E ili manje (imam popust kod nekih svojih partnera).

Kapacitet miksera je stavka koja zavisi od više uslova.
2 tone materiala može u mikser od 5, a i od 12 kubika, zavisi od tipa miksera, a i od tvog izbora hrane, pogotovo silaža. Mokre silaže ide više nego suhe. A na kraju ipak kalkuliraš koliko imaš u obroku suve tvari.

Generalno je za burag bolje, da ide manje kila u kubik, jer to znaći, da roba održi svoju strukturu, koju treba burag za svoje dejstvo.
Što je obrok 'gušći', više je obrađen, u njemu je premalo grube materije.
Gruba materija (slama...) stimulira stene buraga, žvakanje, lućenje sline i time sode, koja se ponovo vraća u burag i tamo održava pH na nivou iznad 6,5, čime mu omogućava da 'preradi' više hrane.
To je u principu glavno dejstvo, zbog kojeg TMR uteće na bolje proizvodne rezultate.
Drugo dejstvo je 'zavaravanje' krava s izmešanom hranom s koncentratima, koja je ukusnija, pa ju i više pojedu. A bez kapacitete buraga, da kroz njega prođe ta količina, to ne bi funkcioniralo.
 
Učlanjen(a)
21 Avg 2009
Poruka
4.692
Lokacija
Stubal, Kraljevo
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

@zx
Preko SANO-ovih distributera bi se mašine možda pronašle i jeftinije.Ako te zanimaju kontakti idemo na pp.
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.419
Lokacija
Vukov Jadar
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

TMR je trenutno sam vrh u ishrani preživara a posebno muznih grla.Uz pomoć posebnih (mix)prikolica sve komponente koje ulaze u sastav obroka se sitne i mešaju te se dobija jedan vid smeše koji u sebi sadrži i kabastu i koncentrovanu hranu. Njegova prednost u odnosu na druge načine hranjenja jeste ujednačenost obroka i samim tim stabilnija fermenatacija bez naglih padova pH buraga, bolje zdravstveno stanje i iskorišćavanje hrane. Koristi se na farmama sa minimum 30 grla. Problem se može javiti zbog sitnjenja kabaste hrane, jer je potreban određena količina vlakana dužih od 10cm, koja formiraju strukturu nalik rešetki između buraga i mrežavca i kao posledica nedostatka ovih vlakana javlja se pad procenta mlečne masti. Ovo se rešava davanjem jednom dnevno baliranog sena koje nije sitnjeno u mix-prikolici!
 

igordulic

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2010
Poruka
2.411
Lokacija
Stari Zednik
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

sta mislite o ovome? za maximalnih 3000e (sa tockovima) da li vredi...Posto nema secku tj ona donja spirala kao sece ali cisto sumnjam da to moze balu rolo smamuljati trealo bi iseckanu staviti u nju..
evo malo i drugi sistem:
Mada kaze covek ako je napune punu zna da zaglavi...nisam sliko celu a ima i samo utovar i sa obe strane izbacivanje.

 

tine

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
636
Lokacija
zali log
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

Najveći nedostatak koji vidim je to da nema vage.

To je u principu najlošiji tip miksera jer previše izgužva vlakno u obroku.
Ovi puževi mi i ne deluju nekako dovoljno 'ozbilno' da dobro mešaju senažu, lucrku, slamu i sl.

To je vrlo stari model i po meni može poslužiti samo za mešanje i krmljenje kukuruzne silaže izmešane s koncentratima, a ostalo bi trebao podelit ko sada.

Nema na tim puževima nikakve oštrice ili noža ili 'zuba' da zakači neki duži materijal.

Ako ti je interesantan probajte ga napunit da vidiš kako radi.
 

igordulic

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2010
Poruka
2.411
Lokacija
Stari Zednik
Odg: TMR-sistem ishrane govedi

vaga meni svakako ne treba svako zna koliko je sta otprilike tesko,to je najmanji problem,ali ostrica postoji samo sto nema kontra noz to bi se moglo namestiti,e sad masina nije radila skoro nista i na jednoj licitaciji je,ocuvana je skroz nije nigdelomljena i slicno kad nije puno ni radila ali ni ne vredi mnogo,trebalo bi sve iseckati i staviti u nju da promesa samo,sistem kao mesaona neka velika na tockovima..
Post je spojen: [time]1299938589[/time]
_________________________________________________
prodata prikolica za 180 000 din + pdv.
Ja sam na 170 stao.
 
Vrh