Tikva i Bundeva

Mi godinama u basti imamo 6-7 "odzaka" za svoje potrebe i jako lepo radja, jedu se celo leto a vala i rodbina se najede tikvica :D
Razmisljam sledece godine da izdvojim 10-15 ari od njive iza baste posto imam vodu i mogu navodnjavati pa da probam jer ocigledno joj odgovara ta zemlja samo me brine plasman.. 🤔

Da li ce ove godine da se bundeva bere ranije>?? Imam u basti bundeve i skoro da je svo lisce otislo a ima dosta bundeva koje su zelene i kad se beru ali od toliko sunca gornja strana je skroz pozutela a dole su ostale zelene,,, sta raditi?

Pre nesto vise od mesec dana zavrsena sezona tikvice.
Na nekih 18-19 ari stalo je 2250 semenki tikvice.
Sa toga je predato 12280kg, uz to je imalo jos oko 2 tone sigurno bacene tikve sto je prerasla jer zbog nekih obaveza nismo mogli da redovno secemo i nije isla za prodaju.
Svaka kucica tikvice u proseku je dala skoro 5.5kg, a predhodne godine je bilo svega 3kg po kucici.
Ove godine je povecan rod jer sam pre sejanja izvukao 2 cisterne od 5 tona kokosije osoke.
Prosecna cena je 34.7dinara.
Seme je kostalo 19.000 dinara i otislo je jos do 30-tak hiljada za ostale troskove vodotopivog djubriva, goriva, nesto sam dokupio kpk traka nesto imao.
Ukupni troskovi maksimalno 60.000 dinara.
Sve u svemu vise nego zadovoljan, cekamo sledecu proizvodnu godinu.

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

@Lentic_98 — Свака част, то звучи супер, Боже здравља догодине да буде и боље!

Ми смо дулеке обрали отприлике пре нешто мање од месец дана — прве смо обрали негде у октобру, међутим било је после лепог времена, вреже се лепо освежиле и чинило ми се да дулеци још увек расту, тако да сам решио да сачекамо и онда је берба била тек негде око Митровдана, а мраз је спржио вреже отприлике недељу дана касније, негде половином месеца, па сам тада покупио и ситније дулеке који су ми промакли, остали сакривени испод лишћа итд. Изгледа да тим заосталим другокласним дулецима тај први мраз није нашкодио, али видећемо колико ће моћи да стоје.

Принос је био у односу на претходну годину врло слаб. Плод је уопштено био веома ситан, квргав и неугледан, и мислим да најкрупнији дулеци ове године тешко да су били тежи од 10ак килограма. У мом селу суша је била озбиљна, и последице су озбиљне. Била је фрка и за воду за пиће и за кућу, за заливање да не говорим. Сеоски поток је пресушио још у мају, и ево тек сада као скупља се нека вода у кориту од ових киша, али поток није потекао још увек. Дакле практично пола године суше, без неких конкретнијих падавина. Врло рђаво.

Свеједно, намерили смо да с помоћу Божијом на пролеће дулецима засејемо односно надам се засадимо већу површину. Да засадимо ако успемо да се организујемо и на време однегујемо и припремимо расаду. На првом месту планирамо да садимо домаћи локални бели дулек, такође и домаћи локални жути (који се овде из неког разлога најпре користио као сточна храна, као и жути кукуруз, али мислим да му ништа не фали ни за јело, једемо га и супер је и укусан и сладак), а недавно смо из Новог Пазара од тамошњих произвођача набавили наводно неке турске сорте дулека — неки тамносиви, скоро па црни дулек, и други црвенкасти, које исто планирамо да расадимо. Плус моја госпођа машта да нађе неке јапанске миришљаве тикве, па можда и то успе.

Ако све буде по плану, расаду ћемо неговати у априлу, половином априла, а орање, припрему земље и садњу одложићу све до после Ђурђевдана. Мој покојни отац увек је дулеке сејао после Ђурђевдана, па сам решио да и ми урадимо тако. Њиву сам лепо покосио и зачистио све около пре једно месец дана (нажалост околне парцеле постале су џунгла и такав је заправо мање-више читав крај, туга је видети како то сада изгледа, а сећам се пре 40ак година када сам био дете како је то било све сређено...), планирам да пре орања још једном пређем све оном рото-косом што све меље, онда планирам орање, тањирање, ако буде пара платићу комшији да исфрезира, и онда садња, и то је то. Можда једно тањирање или фреза ако буде потребе, и то у првих месец дана. Заливање не планирам, хербициде не планирам, дакле што се неке неге тиче средњи век тј. палеолит. Ко зна, можда нешто и буде од свега тога. Прекрстићемо се па с вером у Бога биће добро.

Nazad
Vrh