Tikva i Bundeva

Oko 50,koje sorte ili hibride gajiš?

Imam čoveka koji uzima od mene robu,tamburicu izmedju ostaloga pa me zanima čisto orjentaciono koliko da ga klepim :D

Na manifestaciji Dani ludaje kod nas u Kikindi oboren rekord naj teze ludaje tj. bundeve. Novi rekord 865.5 kilograma. Rekorder iz Madjarske. Kod nas ima slogan... Kad se popnes na ludaju vidis celu Kikindu. Sa ove pobednice vidis sve do Rumunije.

Цоци, да ли је тај човек победио и прошле године? И да ли можда знаш колико кг је тада било (више или мање него сад)?

Obrane bundeve, prvi put sejao muskatne i najveca imala 17.5 kg, Bele okrugle predpostavljam da je najveca preko 30kg.

Прошле године експериментално смо око баште и око куће којекуде расадили тзв. „беле дулеке“ (како их зову код нас) тј. тикве, ваљкасте, беле/крем боје споља, унутра јаркожуте/наранџасте, и имали смо довољно за јело, фамилију, комшилук. Обрани су половином октобра и стајали су нам у подруму до скоро, последњи смо појели пре отприлике месец и по дана, нису се кварили. Није било много великих, највећи је дулек био тежак око 25 кг. Али нити смо их окопавали нити смо их заливали, само мало стајњака приликом садње, малчирање и после кад дулеку порасте лист даље се сналази сам. Ове године смо опет расадили, и супер напредују, вреже су за сада дужине и преко 10 метара, а пре неки дан сам први пут у животу скидао дулеке са шљиве — добацили до воћа и попели се можда до висине од 2 метра и већ се заметнули и висе с дрвета, то нисам видео никада раније, поскидао сам их и развукао около по земљи јер ако остану да порасту или ће преломити шљиву или ће отпасти.

Планирамо да догодине засејемо већу површину, али исто тако у неконвенционалном узгоју. У мом крају нема никога ко их гаји, па немам где да видим како отприлике то треба да изгледа. Оно што сам смислио је да њиву Боже здравља преорем почетком маја, одмах истањирам/исфрезирам, и одмах по Ђурђевдану расадим дулеке из чаше, у стајњак, и измалчирам. Рачунам да ће олистати пре траве, па после трава нек расте, ваљда му неће много сметати.

Немам појма како да их расадим — једино ручно. То ме мало брине, прво сам размишљао да засадимо један хектар, а онда контам да је много велики посао садња, па сада меркам једну мању парцелу од 30 ари, реалније је.

Немам појма колико да размакнем редове и биљке једну од друге, не знам који је оптимални размак. Баба и деда су када сам био дете дулеке сејали по кукурузу, окопавали су кукуруз и то је расло добро све заједно, међутим не сећам се како су размеравали. Може ли неко да препоручи размаке између редова и биљака? Да ли да редове размакнем нпр једно 2 метра, а дулеке једно 4 метра једне од других, и у том случају можда бих могао једном да истањирам између редова/биљака тамо негде крајем маја/почетком јуна, за случај да трава букне (што се надам се неће десити, и зато бих максимално одложио орање и припрему за садњу).

А размак ми је битан како бих израчунао колико расаде би требало да припремим. Треба свакако прилично...

Ако се деси да неким чудом тај мој план успе, онда тек треба да смислим решење за складиштење :) Једино што ми је за сада пало на памет је да подигнем пластеник и спакујем их унутра, пошто немам куд са неком озбиљнијом количином дулека.

Друго што ме занима, да ли можда негде постоји откуп дулека, или је кванташ једина опција?

Треће, да ли је та сорта, старински бели дулек, интересантна за тржиште? Ми их једемо, али моје село још увек је у феудализму, ако ме разумете...

Uzgajam golice za ulje i u uzgoju njih i bijelog duleka može biti razlika samo u gustoći sjetve. Pišem sjetva jer je presađivanje mukotrpan posao i preporučljiv samo za slučajeve kada se želi čim prije dobiti plod na maloj površini. Dakle mogu se posijati izravno na parcelu kada više nema mrazeva i kada temperatura tla u sjetvenom sloju poraste barem na 12°. S obzirom da si radio presađivanjem imaš neko iskustvo s razmacima biljaka. Ako si bio zadovoljan kako su vriježe ugušile korov i prinosom plodova, zadrži taj broj biljaka po jedinici površine. Razmak redova i biljaka u redu prilagodi opremi koju imaš za kultiviranje prije nego se vriježe rašire. Možda će ti veći problem predstavljati skladištenje značajnije količine, ali ako duleki imaju tvrdo "meso" dulje će potrajati. Kod golica zna biti problem ako sa ne potroše (izvade sjemenke) u nakoliko tjedana od berbe. Počne truljenje, i ako su na hrpi to je jako nezgodno jer se brzo širi na zdrave. Možda će ti koristiti ova dva priloga.

@iwanho

Најлепше хвала на саветима, а ови чланци које си послао врло су корисни.

Ако се не усудим да их расађујем, шта да се ради, посејаћу их и ја; мада бих више волео да покушам расадити их, јер рачунам тако ће добити још две недеље предности у односу на траву, што није лоше.
Што се складиштења тиче, интересантно ми што у тексту са портала Добро јутро стоји како их ови домаћини после бербе оставе две-три недеље напољу, и склањају пре првих мразева. Ја сам опет бербу одлагао до уочи мраза, и право смо склањали у подруме. Али за већу количину нисам још увек ништа смислио.

Tikvica Ardenda sejana 20.06 za sada obecava.
Pre oranja izvuceno 10t kokosije osoke na 20 ari i to je to od bilo kakvog djubriva.
9f98ba5793b0330a25f6eb0b92fbb8e6.jpg
e253e9e1538cecd99769e8bcc14a6c52.jpg
b393958f81a9722ce004a7516a8e41ae.jpg

Poslato sa RKY-LX1 pomoću Tapatoka

@Lentic_98

Свака част, ово супер изгледа. Јел могуће да за 20 дана од сетве већ заметне род, невероватно!

Ми смо посејали сличне у башти, само што су тамнозелене боје, и можда мало издуженије, међутим требало им је више од месец дана да заметну прве плодове, мислим 40 дана. С тим што смо ми мало ђубрета бацили, стари стајњак из овчије штале, свега неколико зидарских колица сам извукао. И код нас нема заливања, осим кад падне киша :rolleyes:

Definitivmo za prodaju, ocekujem da ce biti svaki dan da se sece oko 400-450 kg tikvica.
Prosle godine sam isto ovoliko sejao ali na polovinu sam izvlacio kokosiju osoku a na pola nisam, tu gde nije bila osoka takoreci da nisam ni sekao tikvu, bila je sva mala i nikakva.

Mesec dana od sejanja trebalo bi da bude prvo secenje-branje, zaista brzo napreduje.
Zadnjih 10 dana se zaliva svako vece, da se odrzi vlaga u korenovom sistemu.

Tikvica Ardenda sejana 20.06 za sada obecava.
Pre oranja izvuceno 10t kokosije osoke na 20 ari i to je to od bilo kakvog djubriva.
9f98ba5793b0330a25f6eb0b92fbb8e6.jpg
e253e9e1538cecd99769e8bcc14a6c52.jpg
b393958f81a9722ce004a7516a8e41ae.jpg

Lepo izgleda,svaka čast.Ja sam probao Pascal ove godine,isto jako dobar i rodan hibrid.Samo vode ne možes da mu nadas na ovim vrućinama,lepo ih podnosi al pije vodu kao kamila :D I da cena jos malo skoči a nadam se da hoće pa da sečemo tikvu sa elanom :)

Kod mene na otkupu traze Ardendu ili Scilu druge ne otkupljuju.
Kod nas je trenutno cena 30 dinara kada sam pitao pre nedelju dana ali nisu otkupljivali par dana jer su bili puni, marketi nisu mogli da im prime.
Koja je cena kod vas, jel dajes na otkuo negde ili pijaca?

Kod mene na otkupu traze Ardendu ili Scilu druge ne otkupljuju.
Kod nas je trenutno cena 30 dinara kada sam pitao pre nedelju dana ali nisu otkupljivali par dana jer su bili puni, marketi nisu mogli da im prime.
Koja je cena kod vas, jel dajes na otkuo negde ili pijaca?

Radim za par ljudi koji rade na pijaci,za 40 dinara im dajem.Al ok je i ta cena s'obzirom da radja ko luda.

Jesi li racunao koji prosek kilaze ostvaris po jednoj biljci?
Ja sam prosle godine imao 6 kg ali je polovina bila izuzetno losa

Jesi li racunao koji prosek kilaze ostvaris po jednoj biljci?
Ja sam prosle godine imao 6 kg ali je polovina bila izuzetno losa

Ma jok,sečem i ne razmišljam puno dok ima šta da se bere ;) Mesec dana vec ide roba,eno cveta jos lepo,ako bog dabar jos toliko i metak.Malo temperature zezaju pri odmetanju ali nije velika šteta.

Nazad
Vrh