Прошле године експериментално смо око баште и око куће којекуде расадили тзв. „беле дулеке“ (како их зову код нас) тј. тикве, ваљкасте, беле/крем боје споља, унутра јаркожуте/наранџасте, и имали смо довољно за јело, фамилију, комшилук. Обрани су половином октобра и стајали су нам у подруму до скоро, последњи смо појели пре отприлике месец и по дана, нису се кварили. Није било много великих, највећи је дулек био тежак око 25 кг. Али нити смо их окопавали нити смо их заливали, само мало стајњака приликом садње, малчирање и после кад дулеку порасте лист даље се сналази сам. Ове године смо опет расадили, и супер напредују, вреже су за сада дужине и преко 10 метара, а пре неки дан сам први пут у животу скидао дулеке са шљиве — добацили до воћа и попели се можда до висине од 2 метра и већ се заметнули и висе с дрвета, то нисам видео никада раније, поскидао сам их и развукао около по земљи јер ако остану да порасту или ће преломити шљиву или ће отпасти.
Планирамо да догодине засејемо већу површину, али исто тако у неконвенционалном узгоју. У мом крају нема никога ко их гаји, па немам где да видим како отприлике то треба да изгледа. Оно што сам смислио је да њиву Боже здравља преорем почетком маја, одмах истањирам/исфрезирам, и одмах по Ђурђевдану расадим дулеке из чаше, у стајњак, и измалчирам. Рачунам да ће олистати пре траве, па после трава нек расте, ваљда му неће много сметати.
Немам појма како да их расадим — једино ручно. То ме мало брине, прво сам размишљао да засадимо један хектар, а онда контам да је много велики посао садња, па сада меркам једну мању парцелу од 30 ари, реалније је.
Немам појма колико да размакнем редове и биљке једну од друге, не знам који је оптимални размак. Баба и деда су када сам био дете дулеке сејали по кукурузу, окопавали су кукуруз и то је расло добро све заједно, међутим не сећам се како су размеравали. Може ли неко да препоручи размаке између редова и биљака? Да ли да редове размакнем нпр једно 2 метра, а дулеке једно 4 метра једне од других, и у том случају можда бих могао једном да истањирам између редова/биљака тамо негде крајем маја/почетком јуна, за случај да трава букне (што се надам се неће десити, и зато бих максимално одложио орање и припрему за садњу).
А размак ми је битан како бих израчунао колико расаде би требало да припремим. Треба свакако прилично...
Ако се деси да неким чудом тај мој план успе, онда тек треба да смислим решење за складиштење

Једино што ми је за сада пало на памет је да подигнем пластеник и спакујем их унутра, пошто немам куд са неком озбиљнијом количином дулека.
Друго што ме занима, да ли можда негде постоји откуп дулека, или је кванташ једина опција?
Треће, да ли је та сорта, старински бели дулек, интересантна за тржиште? Ми их једемо, али моје село још увек је у феудализму, ако ме разумете...