Terenska vozila za poljoprivrednike(opšta tema).

Odg: Lada Niva-vozilo za poljoprivrednike

to je sema da komsija prica kako si od benzinca napravio dizel :haha: :haha:
nego sam video vise komada kako su kulturno ljudi resili plin i ne smeta,a ne moze da zapne :cao:

Znam da je Reno stavljao na blok od benzinca glavu za dizela i nekako su nabudjili bosh pumpu na mesto za razvodnu ruku, mada to je ipak bio fabricki motor. Znam da se ugradjivao u Jeep Cheroky 2.1 i reno trafick.

Može od benzinca napraviti disel . Ali samo benzinca nivu u disel nivu - ubaciš disel motor ! :haha: :haha:

ima finta da benzinac radi sa 75% nafte i 25% benzina ali se ne isplati jer dok se ne zagreje auspuh dimi i trokira i lako zaprlja svecice! Naime bakarna cev se namota u spiralu 12 krugova i stavi se na izduvnu cev i onda se kroz tu cev dovodi gorivo iz ac pumpe u karburator! To sam vec video ali nije bas neki izum a mislim da je malo i opasno!

Pazite ljudi nemojte me drzati za rec jer sam ispricao majstorsku pricu.A znamo da su mnoge majstorske price kao lovacke price.
Ali salu na stranu ovaj majstor je stvarno prepravio motor od audija 100 stari tip u benzinca i auto radi vec neku god u nazad.Par puta sam bio kod lika u radionici kada je preravljao audija.Kaze da je menjao glavu ali ne bas sve detalje oko jos nekih izmena.

Majstori=lovci :D

Može uz mnogo prepravki i baš Ladu 1600 je jedan vrsni majstor kod mene, sada pokojni, pre 20-ak godina prepravio na dizel, cela Pazova je dolazila to da gleda.

Prvi glas mi je ovo da se benzinski motor moze promijeniti u dizelski...

Kolika je trajnost takvog motora i kako se on ponasa u "stvarnom zivotu"? Koje su sve preinake potrebne?

Nemoj samo da mi neko napise da se ostavlja blok i karter isti, a da se mjenjaju klipovi, klipnjace, lezajevi, glava... jer tako i ja znam dizela napraviti ;)

Ma jok! kupis nov diesel motor i napises na njega farbom "VAZ2101" :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

Jedan tu majstor kod mene je od glof 1 benzinca napravio dizelasa a da nije menjao motor.Sta je radio nemam pojma ako ga sretnem pitacu ga.

lada_tank.jpg

Sta se sve moze od Lade napraviti :D

danger je napisao(la):
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha:,kiki aj molim te to sto si napisao posalji rusima da procitaju da puknu od smeha,tri diferencijala :haha: :haha: :haha:,druze,ja sam se tih menjaca i reduktora na nivi naskidao i popravljao koliko ti mozda ukupno lada nisi ni video,tako da znam kako to radi i funkcionise,lada ima prednji diferencijal i zadnji diferecijal,u sredini iza menjaca se nalazi reduktor koji ima ulogu spor.i brzohodne,i ukljucenje prednjeg mosta po potrebi sa kojeg idu kardani nazad i napred,tako da lada NIVA ima zadnju vucu,a prednji most se koristi samo po porebi ukljucujuci ruckom iz kabine,i nema blokadu ni prednjeg ni zadnjeg mosta,molio bi Cugija ako moze da nabavi neki radionicki crtez kako bi bilo lakse nekom da shvati

majstore, izvini, ali ne verujem da si nekad video Ladu Nivu. Nisi u pravu. Lepo je Kiki objasnio.

Ko ne shvata -> www.ladaniva.co.rs

Znaci toliko si lupio, da se zemlja zatresla..

Inace, Niva je pravo vozilo za poljoprivrednike. Ako znas sta hoces, nikad se neces zaglaviti. Imam je u floti (novu) od 2002. a pre nje sam imao jednu od 1996 do 2002. . Max brzina 140 - 150 km/h. Pametnome dosta. Jednom recju - univerzalna limuzina i za te pare najbolja kupovina. Evo je moja mahina

n571743148_1425471_6907.jpg

n571743148_1344881_3013.jpg

n571743148_1344882_3449.jpg

n571743148_1425472_7538.jpg

Ajd sad od silnih majstora nek mi neko objasni k :spavam: :haha: :ppozdrav: :sta: :bravo:ako to funkcionse i dali ima razlike po godistu! jer razmisljam da kupim jednu samo za njive a kako imam gas opremu od z101 necu morati da je prepravljam u diesel!

Imas od "novijiih" serija nivu 1.7 s karburatorom i s direktnim ubrizgavanjem. Ako uzmes ovu s direktnim ubrizgavanjem (1.7i) onda ces morat jos stavljat djelova u plinsku instalaciju. Ako ubodes ovu s karburatorom, onda ide sve ko i na "stojabla"...

Sta te briga kako radi, ako radi i ide ko luda... kad se pokvari, saznat ces kako radi i na koji princip sto ide, a do tada, toci, vozi i ne beri brige ;)

Koliko znam da po godistima sto se mjenjaca nema razlike, ali u motoru i karoseriji ima. Stare nive su imale motore 1600 s karburatorom i te su trosile malo vise (10-12l) a ove novije 1700 trose oko 10l i manje benzina u nekim normalnim uvjetima voznje.
Po terenu 1.2. i reduktor, ce ti trositi nemjerljivo, al je zato uzitak tu da nadomjesti prazninu u rezervoaru ;)

niva ti je majka majki sto se tice terenskih vozila kako god vagao situaciju, NIVA ce ovjek odvagnuti u tvoju korist.

ima razlike i u menjacu. Negde do '97 (ako ne gresim) su bile sa 4 brzine, a novije su sa 5. Modele 1,6 iz mog iskustva ti ne preporucujem. 1,7 bolje ide, tisa je, prakticniji gepek ima (ravan patos i vrata gepeka), lepsi i udobniji enterijer, jaci servo na kocnicama...
ako ces ugradjivati plin, onda ti je nesto rizicnije da uzmes 1,7i jer zbog nekih "majstora" mozes imati glavobolje. za nju ti treba savremen plinski sistem koji mnogima pravi probleme jer "majstori" ne ugrade dobro uredjaj ili ne umeju da ga podese.

Kako radi transmisija kod Nive

ima i niva 1.7 sa karburatorom... Moj jedan poznanik ima takvu i prodavat ce ju u 5. mjesecu za nesto malo vise od 2 000€ potpuno ispravnu. na satu pise 60 000 i kusur Km, samo nismo sigurno dal se radi o 60 il 160...

Da imam novaca, isla bi direktno kod mene, jer sumnjam da bi u onakvom stanju bila da ima 160 000km...

U nju ugradjujes najjeftiniji moguci plinski uredjej, jer imas karburator, automatski cok i to je toliko jednostavno, da jednostavnije ne moze.

mityoo je napisao(la):
Ajd sad od silnih majstora nek mi neko objasni k :spavam: :haha: :ppozdrav: :sta: :bravo:ako to funkcionse i dali ima razlike po godistu! jer razmisljam da kupim jednu samo za njive a kako imam gas opremu od z101 necu morati da je prepravljam u diesel!

Kupuj i ne razmisljaj mnogo, samo da ce ti trebati da otvoris benzinsku pumpu. :haha:

Niva+IMT560=bankrot :haha: :haha: :haha:

Kupuj i ne razmisljaj mnogo, samo da ce ti trebati da otvoris benzinsku pumpu.

glasina o nivi kao velikom potrosacu datira iz vremena nive 1,6 koja je bila kao rezervisana za drzavne sluzbe. naravno, svi su terali, niko nije odrzavao, pa je i potrosnja bila tome primerena. kad sam ja prvi put kupio nivu u mom gradu su postojale jos samo tri - sudska, katastarska i policijska. a bas je bilo super, nikad me policija nije zaustavljala jer su mislili da je drzavno vozilo :haha: :haha:

Mityoo srecom po tebe da imas Ursusa da ti izvadi prosek.To ti kazem iz licnog iskustva. :cao: :D
Niva+Ursus=Prosek

Dare kod mene zandari imaju belu Nivu i cesto me ljudi mesaju sa njima pa beze kad naidjem :haha: :haha:

Nazad
Vrh