Lepo sam naveo postavku sa kretanjem helikoptera i niko nije napisao ništa argumentovano protiv toga. Jasno mi je da to nemože argumentovano da se opovrgne pa zato kucaj nebuloze, napadaj, vređaj i diskredituj diskutanta a niko ništa argumentovano ne napisa. Za mene je diskusija na ovu temu završena.
@LakiPa
Zaista su tvrdjenja i ideje koje zastupaš besmislene, i neshvatljivo je da ima ljudi koji u današnje tehnološko doba mogu biti toliko otudjeni od naučnih činjenica.
U pitanju su činjenice, ne teorije, bezbroj puta dokazane i dokumentovane, na posletku očigledne. Valjda je očinji vid dovoljan da se u nešto uveriš.
Imaš dostupan prenos uživo sa medjunarodne svemirske stranice, pa razmisli još jednom otome što pričaš. Nemoj samo reći da je i to nameštaljka.
https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/iss_ustream.html
Nemoguće je sve zavarati, slagati, sakriti, neko bi već odavno izneo čiste dokaze u svrhu suprotne tvrdnje, a njih nema..
Što se aviona i helikoptera tiče, ljudi su ti već odgovarali, možda ne baš najkonciznije.
Brzina je relativna i meri se u odnosu na nešto. U ovom slučaju u odnosu na tačku zemljine površine.
Ne brkaj brzinu aviona u odnosu na planetu, i ugaonu brzinu kojom se planeta kreće kroz kosmos mereno u odnosu na sunce.
Kako je neko već rekao i atmosfera je deo i celina planete zemlje.
Ona takodje prati rotaciju zemljine kugle pošto postoji gravitaciono privlačenje i veza.
Dakle avion ili helikopter leti kroz gasoviti deo zemljine sfere. Svaka čestica pa i one od kojih smo mi sazdani je gravitaciono vezana za zemlju. Tako i avion.
Da bi se odvojio od tla i prevalio put i nadmašila gravitaciona sila, mora se uložiti energija u rad motora.
I naš korak je niz kontrolisanih padanja i podizanja kojima se odupiremo gravitaciji u svrhu kretanja.
Postoji mala razlika u brzini potrebnoj za prelet kada se leti obrnuto smeru rotacije iz razloga što postoji povećan otpor atmosfere u vidu vetrova jer
ipak ima nekog "kašnjenja" vazdušnih strujanja u odnosu na smer obrtanja.
Dobar pokazatelj toga je opet činjenica da uragani pogadjaju Američki kontinent a ne Evropu jer ih rotacija i vetar nose njima.
Tačno je da nauka nema odgovore na mnoga pitanja. Sama suština i poreklo gravitacije je nepoznato i jedna od najvećih naučnh tajni.
Medjutim puno toga je istraženo i dokazano, pa nema smisla nanovo otkrivati vruću vodu..