RatkoPa
Član
Ja sam ove godine imao kravu koja se otelila 322 dan ali su me svi ubedili da nisam dobro upisao datum osemenjavanja mada sam ja siguran da je tacan datum
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Druze krave moras da zasusujes, da ti objasnim na narodni jezik: mlecne zlezde moraju da se oporave i krava takodje, jer krava nije traktor pa da zamenis deo i ides dalje, to isto su do pre neku godinu praktikovali i u PKB korporaciji muzli krave bez prestanka po nekoliko godina a to ne valja, a krava treba da napuni vime pre nego sto se oteli, ne mozes ocekivati da kravlje vime bude polu prazno kad se oteli.... a golim okom mozes videti dal ima upalu ili ne, ako je krava pred telenje onda sacekaj da se oteli(bar bih ja tako uradio)a vidi sa starijim kolegama tj oni imaju vise iskustva,..Meni je problem sto krava nije zasusena nikad to ne praktikujemo jedino otprilike mesec dana pred teljenje ukinemo koncentrat i ostalo samo na seno . Al sad se javlja problem bar po meni je problem jer krava je napunila vime kao nikad do sad i strah me da se ne komplikuje jer prije 7-8 meseci je imala upalu vimena i ostalo je mala kilica u 2 cetvrti sad je sve to puno neznam dal da je muzem ili da tako ostavim. takodje krava nije mogla da ostane steona 2 god (muzla se celo vreme doduse manje nego inace)ali mi se nije prodavala krava jer od te rase drzimo vec 30-tak i vise godina.
Nisam shvatio,kako to mislis kada samo jedno nosenje traje 9,5meseci?evo jedno pitanje za sve stočare .da li je moguće da krava u devet i po mjeseci oteli 4 teleta u dva telenja i to sve redovnim putem znači ispoštovano sve kako oplodnja tako i suhostaj