Teljenje krava

Ako je u pitanju neki teži nepravilni položaj može vući i 10 ljudi nećete moći normalno da izvučete tele. Neko pravilo je ako pomerate kravu da je sila vuče prejaka, tada treba zvati veterinara da izvrši repoziciju teleta ili carski rez i da završi porođaj.

Ovu spravu koriste i neki veterinari jer mogu lepo da regulišu kada i koliko treba vući pogotovu ako tamo gde rade nema adekvatne pomoći ili je ta pomoć preterano agilna.

Ako je u pitanju neki teži nepravilni položaj može vući i 10 ljudi nećete moći normalno da izvučete tele. Neko pravilo je ako pomerate kravu da je sila vuče prejaka, tada treba zvati veterinara da izvrši repoziciju teleta ili carski rez i da završi porođaj.

Ovu spravu koriste i neki veterinari jer mogu lepo da regulišu kada i koliko treba vući pogotovu ako tamo gde rade nema adekvatne pomoći ili je ta pomoć preterano agilna.

U pravu si,meni je i veterinar dao ideju,samo da ukrademo sistem i napravimo.

Kad ide kako treba ide,kad ne ide u februaru sam samo na farmi imao 250 telenja od toga je bilo 7 s.c. i u proseku sam sve telio sa ne vise od 4 coveka,vecina teskih telenja je uzrok neizbalansirane ishrane.

Kad ide kako treba ide,kad ne ide u februaru sam samo na farmi imao 250 telenja od toga je bilo 7 s.c. i u proseku sam sve telio sa ne vise od 4 coveka,vecina teskih telenja je uzrok neizbalansirane ishrane.
Dal BI bilil ljubazni da to malo objasnite?!! Dal moze ishranom da se olakša taljenje?
Ja imam 5 krava i sve se uglavnom isto hrane. Neke krave mi se lako tele, a ima i par njih kod kojih bez 4-5 čoveka i veterinara ne smem da čekem teljenje..

Jace hranjene krave od 7-og meseca se teze tele zato sto se tele u prvih 6.5-7 meseci razvije 50%,a u zadnja dva meseca drugih 50% ako se krava jace(obilnije) hrani velika je verovatnoca da ce se tesko teliti i da ce kao uzrok teskog telenja i pregojenosti obiti ketozu ili dislokaciju sirista.Ako krave obilnije hranite i tele ce u njoj biti krupnije.To ne znaci za one krave koje su prirodno uske i tesko se tele zbog toga,ali ja to resavam tako sto ih osemenjavam sa bikovima koji daju sitnu telad.

пре 3-4 дана ми се телила јуница, примећено око 5 после подне, све је било спремно и само се чекао водењак, око пола 2 ујутру попустили живци, звао ветеринара - он угасио тел, тако да је то изостало, нисам ништа предузимао даље јер нисам хтео да завлачим руку јер није пукао водењак и нешто после пола 6 ујутру водењак пукао и кренуле ноге, све како треба , повезане и извучено теле нас 3, теле витално, здраво, право, средње величине, женско, плодова вода није била замућена, пожутела, отац телета Самур

[/QUOTE]плодова вода није била замућена, пожутела, отац телета Самур[/QUOTE]

nek je ziva i zdrava mala krava... a zasto se prati boja plodove vode, prvi put cujem za to? pozz.

хвала људи :ppozdrav:

ма кад се отели и буде сво жуто од слузи, значи да је дуго чекало у крави

Ma netreba ni sipka dovoljno je da imas cekrk da prikacis negde kontra od krave, mada kad gledam ove snimke ni ta sipka nije losa.

Jako je bitan taj deo što se stavlja na kravu,zbog ravnomernog izvlačenja bez obzira na položaj krave.

Tim čekrkom mu nedas da se vrati tele, a ustvari preko poluge (nategom na dole) vediš tele. ako sam dobro skapirao..:osmeh:
Meni stoji flašni cug pripremljen ako komša zatai..

Sa flašincugom je princip isti ali moj veterinar reče da je najbitniji taj deo što je na kravi.

Pa vi ljudi niste normalni kako telite kravu. Ja mislim da bi neki drvoseča to bolje odradio. Sakupilo se pola sela jedan vuče na levo drugi na desno treči na gore, svak na svoju stranu ni jednog nisam video da vuče pravilno, posle kriva krava nije se dovoljno otvorila da prođe kroz nju voz ili tele preveliko a nikako čovek, jel vidiš kako izilaze prednje noge na tele. Ako je ovo veterinar u belo odma briši to nemoj se hvaliti tim klipom.

@70zoran,druze,ko tu pije,a ko placa?Ako ti je ovo veterinar sto malo rukom po kravi,pa u kravu,pa seta tamo vamo,onda ga menjaj ruka ili je u kravi il je na kravi,a ovi sto vuku vuku kako im se oce,nije to kobila pa da vuku ravno,ako dugo drzis onda znas o cemu ti pricam.Sve ovo ti kazem dobronamerno i nebih voleo da pogresno shvatis,to sto je tvoj veterinar uneo patoloskog materijala u kravu takvim radom,to je za svaku osudu.

Nazad
Vrh