Teljenje krava

pretpostavljam da joj je davao super ili vitamina kroz inekciju da bi mogla da održi steonost sa blizancima

овде је мало настао неспоразум између две речи спрема и сперма

и код нас спрема као и у Милановој изјави би значила способност, спремност, могућност да изгура стеоност до краја и зато је дошло до побачаја, уколико крава није засушена, а вероватно није приметиће се мала промена у саставу млека и њега не би требало користити за исхрану исто као и млеко након редовног тељења, након тога се може наставити нормално са мужом, а лактација се води као продужена, не као нова

имали смо пре два дана изузетно тешко тељење, у питању је јуница која је узета у сарадњи са градом од пкб-а, папир о осемењавању још нисмо добили, јуница је полако почела са спремањем вимена када је наступио порођај, кости и порођајни путеви скоро занемарљиво отворени, теле ситно, обучено срећом, процена око 20 дана пре рока је наступило тељење

након тељења теле је једва повраћено и успостављено дисање,након чега почиње да се баца неконтролисано на све стране и кречи - испушта неартикулисане звуке, добило је инекцију, убачено је у бох, и након 6-7 сати се примирило, након тога на једвите јаде успостављен рефлекс сисања уз наставак бацања и те дреке , и сада трећи дан од тељења може се рећи да је прегурало кризу

Poslednja izmena:
e ovako krava je 6 ipo meseca i teo sam da je zasusim ovi dana.i kolika je verovatnoca sad da ce opet ostati?

мора да се води рачуна да ли је избацила ложу, ако не онда мора вађење и оне таблете да се убаце, након 20 дана испирање и после тога све је могуће

ma uglavnom ostanu u stvari ko zna uopšte pravi razlog pobačaja možda je druga krava udarila pa da ona nije ni imala neki poremećaj već čisto mehaničke prirode

slažem se sa čika jovom,imao sam slučaj da mi krava dva puta uzastopno pobaci u 6 mesecu i posle se oteli normalno.kod mene je uzrok bio bik laudan hb b-159 ggi, iz instituta sam dobio odgovor da im se krv neslaže.

noćas sranje poko kravi vodenjak sa vodenjakom neke krvi sukrvice ja probam rukom sve stoji kako treba zovem još dva momka da ga izvučemo svežemo tele krenemo vući izađe glava i noge do plećke i dalje ni makac kad smo sustali pogledam tele ono mrtvo ništa daj samo da ga izvučemo da bude krava dobro zovem ja još trojicu opet povuci i ono opet do plećki i ni makac dalje a vuku ljudi sve do 40 godina i svi mrcine već 1 noću zovem ja veterinara i on dođe nakon pola sata turi ruku sve u redu kaže mjesta kod krave koliko oćeš rukom ideš oko teleta skroz krava se pravski priredila, niš opet vuci i vuci i nekako isčupamo van a tele puno vode ko kad u kesu sipaš vodu i dok nismo toliko jako povukli da je na guzici teletu pukla koža i voda izbila van nije moglo izaći. tako da što mi jače vučemo sva voda u teletu se potiskivala nazad i izgledalo je kao balon i tele se udvostruči na zadnjem kraju i normalno ne ide van.e to takve sam ja kurate sreće bio noćas

krava za sad nema problema napunio sam je vitaminima antibiotici i kortikosteroidi radi preventive očistila se i jede normalno jedino je dosta umorna vidi se da se ispatila

Klasičan hidrops ploda, kod mene se to desilo pre 4 godine, al je bilo 1 mesec pred teljenje, ali je tele bilo toliko da jednostavno nije bilo moguće da prodje kroz porođajni kanal, sva sreća veterinar je bio od samog početka tu jer smo znali da nije normalan porođaj već poobačaj. On čovek vidi da je tele već duže vreme mrtvo, zavuče skalpel i raseče mu stomak i voda izadje i tek onda smo ga izvukli. Krava nam je bila jedna od lošijih, nije joj davao neke izglede da se izvuče, jer je dobila sepsu nakon teljenja, sreća bio sam kući za praznike, pa sam je lečio antibioticima, kortikosteroidima i obletama, izvukla se, popravila, nismo više hteli da je pripuštamo i klanica. Ali što kaze Zoran, moramo biti spremni i na takve stvari, takav nam je posao, živo je to biće.

slažem se sa čika jovom,imao sam slučaj da mi krava dva puta uzastopno pobaci u 6 mesecu i posle se oteli normalno.kod mene je uzrok bio bik laudan hb b-159 ggi, iz instituta sam dobio odgovor da im se krv neslaže.

Ovo je da ne kažem glupost, ako je i bilo imunoloških problema oni bi se ispoljili još pri oplodnji. Sa 6 meseci treba sumnjati na nešto drugo npr. brucelozu pogotovu što se ispoljava kod iste životinje.

данас у комшилуку тешко тељење - теле кренуло главом напред, али контра - стомак у вис, ноге ту главе нигде нема - пала доле, долазио ветеринар, окренуо теле, оно изузетно крупно, мушко, заглавило на куковима, на једвите јаде извучено напоље, попуцаше и леђа и руке

срећом живо и здраво

Nazad
Vrh