TEKSEL OVCE

Evo neki slika texela sa sajma:
10f7tw1.jpg

izuryc.jpg

mm7fpg.jpg

Dobro to izgleda.

Ovan na zadnjoj slici u krupnom planu je zaista los,cudi me da su ga uopste izlozili,plitke grudi,nikakav but,uvijena ledja,diskutabilna glava....
Ovce na ovim slikama su sasvim ok zaista

Nista posebno, ali zato je Šarole extra, a slobodan sam da kažem je šarole najbolja rasa koja se drži u priplodu u nas..

to sto je doslo na sajam da,sarolea su lepo prezentovali za razliku od prosle godine,ali kad ih je zimus Memedovic snimao bilo je tu svacega,mrsavih ,ocupane vune ali i dobrih bas...
sto se texela tice,ovo sto je doslo na sajam nikako nije najbolje od texela u srbiji,braca Dejanova koja ne izlazu imaju daleko bolja i negovanija grla,genetika je slicna naravno

ja se izvinjavam svima ,mozda sam mlad i ne razumem se ali nesto gore od ovih Texsel ovaca jos nisam video. Ovo je katasstrofa. tacno se vidi da je neka nafurana rasa. nisam probao meso od nje (pretpostavljam da je mesna rasa) ali mislim da je ovo totalni bofl. Pa srbija ima toliko toga da ponudi a mi ovce gajimo koje u mraku neznas jesu li kerovi ili ovce. izvinjavam se jos jednom svima ali ovo je moje misljenje

Ta nafurana rasa je najzastupljenija mesnata rasa u svetu,a sto se mesnatosti kod jagnjadi tice nijedna rasa u Srbiji nece dati sto daje texel (takav kakav je kod nas)pri bilo kom ukrstanju,dosta toga sam probao i znam iz iskustva
:ppozdrav:

mozda jeste mesnata i najzastupljenija ali ja sam mislio o kvalitetu a ne o kvantitetu a sve i jedna rasa u srbiji po meni ce imati bolji kvalitet i on bi trebao da je na prvom mestu. Opet kazem da je to moje subjektivno misljenje

to si druze lepo na kraju kazao, subjektivno misljenje, moras probati i jedno i drugo pa ces mozda drugacije misljenje imati :cao:

miladinovic je napisao(la):
Ta nafurana rasa je najzastupljenija mesnata rasa u svetu,a sto se mesnatosti kod jagnjadi tice nijedna rasa u Srbiji nece dati sto daje texel (takav kakav je kod nas)pri bilo kom ukrstanju,dosta toga sam probao i znam iz iskustva
Malo, malo pa se ovaj nesporazum ponavlja.U pitanju su dve razlicite stvari.
Sta je to dobar kvalitet?
Brzina prirasta, konverzija, randman, procenat jagnjenja......To je "kvalitet” koji forsira savremen poslovanje. Tome covek mora da se prilagodi ako hoce da uspe u ovom poslu.
Pitanje ukusa je naravno individualno ali postoje neke ocigledne stvari koje ne mogu da se negiraju : na primer brojleri. Znamo kako se gaje, znamo brzinu prirasta i znamo randman....... i znamo da je dobro “seljacko” pile iz dvorista ukusnije od svakog brojlera. I skuplje, naravno.
Isto vazi i za svinje. Na primer spanska crna svinja ima spor prirast mora da trci, pase i jede zir...ali zato sunka kosta vise stotina €. Broj svinja koje se gaje ogranicen je povrsinama pod hrastom........itd.
Isto vazi i za vina. Nikada velika industrija ne moze da postigne kvalitet i cene koje imaju mali podrumi.
Svojevremeno je ovde bilo reci o sjenickoj jagnjadi i odlicnoj ceni koju su ta jagnjad postizala u Nemackoj negde 80-tih godina proslog veka. U odnosu na celo trziste taj izvoz je bio kap u okeanu, za Nemce potpuno beznacajan da bi se statisticki obradjivao. Ali nije bio beznacajan za one iz Sjenice. I kroz takvu prizmu treba posmatrati tu problematiku.

@kaza
sve je to tacno sto ti pricas da je skuplja uslovno receno mala proizvodnja koja tezi organskoj i sl,ali kvalitet jagnjeceg mesa koliko od rase zavisi i od uslova gajenja.
brojler iz dvorista niej isti kao onaj s farme
sto se texela tice,jeo sam meso samo od mesanaca sa sjenickom i sto se kvaliteta mesa tice nema velike razlike u odnosu na cistokrvne sjenicake pri istim uslovima gajenja,samo je povecana mesnatost i prirast
ko nema uslova da plasira kvalitet mora plasirati kvantitet da bi preziveo,surova istina

Mozda nije u tolikoj mjeri uocljivo na fotografijama ali u stvarnosti mislim da zadovoljava taj kriterij. Kakve su primjedbe na konstituciju janjeta? Inace odbijen je od majke dnevno se nekoliko puta pusta da doji a kada je odbijen na koncentratu je po njegovoj zelji.

konstitucija je ok al glava nikako ne moze da prodje ni najliberalniji kriterijum(beli kapci i skoro skroz bela njuska)

@Bosnian

Srdačna dobrodošlica novom članu uz očekivanja da će post-ovi biti kvalitetni. Ne bi bilo loše kada upload-ujete fotografije da izaberete neki drugi program (Pročitajte Uputstvo na ovm linku: http://poljoinfo.com/caffe/postavljanje-slika-na-forum/msg134161/#msg134161), jer su ove koje ste postavili "glomazne" posebno za one koji su na dial-up ili Internetu sa manjom propusnom moći!

:ppozdrav: Urednik

Slike mog texel ovna,star 1,5 god,stalno na pasi je od kraja maja prosle godine,trenutno ima pune ruke posla u haremu pa je malo oslabio sto se i vidi na slikama,za mesec dana slobodan za prodaju ak nekog zanima
2wddpv5.jpg

15efjg4.jpg

Post je spojen: [time]1279751351[/time]
Danas sam isao da vidim kako napreduju jagnjad koju sam kupio,evo par fotki,ovcice su rodjene pocetkom aprila,ovnic 16. aprila,iz dvojki su,uzivo su zaista impozantni,slke su malo losije mobilnim slikano
2yoyjkp.jpg

b6ar0g.jpg

29kq5ar.jpg

149b148.jpg

hvala Rajko,nadam se da ce bit to dobra investicija,polako cu to siriti a kvalitet se nadam poboljsati nekim narednim uvozom

Nazad
Vrh