Tanjirače

Velika je tema pa se izvinjavam ako je bilo, treba mi pomoći oko tanjirače, imam onu običnu za IMT 539 i slične, prednja i zadnja osovina mogu nezavisno da se ukrštaju, ne znam koliko tanjira ima, koliko vas razumem valjda je tip "nošena" nema točkove nego je traktor nosi, ima 8 zglobova koje sam hteo da podmažem, ali je sve to prilično zapeklo, skinuo sam sisice i raskravio u nafti i pročistio, kad ih vratim mast prolazi kroz njih ali ne može da istera zapekotinu pa krene pritisak da mi izbija mast na crevo mazalice na spoju...

Šta da ušpricam da raskravim ovo i da li mogu možda lepo ti zglobovi i da se otvore da ih prekontrolišem i lepo očistim, vidim da ima po jedan valjda šraf odozdo na svakom...

edit: ovakva je kao sa slike:
tanjiraca1.jpg

Pošto je za fergusona najerovatni nije veća od 24 lista . Lepo je okreneš naglavačke , da su diskovi prema gore i odvrneš kućišta ležajeva (8kom) na svakom su po dve matice . I onda lepo skineš komplet osovine sa diskovima , zameniš ležajeve koji su u vidu dve polutke . U jednom kućištu imaš dva ležaja (4 polutke) . Ležaji su drveni i najbolje je uzeti one koji su kuvani u ulju . To sve važi za tanjiraču sa drvenim ležajevima . Za iste takve tanjirače sa metalnim (kugličnim) ležajima moraš rastavljati tanjire tj . moraš odvrnuti veliku maticu na osovini mislim OK30 . :osmeh:

Kod mene bi trebalo da su drveni ležajevi...kako da procenim u kom su stanju, kako izgledaju uopšte?

I najbitnije pitanje, kojom tehnikom prevernuti tanjiraču, mislio sam da potkajlujem tanjire da se ne okreću a za ručke vučem traktorom sajlom ka nazad pa da se preturi unazad na ručke...

ako ces tako da radis, podmetni neke stare gume da na njih tresne, da se ne pokrivi nesto pri padu

Ma samo sam ti dao predlog za prevrtanje...mada ja ne razumem zašto oćeš da je okreneš uopšte, mnogo ti je bolje da je podigneš na neke klocne, pa onda skineš celu bateriju, zameniš ležaje, zglobove, mazalice i šta još treba, vratiš bateriju, pa onda na sledeću.

U pravu si, i meni je sad palo na pamet da nema zašto ni da je prevrćem, to mi reče jedan u selu da tako treba pa nisam ni razmišljao :)

Lepo odšrafim jednu osovinu, pridignem tanjiraču da je izvučem, stavim na klocnu i eto :D

Dva čoveka mogu prevrnuti , nemoraju biti kršna . Samo staviš iza nje nešto da ne krene nazad . Uhvatite prednji kraj i podignete do vertikale , onda jedan ode sa zadnje strane da je prihvati da nebi pala , a posle prelazi i drugi sa zadnje strane . Nema nauke . Puno lakše se radi , provereno .:ppozdrav:

Steva 1984

Cime ti vuces ovo,mislim kolko ks treba?I koja je sirina 3 ili 2.8m? Tako si ga kupio ili je nadogradnja ona prva dva reda? Ona prva dva neverujem da uzimaju pono snage jer stoje pravo,po meni ovo za traktor od 120-140ks ili?

Nisam bio davno u ovoj temi a vidim da si me pitao traktor je 165 ks sto vuce voleo bi da mi je sira tanjiraca ali kad bude para uzecu siru ali malo siru ne jako.Nemam ja tanjiracu sa ukombinovanim razrivacima ili dodatnim baterijama ispred vec obicnu sa valjcima otpozadi od 28 diska kada se ukrsti 3 metra sirine obradjuje.Neznam na koja prva 2 reda si mislio?

Ja nemam igracku od tanjirace tvoj bi rus prokuvao bez duplah tockova kada bi takvu povukao mislim kada me vec vuces za jezik ali dobro necu se vise prepirati da se neposvadjamo bespotrebno svako ima svoje misljenje za new holland-a bi ovako nesto islo super
20iawb5.jpg
5kkrhe.jpg
wtejxw.jpg

E ovo je teska tanjiraca!
Ja koliko vidim tu ima 4 baterije, doduse prednje dve nisu ukosene!
Ovde traktor ispod 200KS nemoze ni da prdne POSTENO!

Kad smo već kod ukošavanja, kako se pravilno radi na ovoj mojoj, ja obično ukosim prednje a zadnje onda ne mogu puno jer se češu tanjiri, pa mi zadnji budu ravno, tako po sredini ostaje kanalić, ali onda ispravim i prednje i zadnje skroz i tako prečešljam i bude ok...
Nije mi jasna opcija ukošavanja zadnjih, kad mogu da ih zakosim samo dok su prednji pravo, čemu to :D
Ovakva je otprilike:

tanjiraca1.jpg

A koliko često tanjiranje u stvari nabija zemlju? Da li je pametno tanjirati međ voćem međ kojim ne bih u zimu da orem, ne znam ni dal se ore međ voćem zbog korena...

Ta tanjirača kojom planiraš da radiš je prilično laka i ne verujem da će da uradi neki posao u voćnaku, pogotovo kad se uzme u obzir da ćeš stalno da tanjiraš po tvrdim tragovima (koje je napravio traktor pri prskanju atomizerom). Najbolje da postaviš ovo pitanje u voćarstvu, tamo ćeš sigurno dobiti najtačniji odgovor.

Nazad
Vrh