Tanjirače

Kolege, savet...
Treba da kupim vučnu tanjiraču za deutz fahra 125 ks.
U planu je consum Bečej sa težim ramom.
E sad, da l 28 ili 30 tanjira? Imam nagiba dobrih, a tanjirača ipak zahteva neku brzinu za kvalitetan rad, pa se vodim logikom bolje uže pa brže.

Treba mi uglavnom za jesenju pripremu za setvu pšenice.
Pšenicu uglavnom sejem na suncokretište, nešto manje na kukuruzovinište.
Ta sa težim ramom je oko 1800 kila ova od 28 diskova,tako da nju i preporučuju za traktor od 120 ks. Već 30 diskova za te sa težim ramom nije baš sve jedno traktoru ima je kod nas čovek vuče ja sa fendom 125 i nije fendu baš svejedno,ja bi bez razmišjanja 28,,

Peskovita zemlja teška? Kako ide dole? Pa baš zato je bolje nošena tanjirača jer je šteluješ na poteznice koliko da ode duboko

Kolege, savet...
Treba da kupim vučnu tanjiraču za deutz fahra 125 ks.
U planu je consum Bečej sa težim ramom.
E sad, da l 28 ili 30 tanjira? Imam nagiba dobrih, a tanjirača ipak zahteva neku brzinu za kvalitetan rad, pa se vodim logikom bolje uže pa brže.

Treba mi uglavnom za jesenju pripremu za setvu pšenice.
Pšenicu uglavnom sejem na suncokretište, nešto manje na kukuruzovinište.
Ja imam Consum 28 sa tankom sasijom 1400kg i Consum 32 sa sasijom 160×100 (sa pakerima ima oko 2200kg) vukao sam je sa 130ks u drugom prohodu skroz ispravljenu 12km/h i to je maximum,da se malo zakosi ne bi mogao vise od 10km.
Ovu 28-cu vuce lako ali kad se npr zakosi na pola i natera na vec radjeno traktor pocne da skace pola metra,sve mi po kabini popada.
Ima covek kod nas 28-cu sa 160×100 i vuce je sa Mtz 1025.3 i ide to taman,vuce je 10-11km.
Ako se odlucis za Consum,obavezno uzmi sa Pakerima ako i neces odma pakere,trazi tanjiracu sa opcijom za pakere,posto nisu iste.

Proveren rad u našoj teškoj ritskoj crnici. Gledao sam kratke nošene i stvarno lepše urede zemlju ali to je samo na oko. Kopao sam posle kratkih i jeftinijih i skupih kao otrov i to je zajebancija. Ni jedna ne uradi dublje od 8cm u proseku, a ispod beton. Dok vučena u isto prohoda napravi kako god bude najmanje 15cm i mnogo bolje rasturi i iseče žetvene ostatke.
Bar za tip zemljišta u našem ataru vučena uradi mnogo bolji posao dok nošena kratka može ali za neki finiš.
Ipak je provereno provereno, a i Consum-ka se najbolje pokazala u radu kod nas od velikog broja korišćenih u selu i što se rada samog tiče i kvaliteta izrade.

Kratka tanjiraca i obicna imaju potpuno razlicitu namjenu . Kratka tanjiraca je namjenjena za tzv plitku obradu . Meni licno je i 8cm preduboko , ako je idealno i moze da se podesi dubina rada po zelji ciljam na 5cm dubine .
E sad to je druga prica zasto , uglavnom najjednostavnije receno to je masina za plitku obradu .

@Darko Dren išao sam za kratkom tanjiračom dok je čovek radio prvi prohod a zatim i drugi...ona super izmeša zemlju kada su uslovi suvi. Kada je ovakva jesen ,gušu zbog malog klirensa nosača diska i malog rastojanja između istih. Moja preporuka je za vučenu, što veća zakošenost i što veći diskovi...bolje jedan prohod više ali da izore. Uslovi su nam slični, zato ti predlažem takvu varijantu.

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk

Nadodacu samo par recenica da pokusam malo pojasniti al duza je prica.
Prvo kako biljka raste u prirodi bez obrade uopste , ili u direktnoj notill obradi ne radi se ni cm ?
Drugo kolko korjen kukuruza npr ide u dubinu ? Kao da je 15 ili 20cm dovoljno ? Bilo 5 bilo 15 korjen mora da ide dublje .
Trece uraditi sjeseni na vrijeme ako uslovi dozvole kratkom ravno pa koso ili poprijeko pa doci na proljece ,razgrnuti zemlju pa pogledati sta je ispod , dali je beton

Meni tanjirača isključivo treba za pripremu za pšenicu. I kad se uradi što dublje tanjiračom pšenica u nicanju dublje razvija koren i kod zime kao što je prethodna ne treba valjanje i zezanje jer je se koren razvio dublje. Kod plitke obrade razvija se širi i pripovršinski koren tj takav je dominantniji i onda eto problema.
Da me ne shvati neko pogrešno pričam o našoj zemlji na kojoj je kada je napravljen IMT 5270 došao na prezentaciju sa podrivačima i na pola zadružne njive tada čekao dve nedelje da dođe dizalica i šlepa da se natovari i odveze jer se raspao :osmeh:

Ja sam prethodnih godinu dana svašta gledao i umalo da prelomim za neku kratku nošenu i danas je izgleda 99% odluka pala ipak na vučenu V28 Consum sa standardnim ramom i paker valjcima. Ipak je provereno provereno i nema greške :ppozdrav:
Koja je cena te tanjirače sad? Postoji li druga varijanta rama kad kažeš da bi uzeo standardni?

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Standardni je taj 100x100 sa 5mm debljinom zida cevi, i težina te tanjirače je oko 1450kg sa paker valjcima, a cena 5150 sa PDVom.
Ista tanjirača V28 sa težim ramom 160x100mm za koju je potreban traktor bar 110-115ks. Pisao je već neko u prethodnim postovima

Misljenje o omikron tanjiraci? V28 sa rotorima.Nasao sam kod nas u selu,tanjiraca u perfektnom stanju.Vlasnik ne zna koliko da trazi za tanjiracu,koliko vredi takva tanjiraca?

Ako nije pohabana uzmi je, neces se pokajati. Mi je imamo od 2005.god i ne planiramo da je menjamo jos.

Pazario sam omikron v28,sa rotorima.2700€ platio,ne znam dali je puno ili nije,tanjiraca kao iz fabrike.Zaboravio da slikam.Ostavio sam kod coveka jer sad nemam mesta pod supama.

Nazad
Vrh