Tanjirače

Sat mislite o ugradnji jednog reda rotora na klasicnu X tanjiracu OLT 28.
6fwmdg.jpg

Ovako nesta? (Slika posuđena s hr foruma)
DSC06339.jpg

Hvala svima na slikama,to cu da uradim 100%.Mislio sam Valjak iz dva dela ili mozda je 3 bolje.

Tanjirao sam juce jednu njivu i ostavio je da je danas dovrsim i burazer koji je kupio setvospremac zapeo da ga zakacim i da sad uradim zavrsnicu.To sam i uradio i upravo se zarekao da vise dok sam ziv necu zakaciti setvospremac za traktor.Posto je ta njiva orana u junu pa sad preorana jer je bilo trave vlasulje i ljulja i tanjiraca je to sve lepo isekla i stavila pod zemlju a ono sranj... od spremaca je to sve povadilo iz zemlje sa sve novim dzombama,pa sam probao da smanjim dubinu da rotori nesto urade ali oni sami nista nerade.Muka me uhvatila,vratio se kuci i zakacio tanjiracu i zavrsio posao kako treba,posle drljanje i sad rucak pa idem da sejem.
Setvospremac DA ali samo na zimsko-jesenje oranje,za prolecno i za tesku zemlju koja se nerasipa kao moja NE.

Evo da se pohvalim da sam na uspeo posle 18j da "pokvarim" tanjiracu... kriv sam, suva zemlja zimsko oranje a ja zapeo, pukao stari var - verovatno nije ni bio uradjen kako treba. :|

Mehanizam sto podesava zatur prednjih ima onaj H nosac koji se odvalio od dole. Vidim da je to vec bilo vareno, lose, sredicu je kada prodje setva.

Cistace sam dao da mi napave od 8x30mm i 4x80mm flaha, za sada stoje nisu se iskrivili :)

Gde si nalazio kucista za lezajeve za BNT? Sada imam 5 kompleta za Dubicu viska :|

Poslednja izmena:
Tema o tanjiracama je veoma opsrana,prelistao sam 50-tak stranica a nikako da pronadjem nesto sto me zanima.... imam traktor imt 558 i do sada sam pozajmivao tanjiracu za njega po selu,u glavnom su x tanjirace u pitanju. Rad sam da uzmem V tanjiracu za 558,teren je 50 % ravnicarski,zanimam me vase iskustvo o tanjiracama,da li minav,feracop ili vojka,koliko diskova,koji precnik diska,koje rastojanje,koliko kg da ima tanjiraca???? Hvala

Ja sam bas imao 558 i ovu dilemu. I uspesno resio. Prvo je bila x 24 diska mala travnicka koju je on nasledio od manjeg traktora. Radila dobro ali plitko isla i nije bila za spremanje za srtvu psenice bez oranja. Onda sam kupio novu v tanjiracu od 20 diskova precnika 560. Po recima proizvodjaca MBV iz Vrsca bila je teska 700 kg. Tesko je nosio ali je radio lakse nego ona x. A veruj da se nisam stideo prinosa ni vecih traktora. Tako da je moja preporuka v20 svak veca mu je preteska. I da napomenem nije mu svejedno ako tanjira oranje. Za suncokret radi drugog pa sve prsti.

Uzmi u obzir da je kod mene malo teze zemlja za obradu,ne previse,kod tebe je mozada pretezno ravno.... ja sam nekako na brdovitom terenu,msm da 700 kg nije lako

Da, jesam na ravnom terenu. Ali 700 kg nije malo za rad. Ne verujem da je zemlja kod tebe teza za obradu od nase, a veruj mi da je tezina tanjirace dovoljna za rad. Zaboravio sam da napisem, razmak izmedju tanjira je 20 cm.

Opet moram ponoviti. Lako je 558 nju vukao po suncokretistu a radila je za 10 spram traktora. Moje su preporuke jedino je teska u transportu. Al kad imas 558 onda je za mene to bila dobitna kombinacija. A ti kako odlucis svakako da laksa nece tako dobro raditi posao.

Bojceticu to pitanje smo vec razmatrali ali da ja pitam. Moj 558 nije imao izvode kipovanja i ne znam jel moze on raditi sa vucnom tanjiracom. A druga stvar mislim da mu fali snage za takvu tanjiracu. Jedino neka budzevina tanjiraca koja ima tocak za transport mislim da je Dragan iz Lozanu imao nesto u ponudi. U svakom slucaju sve je to gimnastika za traktor od 58 konja bez prednje vuce. Ja sam je tako resio i bio sam veoma zadovoljan. Dok nije dosla raga.

Secam se rasprave. Mislio sam tanjiraca kao sto si ti imao nosenu, samo da ima tockove za podizanje i eventualno jos 100-150kg. Trebaju izvodi hidraulike koji kostaju ako se dobro secam oko 500e za 2 para izvoda. Brat je nasao takvu tanjiracu, mislim da je Adut proizvodjac. Za sada jos ne razmisljamo o tome, ali bice prilike za sledeci period.

Nisam previse razmisljao kada sam je kupovao jer sam prelomio za 48 h. Video je i posto sam bio za kupovinu prskalice onda sam za dva dana resio da kupim i tanjiracu. Mene je sluzila odlicno. Sigurno da je bolje imati tockove u transportu jer se trap ohoho razbija a o hidrauliku necu trositi reci. Ali kada boljeg konja nemas onda resis da ga uposlis kako znaš i mozes.

Evo da iznesem i ja svoje iskustvo. Pre neku godinu kada sam kupovao tanjiraču Belarus mi imao neki kvar pa sam po nju išao bratovim 558. Tanjirača OLT 34 diska u X teška 770kg je u pitanju i 558 je lepo nosi po ravnici. Ali čim sam naišao na brdo, prednji kraj traktora ode u vis a tanjirača na asvalt. Moje mišljenje je da bi za 558 u brdu bila bolja malo lakša tanjirača ili dosta tegova napred ako su usponi blaži.

Nazad
Vrh