Tanjirače

једна од подела тањирача је: лаке, средње тешке и тешке.
лаке: оптерећење по диску до 35 кг; пречник диска 400-500 мм; размак између дискова 150-200 мм; потребна снага мин. 14 kw/метру захвата; ситњење и равнање земљишта, слабије ситњење биљних остатака.
средње тешке: оптерећење по диску 35-80 кг; пречник диска 500-600 мм; размак између дискова 200-250 мм; потребна снага мин. 30 kw/м; груба површинска припрема после орање, пролећна припрема, плитка обрада стрњишта.
тешке: оптерећење по диску преко 80 кг; пречник диска мин. 600 мм; размак између дискова 250-350 мм; потребна снага мин. 35 kw/м; за површинску редуковану обраду, добро ситни биљне остатке и меша их са земљиштем.
за све тањираче важи, да су потребна снага и квалитет рада директно зависни од % воде и типа (структуре) земљишта, као и закошености радних органа (тањира).
надам се да нисам удавио и да ће користити.

много хвала колега!:ppozdrav: свака част на одговору! ;d} само ме интересује још- да ли су тешке тањираче добра замена за угарење? и да ли значи да би 577 дв могао да вуче само 1,5м радног захвата тешке тањираче? :p{:sta:

Djole71 teze je bilo u nosenju nego u radu. Sojiste nemam, tanjirao je suncokretiste i strnjike. U radu isao i prvom i drugom bez problema. I moje misljenje je da je lakse radio u njivi sa ovom V 20 diskova nego sa prethodnom X 24 diska ali onih malih, sto je i Štore vukao.

Sta uraditi sa V tanjiracom (ferocop) od 28 diskova kad jako bezi u stranu iza traktora?Dok se ide sporije ide dosta lepo iza traktora,kad se predje 11,5-12 km/h ode u pm u stranu?

Najverovatnije ti beži ruda levo - desno, to je kod mene bilo na MBV tanjirači, a ako se ne varam to su skoro iste tanjirače. Premeriš isto levo i desno od nosača, našteluješ rudu na sredinu i zavariš dve pločice uz rudu sa obe strane i nema da bega nigde :cao:

Zadnji diskovi ti idu plice i zato bezi,probaj da je nastelujes na onoj opruzi.ja sam na ADUT-ovoj morao da busim nove rupe da bi digao rudu jer mi je prednja osovina isla plitko a zadnja duboko i isto mi je bezala u stranu

podesi rudu,tj popusti ona 2 stafa sto drze plocu i rudu i pomeri je u kontra stranu na koju ti bezi tanjiraca.

Nemoj nikako pomerati vučnu rudu.Ona treba i mora da bude na sredini grede.Problem u bežanju je do ne jednake dubine rada prednje i zadnje baterije.Na koju stranu ti beži zadnji kraj gledano iz ugla vozača napred u pravcu vožnje?

Vjerovatno imaš dvije velike opruge iza rude i na njima ručku za štelovanje pa tu pritegni.

Nešto ovako :

images

Hteo sam da napisem licno iskustvo o bezanju zadnje baderije u stranu.Za to postoje 3 razloga.Prvi je da ti je ruda napeta na opruzi,znaci moras rudu da spustis na nizu vucu ili spigle koje drze opruga da raspustis.Drugi, da samu rudu pomeris sa sredime 3,4 sm u levu stranu i tada je tanjiraca ici pravo.Trece,prednju bateriju manje zakosis od zadnje za 2,3 cm.Sve to probas i na kraju nadjes pravu meru.

Nazad
Vrh