Tanjirače

Što uža dublje ide.Što šira pliče.Sa 577 DV i Adut tanjiračom od 28 diskova sa prečnikom diskova 560 i razmakom od 19 između radili smo godinama ali svaki prohod u prvoj brzoj ni u jednoj drugoj.

Ja sam radio sa (u ovom slucaju) jednom tanjiracom i sa 3 (4 posto jedan nije bio sa prednjom vucom) razlicita traktora mogu da kazem da su je sva 3 adekvatno vukla sa manjim odstupanjem u brzini-577 i obican i DV, Belarus 820 Eurolux i Claas Axos 340 i to u svakojakim uslovima-presuseno, suvo, normalno, 'kaljavo'. Posto se spominje 577-kada je suvo i tanjiraca (Consum 28 diskova fi560) ne tone onda moze 2. brzohodnom, inace, 1. radi u svim uslovima bez problema sa dignutim tockovima do gore.

Imt 577dv sa Tarom V-28 u strnjistu dva prohoda druga brza,tockovi podignuti.U oranju prva brza sa takodje podignutim tockovima...

309hc43.jpg

Ja posedujem 2 tanjirace jedna je za grublju obradu a druga je finiserka. Evo i slika ove za grublju obradu.

2iiafz5.jpg

Nisam slikao ove godine . Ovo su slike od prosle godine.

- - - - - - - - - -

Tezina tanjirace 1600kg.

Stric je juče na vašaru pazario neku iz Bačke topole ima neko imem na "b" nisam zampatio .
28 Tanjira 55cm tanjiri ,za 2500 eura bez valjak .Dosta lepo odrađena.Planira da je vuče sa zetorom 80 ks.

Ako je ona nova iz Debeljace, meni deluje kao mrsava, a video sam da je kamion krenuo put Padine.
Tanjiraca komerc mi delovale masivnije.

To je ta što je krenula put Lokava preko Padine.
Možda izgleda mršavo ali je materijal dosta debeo(zid) e sad videćemo. Već mi je rekao da mi neda da radim sa njom zbog 130ks.Uradiće on šta mi treba:osmeh:

Pozdrav kolege! Interesuje me koja je osnovna razlika izmedju teških i lakih tenjirača, da li teške imaju veće tanjire ili nešto drugo osim težine? Koja je prednost teških nad lakšim, koje su bolje za ljušćenje strnjišta i da li su bolje nošene ili vučene tanjirače za srednji traktor od 60 do 70-tak konja (imt-560 i 577 dv) ? Hvala unapred svima na odgovorima!!!

Treba tvoj traktor da ima tezinu da bi vuko tesku tanjiracu. Moj Stayer ima 4000kg , pa na uzbrdicu ume da proslajfuje sa tanjiracom od 2.5m. Nije toliko bitna snaga , koliko je bitna tezina traktora.

Interesuje me koja je osnovna razlika izmedju teških i lakih tenjirača, da li teške imaju veće tanjire ili nešto drugo osim težine?
Једна од подела тањирача је: лаке, средње тешке и тешке.
Лаке: оптерећење по диску до 35 кг; пречник диска 400-500 мм; размак између дискова 150-200 мм; потребна снага мин. 14 kW/метру захвата; ситњење и равнање земљишта, слабије ситњење биљних остатака.
Средње тешке: оптерећење по диску 35-80 кг; пречник диска 500-600 мм; размак између дискова 200-250 мм; потребна снага мин. 30 kW/м; груба површинска припрема после орање, пролећна припрема, плитка обрада стрњишта.
Тешке: оптерећење по диску преко 80 кг; пречник диска мин. 600 мм; размак између дискова 250-350 мм; потребна снага мин. 35 kW/м; за површинску редуковану обраду, добро ситни биљне остатке и меша их са земљиштем.
За све тањираче важи, да су потребна снага и квалитет рада директно зависни од % воде и типа (структуре) земљишта, као и закошености радних органа (тањира).
Надам се да нисам удавио и да ће користити.

Olt-Osijek- Hr. Juče sam zvao , fi 560 nazubljeni , unutr. fi 30 , oko 30e , original Olt , made in Italy ., a imaju i 510 vjerovatno malo jeftiniji.
možda imaju i kod predstavnika za Srbiju.

Sa današnjeg terena negde u Sremu dok sam čekao da se donese odgovarajući deo snimio sam ovaj agregat u tanjiranju zemljišta gde je bio suncokret.
img0005.jpg
img0006.jpg
img0007.jpg
img0009.jpg

Dobro je što nije bilo prašine!

Nazad
Vrh