Syngenta hibridi i sorte semena

Ako je losa agrotehnika i losa zemjla nece roditi ni na 30cm kakvi 21. Svako naj bolje poznaje svoju zemlju i sta joj je dao, ali i koli cina padavina daje presudnu rec.Kad posejes na 26cm znas da ces imati rod ne rekorde, ali ces mirnije spavati od onih sto seju ispod 20cm, e sad ako godina bude rodna oni ce imati rekordne prinose, a tebi ce pako dobro roditi.Nadam se da smo se razumeli.

Agrotehnika je ful ali je zemljiste 5-6 klasa tako da i ne jurim rekorde, zadovoljan sam sa svakim prinosom preko 8t po hektaru, valjda moze toliko...

Ja sam ove godine imao paka,na 6klasi, oko 2t po kj.
Ali taj deo atara je kisnuo,jako slabo,skoro pa nikako.

Probao bih na jednoj svojoj parceli neki Syngentin hibrid ali ne mogu da se odlucim koji posto sam ovde procitao dosta dobrih komentara o vise hibrida. Iskreno mene nekako najvise privlaci Pako jer mi se cini po komentarima da je on najstabilniji i da je dobar za skidanje u zrnu a meni oba takva parametra odgovaraju , ali svaki savet je dobrodosao.
Parcela je 1h, blizu Morave. Jake su rose nocu, tako da tu uvek imam problem sa hibridima iznad FAO 600-650 za skidanje u zrnu. Nije rasturan vestak pred oranje, planiram 250kg uree u prolece. Sejao bih na nekom razmaku izmedju 22 i 25cm, jer bih ipak neku sigurnost. Nece biti ful agrotehnika jer ne spartam kukuruze. Ali sve ostalo cu ispostovati.
Tako da ako imate preporuku za neki hibrid osim Paka slobodno recite :ppozdrav:

Za skidanje u zrnu isto se dosta dobro i stabilno pokazao i hibrid Helico fao 550,svake god dobijam knjigu od PSS Sombor u kojoj su gomila ogleda...Helico se godinama drzi medju prvih 5 i ne oscilira

Nebih mu ja baš preporučio Heliko, on jeste dobar ali plašim se da nije baš za taj kraj a i traži punu agrotehniku možda sincero ili još bolje pako .Od syngente ove godine izlaze dva nova hibrida fao 300 i fao 400 .

Sincero je sejao jedan moj prijatelj, bio je odlican. Ali mi je on nekako vise za berbu u klipu. Mnogo je sporo otpustio vlagu, i to nije na 14% nego je imao oko 16%. Odbili su mu jedan deo zbog toga. Cuo sam da Sycora nije losa za ovaj kraj, ali je FAO 620.
http://www.syngenta.com/country/rs/sr/Media/Pages/Berba-kukuruza-Jagodina.aspx mada sam nasao rezultate ogleda u Jagodini. Sincero je najbolji. Bacio je mnogo vecu kolicnu djubriva od mene ali ovo je losija zemlja od moje.

Ja sam imao Sincero i krunio sam sa 16-17% dobar kukuruz sejao sam za branje pa na kraju sve okrunio,svidja mi se taj hibrid ima lepa crvenkasta zrna.Jesenas je neko sa foruma pisao i pitao zasto je takve boje zrno , tada jos nisam krunio, a posle sam video da je i moj kukuruz slicne satirane crverne boje

Miloše, jel znaš i cenu tih semena ili će se naknadno znati? I jel opet izlaze sa onim paket varijantama ili samo seme? Prošle godine kod mene nije moglo da se bira, samo u paketu, i to 249e ako se dobro sećam, Kondi i Dolbi bio. Jel neko zna koliko je zasebno (ne u paketu sa herbicidima) bio taj Kondi i Dolbi prošle godine?

Cena se nezna još,a zvao sam i zastupnika za Srem i reko mi je isto,biće semena i u paketim sa hemijom i bez.Ali mi je rekao da se neće mnogo razlikovati od prošlogodišnje.

Pa evo Kovačev u temi cena suncokreta kaže da ide gore za 10e po vreći, nego ja ne znam koje su cene bile prošle godine samo tih vreća. Pitam jer postoji mogućnost da idem za keš da kupim koliko mi treba, ako ovi iz zadruge dobiju opet samo paket.
Krivo mi je, što kaže i Kovačev-
Pa ni pola 0,5e ne treba ici gore, ako je seme proizvedeno u takvoj godini gde merkantila belezi dosat nizu cenu od predhodne godine, seme treba za neki procenat pasti cenovno!
Kako je bilo 2012, merkantila belezi neverovatan rast, pa na prolece dobijamo neverovatno skupo seme naspram predhodne godine, od 50-60e po vreci iste one singente!
I sta da radis, nemocni smo pred ociglednom nepravdom, samo drzava tome moze stati na put, al trenutno nismo na istoj strani, na zalost...
i sad mogu da biram da ih bojkotujem i posejem jedino LG koji može da im parira u prinosu, a taj isti LG (kukuruz) mi je najviše podbacio 2012.god; ili da pređem preko ove bezobraštine od cene i kupim Syngentu. Konja koji dobija ne menjam, ali nas prave budalama jer su tako u mogućnosti.

Ja se izvinjavam, tek sad odgovaram, ali me ceo dan nešto boli glava, nemam volju nizašta.

Ne mora da znaci da ce tako biti, oni sad najavljuju takvu cenu al u zadnjem momentu mozda i odustanu od poskupljenja (kao ministar od nakaradnih subvencija), jer i asocijacija ima u svom planu da trazi od uljara da se izadje sa necim konkretnim il se najavljuje bojkot ove uljarice!

Sindjenta ove godine izlazi sa novim paketom gde clirfild hibridi sa 2lit pulsara plus fjuzilejd iznosi oko 375evra.BEZOBRAZLUK a to je politika AGROGLOBA koji je generalni zastupnik SINDJENTE. Treba ih bojkovati jer imamo KWS, LG PIONIR.MAJSADUR koji ne zaostaju sa prinosima.

Nazad
Vrh