Svinjokolj i ulazak u Evropsku uniju

Gost iz Novog Beceja u zeleno-beloj kapi
dsc00937.jpg

Kolege, posto mesari kolju po selima kod vas? Kod mene je 20din i razmisljam da sa drugarom to odradim. Jeste da nikad nisam radio ali sam gledao x puta, pa iako zeznemo pojesce se nekako. Planiram krmacu od 250kg i 1-2 tovljenika ukupne mase oko 200kg. Sto bi me kostalo oko 10.000din usluga klanja. Malo mnogo :osmeh:

18 din po kg ali u Debeljaci,selu do mojega :) Sve urade ljudi,istope i mast,samo kuci da pakujes! p.s Mi smo za 29-ti sami kuci ubili 2 svinjceta od po 230-240 kg i do juce smo imali posla...Ali smo ustedeli 7-8.000

Čujem da je kod nas sa sve uslugom od kočine do zamrzivača sa sve preradom,čvarci,kobasice ,švargle uračunat butan za kožuru I kese I gumice za zamrzivač 30 din po kg. Samo cepanje na komade 10 din. Još na jednom ovogodišnjem svinjokolju čujem priču da lokalni majstor ima u proseku 7oo komada godišnje.Ako je istina onda je lepa zarada na usluzi. Takođe radimo sami kući bar za ove zimske dane da se malo familija drži na okupu a ne svi kod kasapa I na FB.

Sami radimo. Nismo neki majstori, ali za sebe ok. Kad je valjalo zadnjih 30 valjda ce valjati i sledecih 30. Nedavno sam cuo ovo da li je sala ili zbilja procenite sami. Kaze.. Dok je baba bio u punoj snazi to se znalo ustane seu 5 upalu se bagraci skupi se drustvo popije se rakija pa na poso.Pokolje se kolko se imalo obicno dva tri godisnjaka pa redom kafa kuvana rakija kuvano vino poso naravno tece posle pecenja na brzinu pa barevina pa uz to vino pivo do uvece sve gotovo. krvavice, majuske, svargle,cvarci utim i vecera ko je bio tu ako nije zagino u medjuvremenu. Jos ako zovu i tamburase e onda poginu i ovi sto nisu zaginuli.Tako je bilo nekad. A danas? Baba ostario sin preuzeo palicu i doso disnator. Sin naravno pozove majstora jer se nesto i nije trudio da nauci. Majtor dodje s pomocnikom baba pita sta ce te popiti majstor kaze nista ... e bem ti majstora misli baba u sebi. Poruse oni svinje omamili ih onom strujom pa komsije nisu ni culi da se kolje, nisu to vise ni oni godisnjaci od po 200 kila napreduje poso.........Majstore pivo, vino ...kazo sam NISTA....e tu baba odustane. Do 1 sat sve gotovo majstor nece ni da ruca kaze zuri ima jos dva poslepodne da uradi.Baba nervozno seta po avliji i veli i STA JA SAD DA RADIM DODOVECE BEM TI DISNATOR.

Mi smo se potrudili da i ove godine odrzimo tradiciju pa smo zaklali 3 komada ukupne tezine oko 400kg, nemam slike sa pocetka posla jer smo bili svi zauzeti..
klanje1.jpg

klanje-5.jpg

klanje-4.jpg

najveca kolicina je ostavljena za susenje,
klanje-3.jpg

klanje2.jpg

i naravno nista bez domace kobasice
klanje-6.jpg

Druzenje je potrajalo do malo sitnijih sati uz domacu rakiju i vino

6jps2a.jpg
nqssqo.jpg
I mi smo u nedelju završili svinokolj za slobodu pale dve krmačeukupne težine oko 500 kg i jedan tovljenik od 150-160kg sve proteklo uz lepo druženje , šljivu i kuvano vino i naravno roštilj

Fine cene kod vas drugari, kod nas u selu 500 dinara po svinji(do 150kg) s tim da sami topimo mast i kod nas se ne prave kobasice i svargla.

Kod nas u Subotici u okolnim selima cena klanja tovljenika od 120 kg,krece se od 3000-3500 din!Sve komplet uradjeno...Ja sam klao krmacu od 190 kg.i jednu ovcu oko 60 kg.platio sam sve ukupno 5000 din.

Ja sam juče nastavio tradiciju ,jeste da je sve teže i teže ali ne odustajem za razliku od mnogih prijatelja koji su odrasli i žive na selu a idu u DIS po dva kila mesa. Sticajem okolnosti izostala je višegodišnja pomoć nekih prijatelja tako da smo nas trojica bili majstori 2 komada od 120 kg do ručka kada su i čvarci završeni posle sam ispratio prijatelje i napravio kulen i kobasicu,oprao sve,stavio meso u zamrzivač,posolio meso i ometlao dvorište . Na žalost ali polako se gubi tradicija.

Nazad
Vrh