Svaštara, chat

Oktopode, pozdravljam , "ko mece tojagu"!!!
 
Gandra, a da li si razmisljao sta sve konzumiras kroz svinjsko meso? Gomila steroida, antibiotika, crkotinskog brasna I ko zna sta sve ne. I onda uporedi koliko jedes mesa a koliko voca. Na stranu to sto je voce po svom sastavu zdravo.
Znam da je offtopic, ali morao sam.

Apsolutno se slazem sa tobom,100%. Ali sta bi trebalo da radimo ? DA CUTIMO???
 
Ne, uradi ono sto mislis da je ispravno I sto ce imati efekta.

Pa evo, upravo to, stalno ukazivati i upozoravati. A sto se tice efekta, veraovatno vrlo malo, ali sigurno daleko vise , nego da se cuti.

P.S. I daj molim te da se prebacimo na neku drugu temu, da ne pravimo problema , nasim drugarima administratorima. OK?
 
Nemajte frke, normalno je da se neka rasprava odvuče u neku temu van teme, ostavim ja da se malo ispričamo pa prebacim posle. :ppozdrav:

Ja zameram kad neko bane u temu i hoće da mu se sve prepriča, ono što u temi već piše jer eto....on je rešio da sadi pa hoće da mu neko sve kaže, mrzi ga da čita od početka. Takav odnos prema poslu u startu je pogrešan.
 
Polke

DA, zaboravio sam. Sto se tice svinjskog mesa, trudim se , i evo vec dugi niz god. uspevam, da sve proizvedem u mom domacinstvu. Na kasapnicu idem vrlo retko.
Mozda kad se gleda cela god., par puta za mleveno meso, ako nedostane, nekoliko puta za kobasice, kad treba nesto premostiti, a nema vreme za spremati, ineznam sta bi jos? Da , za Slave moram uzeti za predjelo, malo neke stisnjene sunke, da se prosara oval sa domacom susenom pecenicom. Toliko o kasapnici. A znate da pocesto ,to kako ja radim, je najcesce neisplativo. Toliko o mojoj porodici i "zastiti" od sad vec globalnog trovanja svim i svacim,( kad smo vec kod klanja, sutra "ide" jedan tovljenik

Na sirem nivou, moramo stalno pricati i dizati glas, kako bi probali podici svest, i naterati neke na razmisljanje i delanje. Ne vidim drugi nacin, bar za sada.Pisao sam i ranije u postovima, i to je jasno da se vocke koje su u profesionalnom pogonu , treba i moraju prskati, radi sto boljeg i veceg prinosa, dobre prodaje i svega sto to vuce( i izvoz za drzavu i devizni efekti i profit za proizvodjace i na kraju sveopsti napredak). Ali za svoje licne potrebe ,samo koliko da vocka prezivi , ako ima roda da ostane,super, ako nema, nema. Karence se moraju postovati, strogo, to je osnovno pravilo.
Sta bi bio neki moj predlog: Koristiti preventivu, koliko moze vise, odnosno stititi voce, u mrtvom periodu tjt. kad nema vegetacije i sa sto prirodnijim sredstvima. Dali i koliko je ovo moguce svakako rec trebaju da daju stariji i iskusniji vocari i strucnjaci( ali strucnjaci u sluzbi vocke ,a ne u sluzbi profita trgovaca ili proizvodjaca hemikalija). Ali sigurno moze bar deo sadasnjih hemikalija zameniti.
Ja se izvinjavam ,ali ocigledno , neznam da budem kratak i koncizan.
 
Hemikalije kao i veštačko đubrivo su sastavni deo proizvođačkog lobija, kao što je i farmaceutska industija, pijemo lekove od kojih nam je lakše, otklanjaju simptome ali ne leče uzroke, čuvene šumeće tablete zatim od kojih dokazano nema nikakve koristi a uništi se želudac itd...ali su kampanje jake i agresivne a narod očajan i ispranog mozga.

Zašto sam se ja uopšte bio i oglasio, kad i ja prskam voće?

Zato što planiram da pređem na neke druge preparate i načine zaštite. Od skoro mi se javilo da kad vidim sebe sa kesama hemikalija, pa navlačim masku, pa rukavice, pa se ogrćem kapuljačama, sipam tečnosti i prahove mućkam, posle perem oko česme žutilo....povraća mi se. Zar tako da provodim vreme u prirodi?

Priznaću vam da sam par puta imao i neke simptome trovanja o kojima nećete pročitati, a to su euforija tokom noći, blesavi snovi nepovezani, uznemirenost, kao i pokvaren stomak. I posle da jedem taj plod? Počeo i da mi se dopada miris samog praha od Merpana, da li sam se navukao? Šta će mi to sve?

A sve se to može zameniti organskim preparatima. Krenuo sam u tom smeru da se informišem pa ću i ovde iznositi imena preparata koji su adekvatna zamena konvencijalnim.
 
Mani me dimetogala...ne samo što sam bio uništio stomak, već niko posle mene pa ni ja sam nisam smeo u wc pola sata posle :osmeh:
 
dobar dan svima ja sam Dragan DJokic iz vlasotinca i planiram zasaditi svoj tresnjar na oko 0,5 h odlucio sam se za burlat zamolio bi vas da mi pomognete oko odabir podloge sta je bolje gisela 6 ili magriva i gdeogu naci sadnice kvalitetne i koje su cene tih sadnica!!!
 
Dobar dan Dragane, dobro bi bilo da za početak pročitate celu temu Trešnja jer ćete tamo naći sve odgovore na vaša trenutna pitanja a i na nova koja vam budu pala na pamet dok čitate odgovore.

poruka vam je prebačena ovde iz tehničkih razloga.
 
73626162hristosvoskrese.jpg
 
Šta će mi to sve?

A sve se to može zameniti organskim preparatima. Krenuo sam u tom smeru da se informišem pa ću i ovde iznositi imena preparata koji su adekvatna zamena konvencijalnim.
На малим површинама могуће је производити органски и полуоргански. На примјер код кајсије за заштиту користити бакарна средства и нешто против сушења цвјетова и гранчица. Ја сам прве године прскао много и богами инсектициди су ми сметали. Сад их не користим уопште. Треба само наћи купце који ће цијенити органско воће, а мислим да то у Београду није тешко.

- - - - - - - - - -

У Америци су многа земљишта засољена и затрована тако да на њима нема живота. Код нас то још није случај јер смо почели користити вјештачка ђубрива и отрове око 40 година после Американаца.
 
Ma da bre, razloga je sve više. Što je najgore postoje i gotovi preparati organski ali su znatno skuplji a tržište je ograničeno, šta da radiš sa npr 10 tona organskog voća pa koje god ono bilo...ma sa tonu šta da radiš :D

Jedan drug počinje sa tom pričom, doduše više povrća, manje voća i vino će da pravi, sve organski, treba 2 godine da nosiš uzorke da bi dobio akreditaciju ili kako se to zove a onda možeš da prodaješ, naravno uz preglede.

Cenim da ova moja domaća kajsija koja je otporna maltene i da je ne prskam i možda još neko voće tipa šarene trešnje ima mogućnost da se lako gaji organski. Ovo ostalo bih više da bih smanjio trovanje sebe, stabala, zemljišta, živih bića tipa insekti i ostalo...nije ni vrapcu svejedno kad čokne prskanu trešnju, nek pojede koju siroma, zauzvrat mi čuva voće od gubara i ostalih krupnih insekata, ptica uopšte više i nema po njivama, samo vrane i fazani.
 
potrban mi je odgovor od iskusnih proizvodjaca kruske. Imam jednu parcelu od oko 50 ari koja je na jako dobrom polozaju za vocnjak (voda, asfalt, blizu sela itd) da li da sadim krusku kakva je njena rentabilnost
 
Pa zato što pita gluposti. U temi ima sve detaljno objašnjeno, pa nek krene redom da čita pa će mu neke stvari biti jasnije, a postoji i tema plasman krušaka, gdo opet može doći do podataka koji mu trebaju.
 
Kad sam ovo pisao, odma sam se tebe setio. Ali neverovatni je koliko ljudi misle da neće ni malo da se pomuče a da će dobiti sve odgovore.
 
Nazad
Vrh