Polke
DA, zaboravio sam. Sto se tice svinjskog mesa, trudim se , i evo vec dugi niz god. uspevam, da sve proizvedem u mom domacinstvu. Na kasapnicu idem vrlo retko.
Mozda kad se gleda cela god., par puta za mleveno meso, ako nedostane, nekoliko puta za kobasice, kad treba nesto premostiti, a nema vreme za spremati, ineznam sta bi jos? Da , za Slave moram uzeti za predjelo, malo neke stisnjene sunke, da se prosara oval sa domacom susenom pecenicom. Toliko o kasapnici. A znate da pocesto ,to kako ja radim, je najcesce neisplativo. Toliko o mojoj porodici i "zastiti" od sad vec globalnog trovanja svim i svacim,( kad smo vec kod klanja, sutra "ide" jedan tovljenik
Na sirem nivou, moramo stalno pricati i dizati glas, kako bi probali podici svest, i naterati neke na razmisljanje i delanje. Ne vidim drugi nacin, bar za sada.Pisao sam i ranije u postovima, i to je jasno da se vocke koje su u profesionalnom pogonu , treba i moraju prskati, radi sto boljeg i veceg prinosa, dobre prodaje i svega sto to vuce( i izvoz za drzavu i devizni efekti i profit za proizvodjace i na kraju sveopsti napredak). Ali za svoje licne potrebe ,samo koliko da vocka prezivi , ako ima roda da ostane,super, ako nema, nema. Karence se moraju postovati, strogo, to je osnovno pravilo.
Sta bi bio neki moj predlog: Koristiti preventivu, koliko moze vise, odnosno stititi voce, u mrtvom periodu tjt. kad nema vegetacije i sa sto prirodnijim sredstvima. Dali i koliko je ovo moguce svakako rec trebaju da daju stariji i iskusniji vocari i strucnjaci( ali strucnjaci u sluzbi vocke ,a ne u sluzbi profita trgovaca ili proizvodjaca hemikalija). Ali sigurno moze bar deo sadasnjih hemikalija zameniti.
Ja se izvinjavam ,ali ocigledno , neznam da budem kratak i koncizan.