Suncokret 2025

Moze problem da nastane u otkupu ako kasni suncokret a pocne kukuruz, imao sam tu situaciju, otkupljivaci nisu hteli da prime jer nema za pun kamion.
Inace ove godine mi se tako smucio, kao retko do sad, kora, bube, zec, kilavo nicanje, nesavesne komsije s prskalicama, mogao bi i sad da idem da dosejem, al nemam volje. Zuti karton

Morao BiH da idem prvo
Za sirak ima vremena, sačekajte da lepo otopli i stabilizuju se noćne temperature.Udarajte jedino ako hemiju dobijate za dž, onda nije bitno.
Četvrti par lista tera a navalio ga ljuj tako da moram danas kletoxom da prođem pa šta bude. Širokolisno za neki dan kad otopli pošto ima fore do 8 para

Siva pegavost lista suncokreta se pojavila od silnih kisa i niske temperature pa pitam da li moze fungicid da pomogne nesto???ili ne a inace glavni razlog jer je posejan suncokren na suncokret ponovio sam kulturu .....misljenja su podeljena oko delotvornosti fungicida,preporuka je da se suncokret prska sa fungicidom od 7 lista a moj suncokret ima od 4 do 6,dok neki savetuju da se to uopste neradi,bez objasnjenja zasto....da li ce fungicid smetati manjem suncokretu?dok za druge kulture psenici nema ogranicenja oko uzrasta kulture mozda i ima ......

Poslednja izmena:
Siva pegavost lista suncokreta se pojavila od silnih kisa i niske temperature pa pitam da li moze fungicid da pomogne nesto???ili ne a inace glavni razlog jer je posejan suncokren na suncokret ponovio sam kulturu .....misljenja su podeljena oko delotvornosti fungicida,preporuka je da se suncokret prska sa fungicidom od 7 lista a moj suncokret ima od 4 do 6,dok neki savetuju da se to uopste neradi,bez objasnjenja zasto....da li ce fungicid smetati manjem suncokretu?dok za druge kulture psenici nema ogranicenja oko uzrasta kulture mozda i ima ......
Sve sam cuo al suncokret na suncokret nisam.....

Ja ću sledeće godine verovatno jednu njivu suncokret na suncokret, uzimam novu njivu na kojoj je sada suncokret a u tom delu atara će mi biti sledeće godine na svim njivama suncokret pa da se ne šetam za pšenicu ili kukuruz. Planiram da zaorem 300kg/h npk pa će valjda da izgura nešto.

Ove godine silom prilika 2kj suncokret na suncokret. Nova mi arenda, a u tom delu atara mi sve suncokret. Prosle godine bio neki CL hibrid, a ja ove godine posejao ekspres zbog eventualnog samoniklog. Za divno cudo gotovo da ga nema, ali zato sirka cetka. Danas poprskao sa 1l po ha Rafala sto bi bilo pola doze. Sledece nedelje jos jedna litra.

Meni zaštitar reče da je kletodim bolji kad je toplije vreme, ne voli hladno. A fluazifop butil (floyd, flupisor) voli hladnije vreme kao sad, ja sam prskao sa 1.2 litra floyda u sredu a u drugom tretmanu će ići 2 litra kletodima.

Flupisor ,Floyd i Fusilate ne mogu da pipni sirak a niti ljulj ili nešto slično...Kletodim.jedino i Focus ultra..

Nazad
Vrh