Suncokret 2024

Juče sam pričao sa vlasnikom jedne njive pod suncokretom- vizuelno bio strava dobar kad ono prinos oko 17 meteri po jutru. Inače po rečima mog kombajnera prinos od 18 do 20 meteri po jutru kako ko.
И мој је пре овог "субјективног осећаја+40ц" био за календар, а данас по завршеном кошењу још себи не могу доћи, 12530,64кг јуса на 14кј. Конди је.бо му пас матер сад сам га сејао и никада више ала ме је уканалио за не поверовати. Никада али никада нисам имао овако лош принос. Њиве чисте милина их видети прскање екстра успело. Сав једнак али у фази цветања опалила жега и само се скврчио и сагорео као џварак.

И мој је пре овог "субјективног осећаја+40ц" био за календар, а данас по завршеном кошењу још себи не могу доћи, 12530,64кг јуса на 14кј. Конди је.бо му пас матер сад сам га сејао и никада више ала ме је уканалио за не поверовати. Никада али никада нисам имао овако лош принос. Њиве чисте милина их видети прскање екстра успело. Сав једнак али у фази цветања опалила жега и само се скврчио и сагорео као џварак.
Kad je sejan?

20.04 је била сетва увек у другој декади, априла сејем. Али, ове године се изгледа ранија сетва најбоље показала.

Zavrsio juce suncokret prosek 2620kg/ha. Kakva je godina i nije lose, ali mi je ovo drugi najlosiji prosek, za 100kg sam imao bolji 2021 a losiji od ove godine za 400kg 2017 godine.
Imao sam Le99, Le163 i Sureli.
Sureli me zeznuo tvrdo, za 300 do 400kg bio slabiji od Pionira. Sredina dosta ostala prazna, a mahom su se svi ovde na forumu zalili da im to desavalo kod Pionira. Jebala me Syngenta kad joj i dalje dajem sansu vec 6 godina i nista, narocito ekspres hibridima. Neoma tu je negde i bila blizu ali je nisam sejao zadnje dve godine, a Diamantis odskocio jedne godine prilicno u odnosu na Pionir ali iduce godine ga izbacili. Ali Syngentinim ekspresima izgleda definitivno nesto ne odgovara ovde u ovoj mikroklimi. Ozbiljno razmisljam da joj vise ne dajem sansu, ali ne smem ni da se oslonim samo na Pionire.
Sve je sejano 3,4 i 5 aprila, 180kg/ha uree i bez osnovnog djubriva ali na dobro djubrenim njivama za prethodne kulture.

Ne vredi, ljudima su stavljeni amovi i ne vide u stranu, samo napred. Drugar se kune samo u pionira i samo njega seje, a već par godina ns hibridi kod mene šiju njegove pionire po prinosu, on to vidi ali i dalje se kune samo u pionire.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

U soji su dobri, u pšenici po kvalitetu isto ali po prinosu ne. U kukuruzu izgubili dosta, a u suncokretu se "podigli iz pepela" i sad su ponovo u samom vrhu. Tek kad je ono krenula korona i kad su se mnoge države zatvorile, videlo se koliko znači kad imaš svoje, počev od Torlaka pa sve ostalo.

Ljudi vreme je možda da se više seju NS hibridi. Nisu strani hibridi toliko prinosniji kao nekada. Mislim da stranu smećarsku semensku mafiju treba kazniti.
Nije vise toliko do hibrida, nego o vremenskim prilikama i neprilikama sve se promenilo nikad duze nisu trajale vrucine i tropske noci.Ima malo i od tipa zemljista.
Evo kod nas primer svi hibridi su podbacili i strani i domaci variraju 200-300kg/kj, tako je bilo ove godine i na repici cak saam imao jedan hibrid parcele do parcele skoro na jednoj maloj parceli od 2ha imao prosek 1300kg/kj a na ovoj drugoj pored nje 100m imao prosek 2200kg/kj a bila je slicne povrsine 3,5ha a isti hibrid je bio ista agrotehnika nego jednostavno parcela ova sa boljim prinosom je u dalekoj boljoj kondiciji nego ova druga.

U soji su dobri, u pšenici po kvalitetu isto ali po prinosu ne. U kukuruzu izgubili dosta, a u suncokretu se "podigli iz pepela" i sad su ponovo u samom vrhu. Tek kad je ono krenula korona i kad su se mnoge države zatvorile, videlo se koliko znači kad imaš svoje, počev od Torlaka pa sve ostalo.
Bravo Aco. Realno, da imaju dva ili tri novija hibrida kukuruza koji mogu rame uz rame da konkurišu stranim, zašto ih onda ne bi sejali. Pionir je kod nas na terenu južne Bačke pukao sa prodajom semena, najviše zbog prošlogodišnjeg kiksa i preskupog semena.

Da, to je tzv. standardni hibrid. Može samo prskanje na crno tj. dubinsko. Posle dolazi u obzir jedino herbicid Vibala za širokolisne korove. Ja je nisam koristio ali mišljenja su podeljena, od toga da je super do toga da deluje samo na neke korove.. I dosta je skupa.

Nazad
Vrh