Suncokret 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas na prste mozes prebrojati u celom ataru koji je redove zatvorio,neka ekstremno rana setva.
Svi isto oko metar visine i pocinju cvetati i suse se donji listovi.
Kukuruza vec ima za tarupiranje, da padne 100l kise nema im spasa.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Evo ogled za one koji su upratili, max 51 u 3 listu, za 10 cm je niži od ostatka parcele. Prva slika je polovina prskane i neprskane. Druge dve slike su deo gde je prsjab. Samo je zemlja ostala sve nadzemno je uništeno. Oporavio se pratimo do žetve i prinosa.

Kondi, prva godina zakupa.
Dobio je jesenas 160 kg/kj 3x16 NPK sejan je 2 aprila, visine je oko 170 cm, otvorio je glavice ali poprilično listova je odbacio od dole, ove godine prvi put sam probao suncokret bez ureje u proleće, da sam bacio 70kg/kj da li bi bilo razlike?

Pozdrav i ovde svima. Kao i što sam se predstavio u početnoj temi, nov sam na forumu, i bavim se pčelarstvom za sopstvene potrebe.
Imam želju da prvi put odvezem pčele na suncokret, (samo 3 košnice), pa me interesuje da li bi mi neko ustupio mesto u svojoj parceli u okolini Pančeva?

Pozdrav i ovde svima. Kao i što sam se predstavio u početnoj temi, nov sam na forumu, i bavim se pčelarstvom za sopstvene potrebe.
Imam želju da prvi put odvezem pčele na suncokret, (samo 3 košnice), pa me interesuje da li bi mi neko ustupio mesto u svojoj parceli u okolini Pančeva?
Imaš privatnu poruku.

Subaru setva 10.04.
917d20b0d2e0a95cc0378dcd9952e7e4.jpg

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Није ме било на форуму, па и нисам благовремено поделио са вама, ал' и макар са закашњењем да поделим са вама. Ове године сам по препоруци људи са форума сејао "Синџентин Дијамантис", који је "клирфилд" хибрид и то је моје прво искуство са тим који се "фрскају" имазомоксом. Просто, морао сам да се осигурам да се некако спасем од самораслог сунцокрета, а последњи је ту био "експрес" хибрид, па...
капирате и сами.

Ошинуо сам га са нешто мање од 1,2 л/ха "Агросавиног Синамона" по идеалном времену, у фази када је био са три пара листова, близу појаве четвртог пара. Седам или осам дана касније дошао сам на њиву да шинем и усколисне и затекао фино пожутео сунцокрет и тешио се "Па није ни толико велики да буде тамно зелен.... а и мора да буде хлорозе после имазомокса..." и као - ОК је.... док нисам налетео на крај последњег прохода прскалице, када сам остао "кратак" за неких петнаестак метара до краја, јер сам тај проход возио са искљученом мешалицом на прскалици, због чега притисак малчице порасте и прскалица избаци нешто више, таман да нисам имао до краја. А "цунцукрет" на том неиспрсканом делу к'о гора, зелен и бујан, к'о да није мој!

Шопио га имазомокс, да је две недеље "чамио чекајући", док се није повратио у живот. После је наставио својим путем, изгледа коректно, и очекујем да ће за који дан да отвара главицу и генерално је у атарском просеку.

Da napisem i ja iskustvo sve je posejano pod Kondijem da se ne prska, uradjen gardoprim plus 3.5l/ha, krenula ambrozija na nekim njivama i uradim u delu atara de su mi predusev soja i kukuruz, jedna njiva od 2 jutra u obliku parceta pice de je repa predusev je bila bez travke i resim da ne radim vibalu kako zbog cene tako i sto i ne marim mnogo za tu njivu jer je vlasnici prodaju. U isto vreme ili 2 dana ranije su oni ostali procvetali u odnosu taj koji nije dobio Vibalu, a tako su u dan i posejani. Taj sto nije dobio Vibalu dobio je koktel komsijine soje i uslo je do 20m u moju njivu bila je tuga za gledati.
Moje iskustvo od lane da CL nista nije jer sam Imazamoks ne moze nista da uradi, sokira vise nego Express, skuplje je. Dok sa druge strane vidim da Viballa nista ne skodi samo 3-4 dana zaustavi i gass kasnije.
Elem kako Viballa pokriva uzak spektar korova za iducu godinu je vise zelja nego plan neki express, prskati posle setve a pre nicanja kineskim terbutilazinom i s-metolahlorom, a kasnije spojiti viballu i expres. + za express sto ide do 4 para, taman kad da gasa tad se i Viballa spoji.

Da napisem i ja iskustvo sve je posejano pod Kondijem da se ne prska, uradjen gardoprim plus 3.5l/ha, krenula ambrozija na nekim njivama i uradim u delu atara de su mi predusev soja i kukuruz, jedna njiva od 2 jutra u obliku parceta pice de je repa predusev je bila bez travke i resim da ne radim vibalu kako zbog cene tako i sto i ne marim mnogo za tu njivu jer je vlasnici prodaju. U isto vreme ili 2 dana ranije su oni ostali procvetali u odnosu taj koji nije dobio Vibalu, a tako su u dan i posejani. Taj sto nije dobio Vibalu dobio je koktel komsijine soje i uslo je do 20m u moju njivu bila je tuga za gledati.
Moje iskustvo od lane da CL nista nije jer sam Imazamoks ne moze nista da uradi, sokira vise nego Express, skuplje je. Dok sa druge strane vidim da Viballa nista ne skodi samo 3-4 dana zaustavi i gass kasnije.
Elem kako Viballa pokriva uzak spektar korova za iducu godinu je vise zelja nego plan neki express, prskati posle setve a pre nicanja kineskim terbutilazinom i s-metolahlorom, a kasnije spojiti viballu i expres. + za express sto ide do 4 para, taman kad da gasa tad se i Viballa spoji.
Probaj sledeće godine, terbutilazin(1l/ha), s-metolahlor(0,5l/ha) i flurohloridon(1l/ha), prva dva ciljam da budu agrosava proizvodnje mada može i agromarket, a treći isključivo Racer!, sa ovom kombinacijom ako nemaš puno čička u parceli zaboravićeš na širokolisne korove i nema stresa za suncokret, ovu kombinaciju idem već 5 godina i nijednom nije omanula!

Kondi na mojoj parceli.

Kod nas gde god je rađen tretman Viballom nakon nevremena ima dosta izlomljenog suncokreta što baš i nije dobro.

Probaj sledeće godine, terbutilazin(1l/ha), s-metolahlor(0,5l/ha) i flurohloridon(1l/ha), prva dva ciljam da budu agrosava proizvodnje mada može i agromarket, a treći isključivo Racer!, sa ovom kombinacijom ako nemaš puno čička u parceli zaboravićeš na širokolisne korove i nema stresa za suncokret, ovu kombinaciju idem već 5 godina i nijednom nije omanula!

Kondi na mojoj parceli.

To je za prskanje posle setve, a pre nicanja. Sta ako ne padne kisa da ga unese?

Ima u ataru poleglog kukuruza dok suncokreta nema poleglog kod mene.
Rakin tek drugu godinu u zivotu sejem suncokret ali poslusacu tvoj savet.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh