Suncokret 2020

Kod mene te regulacije rasta nije bilo,iste su bile visine i tretirane i ne,razlika je bila u boji i prinosu.
Retengo je za Suncokret i Soju mama i tata.
P.S. Za Suncokret je jos dobar i Acanto Plus.

Ima sedam godina kako sejem suncokret, ovaj slučaj još nisam imao. Juče kad sam video kad se nisam šlogirao. Malo mi dalja parcela, a danima kiša pa od špartanja ga nisam ni obilazio. U pitanju je Neoma. Jeste malo kilavije izgledala, al sam mislio reko hladno, kiša, fali sunca, rekoh čim otopli ima da raste kao luda.. Na stabljikama ima ovih crnih vaši, ima i dosta mrava. Ima li ovom suncokretu kakvog takvog spasa? Sa čime ga prskati?

sB8q68H.jpg

wUpNaI1.jpg

Oq9y2OB.jpg

1JasRZL.jpg

59Gpzjz.jpg

U drugom delu atara imam LG 50.635, tri parcele jedna uz drugu. Na njivi gde je predusev kukuruz je odličan, na strnjištu nešto nejednak sav...

oRDnCjv.jpg

seb6PJJ.jpg

C5TnTIp.jpg

Ovde je predusev kukuruz a iznad se vidi ova druga parcela gde je suncokret dosta slabiji:

hHY26U3.jpg

LG 50.635

PNQTI3t.jpg

n4FNr4M.jpg

uiQKst0.jpg

Nikad lošiji suncokret. Ima ga od dobrog do katastrofalnog.

Da napomenem da je su sve parcele sejane 8. i 9. aprila.

Retengo® je fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem, istovremeno je i regulator rasta suncokreta.

Ja budala umesto eradiktivnim pročitao erektivnim... Da je ovo drugo sigurno bi bio regulator rasta

Retengo je fungicid sa protektivnim, kurativnim i eradikativnim delovanjem, istovremeno je i regulator rasta suncokreta.
U kom smislu regulator rasta?...Koliko sam ja upućen, triazoli deluju kao regulatori rasta (ne svi podjednako efikasno). Strobilurini imaju stimulativno delovanje na hlorofil, aktivnost fotosinteze i razmenu gasova biljka-spoljna sredina pa je čine efikasnijom u sušnim periodima. Strobilurin neće smanjiti visinu biljke ako ste mislili na tu vrstu regulacije

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

DARKO DREN, pšenica nije najbolji predusev za suncokret. Mnogo je bolje posle pšenice sejati kukuruz a posle kukuruza sucokret. Za divno čudo što je više žetvenih ostataka kukuruza na površini njive suncokret je bolji odnosno bolji mu je sklop. Suncokret je relativno dobar predusev za pšenicu, ali samo đubren suncokret. Ako se suncokret gaji na neđubrenoj zemlji on može biti dobar ali sledećem usevu se crno piše. Eto to su iskustva u mom kraju što se suncokreta tiče u plodoredu u poslednjih 40 godina koliko ja pratim.

Darko Dren

Isprskaj ga nekim insekticidom nema šta da izgubiš,
Imao sam i ja tih problema u suncokretu i prošle i ove godine
Mislio sam da je do hibrida (na sumo2) ali sam ubacio insekticid (po preporuci zaštitara, ne sećam se koji, 500 dinara po Ha koštao) kada sam ga prskao od širokolisnatih korova.

DARKO DREN, pšenica nije najbolji predusev za suncokret. Mnogo je bolje posle pšenice sejati kukuruz a posle kukuruza sucokret. Za divno čudo što je više žetvenih ostataka kukuruza na površini njive suncokret je bolji odnosno bolji mu je sklop. Suncokret je relativno dobar predusev za pšenicu, ali samo đubren suncokret. Ako se suncokret gaji na neđubrenoj zemlji on može biti dobar ali sledećem usevu se crno piše. Eto to su iskustva u mom kraju što se suncokreta tiče u plodoredu u poslednjih 40 godina koliko ja pratim.
Dobar je suncokret na pšenici , na takvim parcelama sam uvek postizao veće prinose nego na kukuruzištu. Problem u plodoredu jeste šta posejati posle suncokreta... Najpovoljnije je setva strnine.

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh