Suncokret 2016

NS suncokreti nova genetika ne zaostaje puno (cak u Somboru je oduvala mnoooogo poznatije i skuplje hibride) za Syngentom po ogledima od PSS. Fantazija hibrid npr.
NS seme je kupilo od Syngente staru genetiku od pre 15god,to je sad NJIMA NOVA genetika,eto,ko moűe,neka proveri,informacija je iz prve ruke

NS seme je kupilo od Syngente staru genetiku od pre 15god,to je sad NJIMA NOVA genetika,eto,ko moűe,neka proveri,informacija je iz prve ruke
Da ne bude da odmah protivrecim ali,mislim da je to samo prica.Jer i ta singenta kad prodaje stare hibride sigurno ih ne prodaje jeftino i pored toga ima jos dosta konkurenata iz Eu koji bi to kupili i platili vise nego sto bi nasi mogli.Inace ja sam takodje cuo istu pricu samo sto se kukuruza tice.Zp kupio genetiku od Pionira sto u isto takodje sumljam.

Kakve se sve price proturaju...ccc.Mnoge zemlje u svetu nemaju ono sto mi imamo,domacu genetiku,domacu pamet,...ali izgleda da je bas to trn u oku mnogim stranim jurisnicima...sta bi mnogi dali da imaju bas takvu genetiku kao sto imaju nasi domaci Instituti...

- - - - - - - - - -

A sto se tice genetike za suncokret mislim da je totalno drugacija prica,mislim da je Singenta kupila neke linije od NS Instituta...

A tebi je svakako milo sve sto je rekla kazala a samo ako je protiv domace proizvodnje a da ne idemo dalje...
Uzgred,jedno pitanje za nadlezne na forumu,ovaj avatar clana mindjusar,da li je opet neki fasisticki ili...

Kod nas NS fantazia 1300kg/kj a kondi 2100kg/kj isti deo atara isti predusev!

Slucaj sa IMI hibridima suncokreta i Ultra hibridima kukuruza dovoljno govori u prilog domacoj genetici i ''patriotizmu'' na zavidnom nivou,čak ovi Ultra su i dalje domaći zadatak za strane ''svemoguće'' semenske kuće..Naravno da ne sporim superiornost(uglavnom budžetsku) stranih kompanija u odnosu na domaće institute,porediti kompaniju sa menadžmentom koji je u stanju i maglu prodati zarad profita sa Institutom kome je prevashodni(ne i jedini) cilj naučno-istraživačka delatnost a profit ''nužno zlo'' je neumesno,a ponekad je kvalitet ispred kvantiteta...

Mindjušar ovo nije tačno. Takodje i ja imam informaciju od čoveka sa visoke funkcije u Ns semenu, koji za to prima platu, i baš mu je uža struka suncokret. Ali i ja sejem kondi. Malko je povisok NS Duško i vetar ga lepo obara kod mene u Južnom Banatu.

U poslu ne bi trebalo da ima patriotizma, samo je profit bitan. Cene su ionako male da bi smo se igrali nekih patriota. Dakle, treba sejati samo proverene stvari, stvari koje daju bolji profit. Tu se svaka priča završava.

I ja se slazem da je profit najbitniji i zivim za dan kad ce cene Dekalba i Pionira biti kao preko bare ili cak i skuplje,pa ce se tek tad i te multinacionalne kompanije sloziti da je profit najbitniji,za sad samo volontiraju na nasem terenu dok ne pogase nase institute ili nam eventualno salju seme 3 godine staro.

Nazad
Vrh