Suncokret 2015.g.

ja sam kod kuće stavio na naklijavanje i za 2 dana pustio je klicu 10mm.....al je u toploj prostoriji, jako brzo nikne, to je strašno........pogotovo ako su vanjske temp oko 20 stupnjeva pa zemlja bude topla......

Sutra verovatno zavrsavamo setvu suncokreta.Hibridi za ovu godinu su Kondi,Neoma i Dolbi,razmak 21,5 i 23,5cm
Sto se tice pravca izgleda malo bolje nego sa navigacijom:osmeh:
img201504081645461.jpg

img201504081646111.jpg

Ja sutra sejem Pioner F50, ali ne znam koji razmak jos uvek, neko mi kaze da idem na 26 neko na 24, predsetveno sam bacio 250 3x16 po Ha...
Jel neko prska suncokret sa Telusom, ja sam ga danas kupio, rekli su mi da je pozeljno prskati sa njim kada je kisovita godina ?

Za suncokret si bezveze bacao NPK,meni su svi rekli da za njega netreba NPK,ali dobro kasnije nemoras punu dozu azota.Razmak mislim da za nasu zemlju moze i 24 da prodje.

Savet za razmak ti moze dati samo neko ko ga seje a u brdovitom je kraju,tako i za kukuruz,svi pisu o razmaku 20cm,a ja sejem na 25(vecina u selu seje na 27-2:cool:,sve ispod toga manji prinos.

Za suncokret si bezveze bacao NPK,meni su svi rekli da za njega netreba NPK,ali dobro kasnije nemoras punu dozu azota.Razmak mislim da za nasu zemlju moze i 24 da prodje.

Savet za razmak ti moze dati samo neko ko ga seje a u brdovitom je kraju,tako i za kukuruz,svi pisu o razmaku 20cm,a ja sejem na 25(vecina u selu seje na 27-2:cool:,sve ispod toga manji prinos.

Za suncokret je ponekad bezveze prihrana azotom a osnovno đubrenje sa NPK đubrivima nikako ne može da bude bezveze.

E do sad svi s kojima sam pricao rekli mi da NPK netreba,samo kasnije prihrana azotom i to je to,a to su mi rekli i braca koji u sremu seju suncokret zadnjih 40 godina.I ovde sam citao po temi jer i mene to zanima ali misljenja su razlicita ali generalno slabo ko baca NPK.

Posejan Pioneer Le25 na parceli od 67.5 KJ na razmak od 24.5 cm. Djubreno sa 100 kg NPK i Urea 100kg . Posao je zavrsen za 15 sati. Za nekih 7 dana planiram da prskam tu parcelu sa 6 lit totala po KJ jer ima dosta kupine. Jos ostalo nekoliko manjih parcela pa prelazimo na drugu kulturu.

Jasno mi je da je necu unistiti sa tom dozom ali cu je usporiti pa ce suncokret da pobegne od nje. A kasnije cu prskati sa expressom ( nekom kopijom ) a kako je Kiraj rekao jako dobro deluje na kupinu pa verujem da ce zajednicki sa totalom uspeti da se izbore sa kupinom.

Totalni herbicidi su postali sr.nje u odnosu na totale od pre 10 godina. Sada radimo sa duplo vecom dozom a rezultat je duplo slabiji.

Neomu smes prskati samo Pulsarom, Pasatom, Ikarusom... AM Imazamox. Ne koristi herbicide namenjene za Pionir semena ili nesto drugo.
A sto se tice miksa herbicida za sirokolisne i uskolisne slobodno ako nemas vremena ili ti je mrsko ici u dva navrata mozes pomesati Pulsar sa Fuzilejdom ili nekim drugim herbicidom za uslolisne korove. Vise puta sam to uradio i uspeh je bio odlican!!!

Nazad
Vrh