Suncokret 2014

Sad imas SINA,pa se to zemljiste racuna kao TRAJNO dobro.
Ako ne gledas na zemljiste kao trajno dobro onda osini u monokulturi repu,ne prati na hemiju i za 10 godina imas parlog dok ti sin ne dobije sina.

Ako je zemlja u mom vlasnistvu i mojih dedova 500godina do kad treba da je uracunavam u kalkulaciju,kada ce se otplatiti?Zar jos nije?
Razumem one koji su je tek kupili ali sve preko 10-15 godina ako se nije otplatila e da jeb....

Bolje zaori map sada,a neku manju kolicinu azota u prolece,ja naprimer pred setvu bacim svega 50kg san-a po kj.

MAP kod mene nesme,kiselo zemljiste.Dozvoljena djubriva su KAN,NPK,SSP u sto vecim kolicinama jer zemlja u brdu je siromasna,ali zato ima kalijuma,zato imamo sljive ko grom:osmeh:

Momo nije gluposti,ali ako cemo skolski ARENDA se racuna na zemlju u ARENDI,ako je zemljiste kupljeno na kredit racuna se kamata za to zemljiste pod arendu,a glavnica za otplatu kredita se racuna od ukupnog profita gazdinstva,a ako je ostala od dedova nista se ne racuna.
Ima arendi u selu od 100-300e,tako da ako imas "viska" sa jutra 350e koliko je tu tebi "cisto" 250e ili 50e ?
A ko ima proizvodnju na sopstvenoj njivi takvu da bude u minusu i bez arende,nek batali i da u arendu.

Bolje zaori map sada,a neku manju kolicinu azota u prolece,ja naprimer pred setvu bacim svega 50kg san-a po kj.
Nisam pitao,zasto MAP?11% azota,52%fosfora a suncokret najmanje trazi fosfora.

- - - - - - - - - -

Arenda se mora računati i za sopstvenu zemlju , bar je to jasno , nemojte lupati gluposti , čitaju ovo i početnici.
NA sve lepo rece,ako cu da racunam arendu zasto uopste da imam svoju zemlju,koji ce mi kur...

Arenda se mora računati i za sopstvenu zemlju , bar je to jasno , nemojte lupati gluposti , čitaju ovo i početnici.
Kad vise ne zelim da obradjujem zemlju onda cu obavezo da racunam u kalkulaciji i arendu (i to potrudicu se maksimalnu) na sopstvenu zemlju koja pripada ovom domacinstvu od kad i otac zna za sebe! Tako da ipak mislim da je to racunanje cista glupost! Neka slobodno racunaju oni koji imaju u vlasnistvu skoro nista a rade u arendi, odnosno zele ili ne moraju racunati!

Momo nije gluposti,ali ako cemo skolski ARENDA se racuna na zemlju u ARENDI,ako je zemljiste kupljeno na kredit racuna se kamata za to zemljiste pod arendu,a glavnica za otplatu kredita se racuna od ukupnog profita gazdinstva,a ako je ostala od dedova nista se ne racuna.
Ima arendi u selu od 100-300e,tako da ako imas "viska" sa jutra 350e koliko je tu tebi "cisto" 250e ili 50e ?
A ko ima proizvodnju na sopstvenoj njivi takvu da bude u minusu i bez arende,nek batali i da u arendu.
Računa se,mogao si izdati nekom u arendu

NA po tvome ako neradiš svoju zemlju onda si na nuli , a po mome u plusu si za arendu jer ćeš je drugome iznajmiti . Recimo ako je zarada 200e po hektaru a arenda 300e , onda si u stvari u minusu 100e , znači mora se računati .

Sej repu Mirko kad imas viska kalijuma.
Mozda bi bila dobra repa ali niko nije probao,sitne njive i problemi transporta,skupa mehanizacija,vadilice i sto cuda.
Ja to gledam sa druge strane,koliko sam razumeo za repu mora duboko oranje a to kod mene je tesko izvesti a sve ispod 25-30cm je zuta jalova ilovaca.

Procitajte malo bolje sta sam napisao u postu 1506 zadnja recenica.
A sad jos malo bolje gledam i kapiram bolje na svojoj zaraditi 100e,nego na arendi biti na NULI,a de je tek minus na arendi.

Mozda bi bila dobra repa ali niko nije probao,sitne njive i problemi transporta,skupa mehanizacija,vadilice i sto cuda.
Ja to gledam sa druge strane,koliko sam razumeo za repu mora duboko oranje a to kod mene je tesko izvesti a sve ispod 25-30cm je zuta jalova ilovaca.
iz kojeg si ti sela?nemogu da nadjem u mapamu donju pocerinu?

Organizujes licitaciju I das zemlju u arendu za 50-60 000 hektar. Mirno studiras, ides u Rusiju. :osmeh:

E svasta se ovde moze procitati,da racunam svoju zemlju kao da sam je uzeo pod arendu a ostala mi od prapradedova.Komedija,meni ovo neozbiljno.
Ko hoce da neradi svoju zemlju neka je i da u arendu,niko ne brani.Eto ciste zarade.

- - - - - - - - - -

iz kojeg si ti sela?nemogu da nadjem u mapamu donju pocerinu?
Ako neznas gde je Sabac i planina CER

znam gde je ali me interesuje koje si selo,a to je i obavezno da se napiše,zar ne?
samo mindjusar ima specijalnu dozvolu da piše šta hoće :haha:

I das nekom arendasu koji daje 20e vise od trzisne,on je isposti,zakorovi,destrukturise zemljiste,e onda se ceses i de te ne svrbi i ukapiras neke stvari.

Nazad
Vrh