Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod nas je kondi ,sem jedne parcele ,koju je u žetvi pšenice tukao led imao od 2300-2400 kg/kj.Na ovoj parceli je bilo oko 2000kg/kj.

kod nas prosek od 1500 kg do 2200 kg po jutru kako kod kog domacina ali u sustini ni priblizno ovimrezultatima sto kolege imaju ako je tako kako pisu svaka cas, sve pohvale od mene :ppozdrav:

zavrsen suncokret za ovu godinu prosek jus 1930kg/kj,neoma je bila sva preko 2t po jutru ali zato alego je bio losiji i pokvario prosek,nikad vise u njivu taj alego,razlika je bila i po 600-700kg po jutru izmedju njega i neome i vlaga je bila veca kod alega i sporije je sazrevao od neome....sve u svemu zadovoljan sam mada je moglo biti i vise da nije bilo alega...sad jos samo cena i bice super

Ja sam juce zavrsio suncokret na dve parcele, prava je imala 1900 kg, a druga 2300kg po kj, armoni od syngente, vlaga ispod jusa, necistoca 4 do 7, na slici je ova sto je dala 2300kg.
2013-09-07-6.jpg
, kazu ljudi u selu da prinosi dosezu i do 2800 kg po kj.

Danas vršen Kondi kod nas, prinos je 2700 kg/kj, šteta bilo samo 4 kj. I kod nas je Kndi pobedio... I konačno je je i kod nas gotov suncokter, na 17 kj prosek ja 24,5 meteri/kj... Hibridi Neoma i Kondi...

Danas zavrsio sa svojim Suncokretom za ovu godinu... Prvi put sejem Suncokret i isto tako prvi put vrsim Suncokret... Ovo je moja njiva i nikad nije bila pod Suncokretom.. Parcela ima 180ari i sa te povrsine ovrsio sam 6300kg Suncokreta... Posto prvi put sejem Suncokret neznam dalj je to dobar rod ili ne???? :sta: Kakav god da je ja sam zadovoljan posto ranije nisam mnogo znao o Suncokretu..... Zahvaljujem se jos jednom svima koji su mi pomogli oko njega a ima ih dosta ovde sa Foruma... :ppozdrav:

Evo nekih slika od danas...

p090913130901.jpg

p0909131439.jpg

p090913145201.jpg

Koliko skidas suncokreta na dan s Merkatorom, kako ide kojom brzinom jel cisto vrsi u firmi dovoze kod nas njih par dvojica leksione imaju jedan je 560, jedan 470 prljav da nemoze bit prljaviji, opet dovoze ljudi sto vrse sa kombajnima starim po 20 godina i cist ko suza, s tim da kod nikoga nema jedne travke u njivi, i Cira zamolio bi te ako mi mos uslikat pohon kose tj. petu dole na kosi da vidim kako kod tebe izgleda i da postavis u temu Claas ako nije problem :ppozdrav:

Pre neki dan sam ladno skinuo 4,5h mogao sam jos ali nije bilo vise musterija... Danas samo svojih 180ari... Za sad nisam imao toliko musterija da secem usluzno ceo dan ali verujem da moze da skine oko 6h... Pa dosta ga lepo cisti Mercator,vidjao sam i mnogo gorih ovrsenih.... Nije to do kombajna nego do kombajnera.... Kod mene najvise rasipaju novi kombajni jer gazde podigli kredite pa sad samo lete preko njiva a za njima nema vise zasto da se seje jer je vec posejano (Psenica pogotovo) a i ostale kuture ne manjkaju... Slikacu ti druze sutra ako ne zaboravim... A ako zaboravim idem nocu... :osmeh:

- - - - - - - - - -

A da idem sa drugom brzinom u 95 posto slucajeva....

Lik mi tvrdi ima lexiona 470 da skinu max 10ha dnevno, jako kasno krenu a uvecer rano se zavrsava nikad nisam bio prisutan nigdje u suncokretu pa ne znam, a i pitam ga kakav je adapter kaze da ne vrse s kukuruznim probali su al im se ne sviđa da je bolje ovo e sad dal imaju klasov onaj sunspeed ili montiraju paprike nisam upucen, i pitam zasto je prljav kaže nije to bitno !

Ma ja krecem ranije ujutru odmah i do kad imam posla ali nikad nisam ostao da mraka.. kazem ti najvise 4.5h lagane voznje.... Moze da se skine isto koliko i Psenice ja mislim jer nema neke velike razlike u voznji,mozda se i brze ide u Suncokretu,posebno gde je slab...

Koliko skidas suncokreta na dan s Merkatorom, kako ide kojom brzinom jel cisto vrsi u firmi dovoze kod nas njih par dvojica leksione imaju jedan je 560, jedan 470 prljav da nemoze bit prljaviji, opet dovoze ljudi sto vrse sa kombajnima starim po 20 godina i cist ko suza, s tim da kod nikoga nema jedne travke u njivi, i Cira zamolio bi te ako mi mos uslikat pohon kose tj. petu dole na kosi da vidim kako kod tebe izgleda i da postavis u temu Claas ako nije problem :ppozdrav:

Ako je prezreo ima dosta nečistoća i naravno ako kombajn nije podešen.

Ćiro, to ti je lep prinos, sve pohvale. Naročito što ti je prvi put da seješ ovu kulturu. Sad taman da probaš novu tanjiraču, da isprovociraš one male semenke koje ne nose rod, ali stvaraju problem sledeće godine, da iznikne bar jedan deo do oranja. Koji je hibrid i koja je vlaga bila?
Inače, post 735 i 934- skinuo u nedelju i tu sam oborio sopstveni rekord sa 11660 kg neto, vlaga 7,3%, nečistoća 5,0%, odnosno 11310kg JUS kvaliteta. Na ostale dve parcele prinos je bio 2000kg/k.j. JUS-a. Hibridi Kondi 2/3 i Dolbi 1/3.

Da dodam još ovo, sa prinosom sam jako zadovoljan, iskreno, nadao sam se da ću uspeti da preguram famoznih 2000kg/k.j., s tim da je mogla još koja kila tu da padne, npr na 2 od 3 parcele sam imao problem sa komšijama koji su mi isprskali suncokret, jedan mi je sjebao negde i do 7 vrsti, u proseku 4 je bilo zahvaćeno baš gadno, druga parcela- 2 vrste isprskane, ali su se izvukle nekako.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh