Suncokret 2009

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Neznam u čemu je kvaka u vašoj proizvodnji, no kod naših ozbiljnijih proizvođača takvi (višlji i visoki) prinosi su redovni u svim usjevima, osim nedaj Bože neke nepogode. No primjetio sam da se kod vas troši maaalo manje gnojiva u proizvodnji nego mi.

spomenuo sam tu priču o đubrenju, drugaru koji je agronom.međutim, on se i dalje drži teorije da je oko 200kg petnaestice i 150kg uree (u proseku) dovoljno za solidan prinos, a da je pojačanje u đubrenju nedovoljno efikasno da bi bilo isplativo.
videću ove godine šta će se desiti, pošto sam njive pod kukuruzom đubrio s 200kg uree.
čak mi pada na pamet da dogodine jednu parcelu podelim i đubrim različito.al' nemam svoj kombajn, pa bi' moro da maltretiram ovog što vrši, da kipuje u različite prikolice, i da ih vozi nenapunjene da bi utvrdio % razlike.

U zimsku brazdu je zaorano oko 100 kg po jutru 10-30-20 (jedino sam takvo gnojivo imao), pred sjetvu je bačeno oko 120 kg 15-15-15 i u kultivaciji je potrošeno oko 50 kg KAN-a. Kultivira se dva puta, a ako treba i 3 puta, naravno kad se zadnji puta kultivira onda se i zagrče. Obavljena je i jedna zaštita protiv bolesti. Vjerujem da bi prinos bio još malo bolji da nisu pale silne kiše u 6 i 7 mjesecu.

"ujo" prinos ti je suncokreta odlican .kakav ti je sklop tj. na koliko ga sejes
protiv kojih bolesti i kad ga prskas :cao: slavonac

Suncokret sijem na 19-21, a prskam prije cvatnje sa konkerom (http://www.chromos-agro.hr/fungicidi/konker.html) te sa insekticidom. Prskam obićnom prskalicom, mislim da se isplati špricati iako bude polomljenih stabljika. Bitno je samo da grane prskalice ne kidaju glave.
Što se tiće prinosa, zadovoljan sam, ali isto tako uvijek mislim da se može i bolje :ppozdrav:

Kod mene gotova žetva, danas otkačio heder, prosek oko 2150kg/kj, naravno tek treba da se odbije nepostojeća vlaga i primese mereno dvaput

ne isplati mi se da me šetaju po ataru , jedan lanac ovde, pola lanca tamo, još moram da im dam prikolice, onda se oni obavezno zaglave dok kipuju pa moram i da idem sa njima, ukratko veliki cirkus , a plate mi tek oko zime, ako imam sreće, uglavnom većina izmiri obaveze od prošle godine tek pred žetvu pšenice naredne godine, logično ::lose::Neću nikog da finansiram pola godine, godinu. Plus dok radiš tuđe tvoj suncokret može da sazri totalno, i spusti se ispod jusa, pa i tu gubiš. A i povećao se broj kombajna, pa i oni obaraju cenu samo da imaju da rade.

ujo je napisao(la):
Kod mene se suncokret vrši već par dana, u vršidbu krećemo dosta kasno pa dnevni učinak i nije nekakav. Prinosi se kreću od 22-28metara po jutru, vlaga od 5 do 8,5 %, primjese od 3 do 4,2 %.
Sijem Pioneer i RWA
a šuška se da bi cijena mogla biti oko 180 eura

Ujo izvini ali smanji malo imas odakle, mislim na prinos

dragansavin je napisao(la):
ujo je napisao(la):
Kod mene se suncokret vrši već par dana, u vršidbu krećemo dosta kasno pa dnevni učinak i nije nekakav. Prinosi se kreću od 22-28metara po jutru, vlaga od 5 do 8,5 %, primjese od 3 do 4,2 %.
Sijem Pioneer i RWA
a šuška se da bi cijena mogla biti oko 180 eura

Ujo izvini ali smanji malo imas odakle, mislim na prinos

kako je krenilo izgleda da ću morat još nadodat :cao:

Na toj parceli je bilo zimsko oranje a kod komsije nije bio obran kukuruz do proleca pa su sa ovcama preko zime spartali po mom oranju, u rano prolece nisam mogao da pograpam pa sam isao 3 puta spremacem, njiva je bila puna cicka ja mislim da su to ovce krive, nemam pojma sta drugo!!!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh