savopunck
Banned
A kod nas pade nicim izazvana,a vidim na alarmu ide prema Kikindi.
Nego dali neko od vas iz Kikinde poznaje Stevicu Popeskov-a.
Nego dali neko od vas iz Kikinde poznaje Stevicu Popeskov-a.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Da li ta sudanska trava uvek ima bolje drugo košenje od prvog u godini. Ili je svake godine drugačije ?
Evo, tebi za zadovoljstvo, VOLI KIŠU!!!
Jesi srećan?
Ali ne voli previše vode...
Moje iskustvo je kao i Dobrodolovo. Sudanac sejem na " donjoj zemlji" pa je moguce da joj zato nije potrebno toliko kise. Ove godine sam je posejao u Gornjem potesu ali nikad mi nije bila losija. Sva je talasasta i sa suvim vrhovima.Prošle godine sam na 1.5kj imao oko 90 pala po košenju.Uhvatio sam 4 košenja jer je jesen bila suva.Ove godine u prvom košenju bilo 320 a u drugom 250 a ovih dana ću balirati 3-u.Tačno je da su prošle godine deteline bile loše.Nije tačno da sudanske ima manje ako ima više kiše ( ako nisu nešto ekstremne da stoji voda i tako to ).Tačno je da joj ove godine nešto fali (hoće da žuti,ceveni,nejednaka je ) ali to nije zbog vlage sigurno.Ali i stiže za 4 nedelje da se kosi što prošle godine nije bio slučaj.
Ono što mislim, to i napišem, a ne pada mi na pamet da polemišem sa osobama koje su očigledno sklone konfliktu. Takvih se klonim i u realnom životu.Ne trebaš biti na mojoj strani ili ne, opet, hvala ti na tome...
Smatram da je cilj (konstruktivnih) rasprava na Forumu iznošenje sopstvenih iskustava, a NIKAKO omalovažavanje tuđih, ma kakva ona bila...
Jednostavno, moje iskustvo (od 17 godina) je takvo, da u sušnim godinama imam mnogo bolje i kvalitetnije hranivo nego u normalnim ili kišnim...
Štaviše, imam njivu gde je na sredini depresija, koja u ovakvim godinama dolazi do izražaja, pa u tom središnjem delu nemam ništa, ili je kultura koja je trenutno na njivi u tom delu u stagnaciji...
Radujem se kada je sušna godina kao prošla, svi se žale na sušu, a ja imao 2015.-te dve pune prikolice Dubrave od 2.8t sa dodatnim stranicama u klipu kukuruza...
I to kakvih klipova, mogu ga slikati da to i dokažem, ima ga još u kotobanji...
Elem, i Sudanska se slično pokazala, kada je suša, imao sam je 2012. na njivi, sejanu za seno, sorta je bila Srem, dosta ljudi koji imaju parcele pod Lucerkom u gornjim delovima atara su jednostavno preskakali otkos, a ja kosio redovno i vukao oko 150 bala po otkosu relativno kvalitetnog sena za rogatu marvu koju sam imao...
Ove godine imam Sudanac u bašti pozadikuće na površini od 5 ari (imate slike na prethodnim stranama), koji kosim isključivo ručno, u zeleno, za svakodnevnu upotrebu i ishranu konja koga imam...
I inače, gledim da svake godine posejam par ari "za zeleno", imam 2 zgodne parcele u selu, jednu od 5 i jednu od 10 ari, i ono jutro u ataru...
Mada će tamo ići Lucerka,već ove Jeseni, čim skinem Soju...
A ovaj što prosipa "bisere", iliti se "frlja" naokolo s njima, neka zagreje prste pa napiše svoje iskustvo, u centralnoj Srbiji, u sadašnjim uslovima kod njega, ali izgleda da je navikao na "fotelju", pa se u skladu s tim i ponaša, mada mu je "fotelja" izmakla...
I nek mu je...
Baš me ujede za srce ovim (bespotrebnim) komentarom na moje pisanije...
Pametno, pametno...Ono što mislim, to i napišem, a ne pada mi na pamet da polemišem sa osobama koje su očigledno sklone konfliktu. Takvih se klonim i u realnom životu.