Sudanska trava.

Danas poceli kositi sudansku travu,pokasno je posejana,ali ipak stize na vreme:
11072013273.jpg
11072013274.jpg

dali je sudanska trava visegodisnja biljka? i moze li da se pustaju krave da pasu sudansku travu?

@Milk
U nasim uslovima sudanska trava je jednogodisnja biljka,prve slane ili blagi mrazevi je odnesu.Za ispasu krava ne bih reko da moze.Prvo trebalo bi da ga sejes na ogromnim povrsinama shodno broju grla,drugo ne znam kako bi podneo intenzivno gazenje.Po meni samo kosidba i na jasle.

a kad je najbolje vreme da se seje, i koliko puta u toku godine moze da se kosi?

U Ponedeljak 22. Jula baliram sudansku travu (seno) drugi otkos, a u bašti pored kuće ću za jedno desetak dana pokositi i treću turu i po'raniti...
ivffe6023b4d9xi3mh1.jpg
[/URL][/IMG]

Danas sam pokosio prvu travu,posejao sam je mnogo kasno ta njiva je bila poorana i lose se uradila prolecna brazda.Posle one velike kise pre jedno mesec dana kad ono beše prosao sam setvospremacom po oranju ono kao pesak.(Lose se poorala jel je gazena zbog djubra a bila mokra zemlja).Nisam znao sta sa njom a to je bilo kasno za bilo koju kulturu a seme sudanca sam imao jedan dzak pa reko da ga bacim pa sta bude.Danas sam pokosio prvu travu nikla je odlicno stajnjak je pogurao perfektno.Tamno zelene boje.Ala me ljudi verovatno psuju tipa - "Dobar domacin gledaj sta je sirka u njivi trebo je bar da oprska totalom",jel kod nas je to nepoznata kultura nemislim u nasem selu vec u okolini.Ja sam zadovoljan i ovako kasno posejanom a sledece godine povecavam povrsinu ne ispod 1h.Slikacu kad baliram

Ja sam posejao blizu kuce,rucno kosim,pustim 1-2 dana da odstoji ( mnogo sam lenj) i onda kupim i kolicima teram do stale. :cool: Samo je nezgodna kad predje 1.5m visine,tesko se kupi.Najlepse kad se pokosi na 1m.

Izbaliro sudanca jos zelen tvrdo sam se zajebao ali nema veze prva ce da bude na jelovniku.Mora dosta da se susi zbog stabljike inace lisce je suvo kao barut.Biti će pojeđena :bravo:

- - - - - - - - - -

@Milk
U nasim uslovima sudanska trava je jednogodisnja biljka,prve slane ili blagi mrazevi je odnesu.Za ispasu krava ne bih reko da moze.Prvo trebalo bi da ga sejes na ogromnim povrsinama shodno broju grla,drugo ne znam kako bi podneo intenzivno gazenje.Po meni samo kosidba i na jasle.

Ja mislim da je ona cak i stetna do visine od 70 cm ima neku supstancu zbog koje stoka nece da je jede i nije dobra za davanje prema tome ispasa nikako.Ako gresim neka me neko demantuje

Ja sam u prvom kosenju na 25 ari imao 62 i to lepe velike bale.U drugom kosenju 54 bale.Ima lepe mase i nisam se nadao da ce biti toliko.Jedina mana,sto se prva susila 16 a druga 12 dana.

Moja se sušila 10 dana i imao sam 79 bala na jutro u drugoj koševini,u prvoj sam imao 114, ali sam je TRI PUTA okretao ručno na otkose, osušila se lepo, bale JESU bile teške,podelili i natovarili na dve Dubrave od 1.5t, po tri reda i tako uneli.Baš sam juče otvorio jednu da vidim kako izgleda, i bio prezadovoljan, a i moj konj kada sam mu ubacio komad u jasle da proba...Ovih dana (oko 10 avgusta) planiram da pokosim TREĆI PUT, trenutno je oko pola metra u proseku visine...

Nazad
Vrh