Subvencije za mlečno govedarstvo

Okreni obrni ispada da ceh plaćaju oni koji su matičili uz pomoć prevarantskih službi, a sve su takve, za matičenje.

A službe su bile loše jer su bile hohštaplerske i radile po principu "papir sve trpi samo ti plati".

Zoran je lepo opisao primer, kupim umatičeno grlo, a ono kod mene ne može da bude tretirano kao umatičeno ! Ma vidi molim te... MOžda ja ne mogu da dobijem subvenciju zbog nedovoljnog broja grla, ali ono i dalje mora biti u sistemu matične evidencije.

I takooo... Sve se svede na ono: verovali ste žutim prevarantima. Neće da može. Budite srećni što vam uopšte prihvataju umatičenje kod takvih službi.
 
Maticu jel maticna sluzba u dogovoru sa veterinarom i na osnovu evidencije koju vodi odredjuje koja ce krava biti osemenjena sa kojim bikom ili se vi sami dogovarate sa veterinarom o tome, a oni onda taj dogovor knjize- evidentiraju
 
Sa prevarantima ne sarađujemo jer ne želim da neko ispira usta sa mnom niti da me laže i zavlači.Naša matična služba je jedna od najpoznatijih i sa njima sarađujemo.Sami biramo i kupujemo seme uz naravno stručne savete sa poljo.fakulteta iz Zemuna i uz našeg veterinara a karakteristike bikova gledamo po prospektima gde sve jasno piše i po pređašnim ličnim iskustvima
 
E to koliko tvoja služba nije prevarantska se vidi po izjednačenju iznosa subvencije i za tvoju i za moju i za treću kravu. Ceo sistem je zloupotrebio ovlaštenja i izvrgao se u ruglo.

Nemoj da misliš da tebe ili bilo kog seljaka odavde optužujem. Svi smo mi zajedno žrtva nesavesnog rada kojekakvih mangupa.
 
Jasno je to meni sve i potpuno razumem čitavu situaciju ali mi je jako krivo što nas prave budalama.Stočarstvo je uništeno skroz i sada misle da će ovim i sličnim potezima rešiti problem,neće i ne mogu.
 
Prica oko maticne sluzbe je usrana kao,uostalom, i sve ostalo u ovom Diznilendu od drzave. Koji crni 25.000 dinara za umaticeno grlo?! Od te sume 5.000 ide maticnoj sluzbi i to 50% unapred, to jest, kada se obradjuju zahtevi i salju resorno ministarstvu! Clanarina 1.000 dinara, na godisnjem nivou,plus HB broj,eventualno RB broj, prenos kupljenog teleta ili krave,junice (plus,preko prenosa u veterinarskoj sluzbi) i tako dalje i tako blize. Govorim za sluzbu ciji sam ja clan i gde me uveravaju da su isti uslovi svuda na teritoriji Diznilenda.
Druga bitna stvar- ko vodi racuna o genetskom unapredjenju mlecnog govedarstva i stocarstva uopste? Imamo li mi plan kako treba da izgleda genetski sastav i na koju genetiku se oslanjamo? Ono sto znam iz mog kraja, malo veterinara interesuje cime osemenjava krave u svom reonu. Vecini je to rutinska, brza intervencija sa solidnom zaradom,2.500 dinara kod mene! Od toga je vecina bikova iz testa, za siroku populaciju,o elitnim nema govora. Naisao sam na jedan primer u susednom reonu,gde veterinar radi dobru selekciju. U konsultaciji sa farmerom,kakvo je grlo,koje su mane,koje vrline,zatim ono sto on vidi kod tog grla (a i zna vecinu-leci ih,teli ih,prati ih) vrsi odabir semena odlicnih austrijskih bikova pre svega. Naravno da vodi racuna o srodstvu i pozeljnim linijama priplodnih bikova. Kaze mi farmer,ukoliko nemam da platim za seme koje mi preporuci,svejedno mi osemeni kravu njime,a kasnije se naplatimo,ne da mi,kaze, da ubacim svasta u kravu! Poklon do zemlje za strucne ljude koji ozbiljno shvataju svoju profesiju.
Sledece, sta radi maticna sluzba po pitanju selekcije? Tera nas da osemenjavamo registrovanim bikovima da bi ostvarili prava na subvencije. A da li mi radimo dobru,to jest pravu selekciju, da li dobijamo preporuke za naso stado,kojim bikovima popravljati genetiku i unapredjivati proizvodnju? Ja mogu da prijavim bilo kog bika na osemenjavanju, zato sto mogu da kazem veterinaru da napise na priznanici ime,manje-vise bilo kog bika do kog on moze da dodje. A trebalo bi uz svaku prijavu priloziti ulozak od semena sa serijskim brojem. Treba zensko tele nakon teljenja podrobno opisati,sto ce mu nadalje biti licna karta. Pa tako nece brojevi umaticenih krava nakon klanja ili nelegalne prodaje zavrsavati na usima ko zna kojih krava i tako dobijati status umaticenih grla. Neko rece da je dug put do umaticenja, neka se javi nekom od lokalnih prekupaca, nakupaca i doci ce do broja za odredjenu cenu. U mom kraju postoji nezvanicni cenovnik...
I tako dalje, i tako dalje...
Mi samo nesto vidimo negde kako lepo funkcionise,pa to brze bolje polupismeni prepisu i puste u primenu,a usput ti nakace niz birokratije takozvanih sluzbi,agencija... onda ti postanes njihov poreznik,a o svojoj proizvodnji i problemima istih si prepusten samom sebi i srecnim ili nesrecnim okolnostima.
Dok ovo pisem broj grla mom kraju se smanjuje. Sa nesto preko 10.000 grla pre nesto vise od jedne decenije,dosli smo na nesto vise od hiljadu grla (izvor od veterinara).
Trend se nastavlja...
Maticne sluzbe rade svoj posao...
Veterinari rade svoj posao...
Drzava radi svoj posao...
Seljak radi svoj posao... i polako nestaje...i fizicki...
 
Kao što sam i napisao u prethodnom postu.Neće niko da plaća a da za uzvrat ne dobija ništa godinama.Hoće svi odmah i sada da dobiju novčana sredstva a to tako jednostavno ne može.Naša kuća matiči krave od samog početka dok se nisu dobijale nikakve subvencije a redovno se sve plaćalo i plaća jer mi hoćemo da imamo kvalitetna grla.Pre mesec dana izradu pedigrea platio 3000 rsd po kravi,redovnu smotru x dinara i šta sada da kukam na sav glas ili da odustanem od svega toga jer mi se to neće nikada vratiti.
Druže,ne radi se ovde samo o tebi nego uopšteno.I ja sam se među prvima registrovao gazdinstvo-kada nije bilo subvencija.Mnogo umatičenih krava nisu ni blizu čistoj rasi a dobijaju podsticaje.Ja tebi verujem jer smo godinama na ovom forumu i da ti ozbiljno radiš ovaj posao ali znaš da ima i druge strane priče.Ja znam kod nas ljude koji su preko noći umatičili krave.sada to ne može.Može i da kupiš papire.Da li bi moja krava bila kvalitetno grlo kada bih kupio papire.Umatičena grla dugo žive kod nakupaca
 
Ja da sam neka drzava odredio bih farme od javnog interesa, recimo univerzitetske, skolske farme, te pri centrima za vestacko osemenjavanje ili privatne gde je stvarno elita od krava, njima bih priznao da su im grla kvalitetna i dao masne podsticaje. Ostalima, svima, samo malko manje masne podsticaje i cao.
Znaci banke genetike neka budu na nekoliko velikih mesta gde se sve biti vrhunsko a gde ce se proizvoditi bikovske majke, bikovi, semena itd. i siriti po drzavi, a seljak da se pomogne da drzi krave i proizvodi meso i mleko.
 
Sad da ne ulazimo u sitna crevca oko cena semena kojima osemenjavaju "Kvalitetna" grla.Potpuno ista semena sa kojima i mi osemenjavamo naša nekvalitetna grla.Tu je i poenta cele priče.
 
Cene semena se kreću od 150 do 6.000 rsd pa možeš da biraš šta ti odgovara i da li ćeš da držiš krave koje imaju genetske predispozicije za visoku ili nisku mlečnost,hraniš i jednu i drugu ali ne muzeš isto...
 
Znam ja to.Da bi imao kvalitetno grlo treba ti i hrana određenog kvaliteta što mi sa cenom mleka od 27 din. baš i ne možemo da ispratimo.Radi se o matičenim grlima koja ne zaslužuju ni M od umatičenja jer ni ne liče na kvalitetna grla a ipak su u sistemu.Šta o tome reći.Ili možda ja grešim.Ja nikad nisam bio od onih koji bi po svaku cenu da se dokopam svakog dinara koji država daje.Nadam se Matiću da ti to dobro znaš i kroz temu o subvencijama iz ranijih godina.Opet ću ponoviti da vi koji imate umatičena grla treba da dobijete bar 30000 a mi 20 ali se mi ne pitamo.Krava nema pa su subvencije za krave za uzgoj teladi povećane sa 5 na 20000 za godinu dana.Nema krava-nema tova.Misliš da su nam dali što smo im otpali od srca.
 
Deco ,ko je vas poznavao.....:osmeh:
Citajuci postove svi ste u pravu. ali na zalost ko nas sta pita.
Ustvari i nebi trebalo da nas pita vec da svako odgovorno radi svoj posao u interesu drzave i nj. stanovnika.
Sto se maticenja tice ako se krave matice samo da bi se dobilo tih 25000 to je jalova rabota ,ali po nasem primeru ispada da je tako.
U pravu ja clan IVAN ILIC ,nemamo plan ni strategiju , ne znamo sta hocemo , donose se ad-hok resenja ,drzava nam stalno puni usi o udruzenjima i zajednickom nastupu a onda ta udruzenja ne zarezuje ni dva posto.
Nek nam je Bog u pomoci ali ako se nastavi ovakav trend ostace samo da se prica koliko smo nekad stoke imali.
 
Nazad
Vrh