Subvencije za mlečno govedarstvo

- - - - - - - - - -

Placa se 300 din po grlu tuberkulinizaciju za svako starije govece od 45 dana.

- - - - - - - - - -

Placa se 300 din po grlu tuberkulinizaciju za svako starije govece od 45 dana.

I plus mlečni karton za svako muzno grlo (500),koji meni u suštini ni ne treba jer ne nosim mleko na moje ime.Ali niko te ne pita.A kada treba da se subvencioniše na bilo koji način,onda to nisu krave.

Samo jedno obavestenje -da nije bitno kada vi potpisete zahtev za subvenciju u maticnoj sluzbi vec kada maticna sluzba predaje zahteve u Beogradu.Pojedinne maticne sluzbe(obicno one blize Beogradu) zahteve predaju mesecno dok pojedine par puta godisnje,zbog manjih troskova putovanja, sto je jos jedan razlog kasnjenja subvencija.

Ne znam kako je kod vas ali ja šaljem zahtev u Beograd poštom. Matična služba spremi izvode a ja popunim i pošaljem zahtev preporučeno. Tako da neshvatam zašto bi putovali u Beograd da predaju zahteve.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Ovde to rade maticne sluzbe i verovatno zbog velikog broja zahteva jer Sjenica ima veci broj grla stoke.A dobro je sto si mi ovo rekao da pitam da li ja licno mogu predavati zahteve jer cu ga sigurno pre poslati.

Kod nas po glavi stanovnika ima duplo muznih grla ;) verovatno i kod nas postoji opcija da matična služba šalje ali ja hoću ovako ... volim da sve proverim pre nego što pošaljem da ne bude posle "A gde je pečat?" ... a moraju da rade kako ja hoću jer ipak ih ja plaćam a konkurencija je velika ... koliko ja znam na području našeg sela rade 5 matičnih službi :)

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Realno kad bi radili svoj posao kako treba, od tih 3000-5000 din koliko koja organizacija uzima po kravi, ne bi im ostalo puno. Tu je najveći problem kontrola produktivnosti i zamislite da sva grla koja se nalaze pod kontrolom produktivnosti moraju biti kontrolisana bar jednom mesečno u jutarnjoj i večernjoj muži od strane osnovne odgajivačke organizacije. To je veliki posao i veliki trošak, pre svega za gorivo i amortizaciju. Međutim pošto velika većina to ne radi, onda najvećeg troška nemaju. Od tih novaca koje naplate država uzme pdv, moraju da plate doprinose i osiguranja, ali organizacije koje imaju pristojan broj krava i ovaca mogu odlično da zarade. Milan je u pravu, oni konkurišu kod ministarstva za određeni broj kontrola koje potrebno sprovesti ali to je relativno mali broj grla i mala su to sredstva ako bi se radio kako treba taj posao, ali pošto se ne radi i to im je lep prihod.

Potpuno tacno profo , ali dobro si napisao "kad bi radili svoj posao kako treba" .
Zorana je interesovalo koliko kosta papirologija a to mislim da pokriju iz drzavne kase ,ostalo se svodi na -lako cemo.
Na moju mat. sluzbu sam veoma zadovoljan i vodi je jedna vrlo korektna osoba , ali sto se tice kontrole grla i savetodavne uloge maticne sluzbe mislim da je tu retko koja na visini zadatka.
Kontrola grla na mlecnost se svodi na podelu formulara vlasnicima na pocetku laktacije i sami vlasnici upisuju podatke ,i mozes misliti na sta to onda lici.
Ima vlasnika cija ni jedna krava ne daje ispod 30lit mleka i to u toku cele laktacije....

Da li neko zna koliko matičnu službu košta papirologija po grlu, odnosno koliki im je realan trošak od te 4000 din. koje nama uzimaju?
600-700din po grlu samo za overe izvoda
ne dobijaju sredstva iz budzeta za sva grla za koja vode kontrolu produktivnosti i na sredstva koja dobiju 8%uzima glavana odgajivacka organizacija,12%uzima regionalna odgajivacka organizacija ostalo ide osnovnoj organizaciji
e sad svako ko ima 5-6 i vise grla neka se dogovori koliko da plati po grlu,sigurno ne mora 4000,najcesce moze i za polovinu te sume,ima dosta osnovnih organizacija

Nazad
Vrh