Subvencije u poljoprivredi za 2026. godinu

Ista situacija i kod mene. Nadam se da ce tako biti kao sto si rekao. Ako ne onda ce nam mnogo racuna “propasti” a sa druge strane necemo imati dovoljno za drugi deo subvencija…
Jos samo da ustanovimo da li ce morati da se poklapa seme sa racuna sa biljnom kulturom u e agraru..

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa naravno da ce morati. Sta mislis sto to i uveli nego da skrate, da saseku. Sejes na njivu psenicu i kukuruz, a prikacis seme suncokreta da pravdas. Ne verujem da ce to proci tek tako.

Zasto bi poklapao seme?pokrijes vestakom i hemijom bez problema vecunu kultura, sa druge strane,kultura moze da se menja tokom godine,sve do maja dok ide neka setva,mislim da ima tolerancije.

Poslednja izmena:
Zasto bi poklapao seme?pokrijes vestakom i hemijom bez problema vecunu kultura, sa druge strane,kultura moze da se menja tokom godine,sve do maja dok ide neka setva,mislim da ima tolerancije.
Ne poklapas seme, nego ako si recimo sejao svoju psenicu semensku, nemas racun, a pisao si setvenu strukturu psenica. I prikacis racun suncokret a nemas ga u setvenoj nije logicno.

Parcela će se naravno pojaviti u zahtevu na ePodsticaji pošto ste ubacili biljnu kulturu. Moj predlog je da je isključite iz zahteva pošto kažete da nemate preživare na vašem gazdinstvu (Kako hoćete, iskreno ne znam šta da vam kažem šta je najbolje da uradite pošto ne želim da imate probleme pa i da posle vraćate ::novac::).
Хвала Срђане — него изгледа да није свима исто; питам се шта да радим јер код мене је супротна ситуација: на газдинству узгајамо преживаре, и у еАграр смо додали пашњаке и природне ливаде, међутим у захтеву се те парцеле са пашњацима и природним ливадама не појављују, већ само парцеле са другим биљним културама. Зна ли ко шта треба да урадим да се појаве?

Ливаде сејанице су од почетка субвенционисања третиране као њиве и добијале су исту субвенцију. Са друге стране, природне ливаде и пашњаци нису добијали субвенције. Како сам ја разумео министра, те природне ливаде и пашњаци у овој години треба да почну да добијају субвенције, али ако по једном хектару тих површина има најмање једно грло стоке у газдинству.

Међутим, никаква измена правилника није донета тако да је остало као и до сада. Дакле, за засноване ливаде (сејанице) се добијају исте субвенције као и за остале њиве.

Да напоменем да ви сами уносите културу на парцели, односно да ли је ливада природна или заснована. У пракси је код нас свака ливада пријављена као заснована или као луцерка/детелина. По речима министра, то је у ствари пракса у целој Србији да би се добиле субвенције и зато они хоће да промене да све ливаде добијају, али уз условно грло по хектару.

Код нас и нису класичне природне ливаде. То су углавном ливаде на неком земљишту где се доста задржава вода али које се исто интензивно обрађују (ђубре, косе...).

Што се тиче катастарске културе и врсте земљишта у катастру, причамо то већ годинама да нема везе шта ту пише, битно је фактичко стање на парцели. То је став и министарства, писано је овде о томе. Има парцела које се воде као шума на шумском земљишту а у ствари су обрадиве, и то сам уносио како јесте и ево годинама нема проблема. О другим катастарским културама да не причамо.
Хвала на разложном коментару. Апропо природних ливада и пашњака, додао бих да и њих треба обрађивати. И пашњак и природна ливада бољи су када се пођубре, када се искрче од трња и корова и којекаквог растиња којем ту није место, а то је често неопходно урадити да би имало смисла напасати стоку, посебно уколико су парцеле запуштене, ако нису коришћене годинама итд. Хоћу да кажем да има резона за подстицаје за пашњаке, иако су ту улагања знатно мања него у друге културе — но сходно томе је и резултат скромнији, па ето још једнога разлога за.

Jel se zna kad izlazi postupak tj ima li najave ?
08.03.2026. gledajte Dubru zemlju, gost će biti predstavnik Ministarstva poljoprivrede (Tema će biti postupak podnošenja zahteva za subvencije i postupak pravdanja računima).
061 17 57 872 broj je od Uroša Davidovića pa ako želite nešto da pitate Ministarstvo pošaljite pitanje (Uroš će odlučiti da li je vredno da postavi vaše pitanje ili ne).

Otislo mi je par parcela u crveno.. resio sam sve osim jedne. U katastru se povrsina ne znam kako promenila za 3m2 i ispada da je parcela veca nego sto stoji u ugovoru ( a ugovore sam prepisao kao prosle godine). Sad sam probao da promenim ukupnu povrsinu parcele i stavio sam kao sto pise u katastru a deo koji obradjujem ispada da je kao po ugovoru ali manje za 3m2 od ukupne povrsine parcele. Hoce li proci to tako? Vlasnik otisao u nemacku :)

Prijatelji jedno pitanje....
Da li kad sam obnavljala komšiji nisam jednu parcelu ubacila ,sada je nema u parcelama,šta može da bude problem? Samo se plašim da nije moja greška ili su je izbacili.

Prijatelji jedno pitanje....
Da li kad sam obnavljala komšiji nisam jednu parcelu ubacila ,sada je nema u parcelama,šta može da bude problem? Samo se plašim da nije moja greška ili su je izbacili.
Ako je ta parcela bila zakup (Ugovor je istekao) parcela se automatski briše. Dodajte je ponovo i onda zatim idite na ePodsticaji i Izmenite podneti zahtev pa ponovo podnesite ali ovog puta i sa tom parcelom.
Otislo mi je par parcela u crveno.. resio sam sve osim jedne. U katastru se povrsina ne znam kako promenila za 3m2 i ispada da je parcela veca nego sto stoji u ugovoru ( a ugovore sam prepisao kao prosle godine). Sad sam probao da promenim ukupnu povrsinu parcele i stavio sam kao sto pise u katastru a deo koji obradjujem ispada da je kao po ugovoru ali manje za 3m2 od ukupne povrsine parcele. Hoce li proci to tako? Vlasnik otisao u nemacku :)

eAgraru je jako bitno šta piše na Katastru tačnije na Izvodu sa eKatastra (Tako i žele da piše i na ugovoru ako je zakup upitanju).

Ako je ta parcela bila zakup (Ugovor je istekao) parcela se automatski briše. Dodajte je ponovo i onda zatim idite na ePodsticaji i Izmenite podneti zahtev pa ponovo podnesite ali ovog puta i sa tom parcelom.

eAgraru je jako bitno šta piše na Katastru tačnije na Izvodu sa eKatastra (Tako i žele da piše i na ugovoru ako je zakup upitanju).
Hvala Srdjane

Nazad
Vrh