Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

Veći rad, veće ulaganje, veći prihod.
Hektar jagoda može da da prihod 50-60k evra.
Međutim 300 dnevnica ode samo na berbu. 13-14k evra. Sadnice, frigo živići koštaju oko 12k evra. Folija, creva, kap po kap, vodotopiva đubriva....
U tom hektaru se okreću mnogo velike pare i ručni rad.

Mozda je i prihod malo manje od toga, zavisi od godine. Sad su na primer skupe jagode ali je dobar deo odneo mraz, prosle godine takodje je deo okrnjio mraz a nije ni bila neka cena. Ako si isao za Udovice na kvantas one jagode na ulazu u selo sa desna strane su mi od suraka, tu ima 80 ari i jos 30 u drugoj njivi.. Okrenu se velike pare ali na kraju kad se sva muka sabere ne ostane tu bog zna sta realno..

E sad ako gledate ratarstvo kao cist rad mozda ste u pravu, ALI...
Odrzavamo sami svoju mehanizaciju, sve kvarove uglavnom sami popravljamo, servisiramo, peremo..
Bavimo se administrativnim radom, nabavkom, manipulacijom...
Ekonomski moramo biti potkovani...
Placamo ozbiljan porez drzavi kroz pdv sistem.
Onaj ko radi 100 ha ratarsta i ima svu potrebnu mehanizaciju zna o cemu pricam.
Onaj ko misli da je lako voziti i odzavati kombajn, ali sam, nek ga slobodno kupi i nek zgrne lovu.
Dakle onaj ko krene da omalovazava ozbiljno ratarstvo ili je bezobrazan, ili je bahat, ili je glup, cetvrto nema.
Isto je tako i sa ostalim granama poljoprivrede.
Najgluplji su oni koji se pecaju kao somovi na mamce koje baca vlast da bi primenula vec toliko oprobanu metodu "zavadi pa vladaj".
Ne daj svoje, postuj tudje.

@paorpaor
Naravno da je to vrlo ozbiljna priča na 100 hektara. Međutim, što se konkretno subvencija tiče, ministarstvo to posmatra ne po gazdinstvu, već po jedinici površine (kako se i dobijaju subvencije). Tako da, ako gledamo proizvodnju na 1 hektaru kukuruza i 1 hektaru paradajza - velika je razlika i u radu i u prihodu.

@milan11
Znam za te jagode. A znam i koliko ostaje. Svakako zavisi od godine, od sorte. Ja sam imao 1 hektar Albe i jedne godine je rod bio 40 tona. Cena je bila u proseku oko 1.5 evro. Misim da je to bilo 2015. ako se ne varam. Tada sam frigo živiće plaćao 20 centi, Haifa đubriva su bila oko 250 dinara kg. Te godine sam ekstra prošao. Godinu ranije (mislim) su bile užasne kiše i poplave, ništa mi nije ostalo.
Kažem, mnogo posla, mnogo rada (sve ručno), mnogo ulaganja, a ume da bude i dosta zarade.

Poslednja izmena:
E sad ako gledate ratarstvo kao cist rad mozda ste u pravu, ALI...
Odrzavamo sami svoju mehanizaciju, sve kvarove uglavnom sami popravljamo, servisiramo, peremo..
Bavimo se administrativnim radom, nabavkom, manipulacijom...
Ekonomski moramo biti potkovani...
Placamo ozbiljan porez drzavi kroz pdv sistem.
Onaj ko radi 100 ha ratarsta i ima svu potrebnu mehanizaciju zna o cemu pricam.
Onaj ko misli da je lako voziti i odzavati kombajn, ali sam, nek ga slobodno kupi i nek zgrne lovu.
Dakle onaj ko krene da omalovazava ozbiljno ratarstvo ili je bezobrazan, ili je bahat, ili je glup, cetvrto nema.
Isto je tako i sa ostalim granama poljoprivrede.
Najgluplji su oni koji se pecaju kao somovi na mamce koje baca vlast da bi primenula vec toliko oprobanu metodu "zavadi pa vladaj".
Ne daj svoje, postuj tudje.
Nikom nije lako ali u ratarstvu su ti čitava leđa a bogme i živci kad krene prodaja- pšenicu izvrnes dal u silos ili u šupu i gotovo a u povrtarstvu roba kao mrtvac- ako prenoći, odmah se usmrdi. I najvažnije- tom sa 100 hektara kad dosadi,može da izda u arendu, stavi svaki mesec 4000 evra džep i prst u uvo. I još nešto oko mehanizacije- nije cilj da tebi ili nekom drugom bude lakše već da tvoj proizvod bude jeftiniji.

Niko nije odgovorio od koga drzava ima vise koristi?? Od onog sto radi 100ha ratarstva ili od onog sto radi 1ha jagoda??

I nije isto, hektar jagode 23 hiljade subvencija, 100 hektara 2,3 miliona subvencija. Još ako prođe sertifikovano seme. Plus subvencije za mehanizaciju, razni povrati, Ipardi itd. I ko više košta državu? I čijim novcima je posejan taj hektar pšenice? I koliki je Pdv na hektar repromaterijala?

Poslednja izmena:
Ince od jagoda se pravi lebac. Svi cemo u jagode.
Sta bi se desilo kad bi se proizvodnja jagoda povecala 10x
To I dalje nije nikakva povrsina, ali je hiperprodukcija.
A da pricamo o radnoj snazi za koju jagodari i ostali ne placaju nikave doprinose, o PDVeu koji nije video drzavu.
Dakle nemojmo tek tako povlaciti paralele i jedni drugima osporavti rad i trud.
Bolje da se zajedno borimo protiv drzave, a ne da dozvolimo da nas drzava "muze" zarad Bg na vodi.

Niko nije odgovorio od koga drzava ima vise koristi?? Od onog sto radi 100ha ratarstva ili od onog sto radi 1ha jagoda??
Pa zar ne vidiš da je to isto.

Opet greška. Ne OD KOGA, već od KOJE KULTURE na istoj površini. Slučajno ili namerno mešaš pojmove. Ne gleda se po nosiocu gazdinstva, već po hektaru obradivog zemljišta.

Ti kao da pitaš - od koga država ima više koristi, od onog što gaji 1 ili 100 hektara jagoda (paradajza, pšenice...).

I još nešto. Pretpostavimo da ratar dobije 18k/ha, a povrtar 80k/ha.

Da, od tvojih 100 hektara pšenice, kukuruza... država ima više koristi no od njegovih 1ha paradajza.
Al ti ćeš opet dobiti 1.8 MILIONA, a on 80 HILJADA dinara subvencija.

Capisci?

Poslednja izmena:
Da.

Najvažnije poljoprivredne kulture u Holandiji:

POVRĆE u staklenicima – Holandija je SVETSKI LIDER u uzgoju:

Paradajza

Paprike

Krastavaca

Šta Holandija najviše gaji (po vrednosti i izvozu):

1. Povrće iz plastenika (paradajz, paprika, krastavac)
2. Cveće i bilje (naročito lukovičaste biljke i rezano cveće)
3. Krompir
4. Luk
5. Voće (jabuke i kruške)

Holandija je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svetu, odmah iza SAD – što je neverovatno s obzirom na veličinu zemlje. To postiže uz pomoć visokoautomatizovane, naučno zasnovane poljoprivrede.

Ince od jagoda se pravi lebac. Svi cemo u jagode.
Sta bi se desilo kad bi se proizvodnja jagoda povecala 10x
To I dalje nije nikakva povrsina, ali je hiperprodukcija.
A da pricamo o radnoj snazi za koju jagodari i ostali ne placaju nikave doprinose, o PDVeu koji nije video drzavu.
Dakle nemojmo tek tako povlaciti paralele i jedni drugima osporavti rad i trud.
Bolje da se zajedno borimo protiv drzave, a ne da dozvolimo da nas drzava "muze" zarad Bg na vodi.
Opet greška. Kakve veze ima dal se i od čega pravi lebac, kako bi ti rekao. Zašto uopšte moramo proizvoditi sirovinu za lebac? Koliko zemalja je ne proizvodi?
Kada bi cela Srbija (recimo) proizvodila samo paradajz i jagode, sve to izvezli, uveli radnu snagu i sve ostalo u legalne tokove, bili bismo bogatija zemlja 10 puta. O tome se govori.
U ratarstvu je jako mala zarada po hektaru (ponavljam - po hektaru) u odnosu na povrtarske i hortikulturne proizvode. O tome je reč. Niko ništa ovde ne osporava, pričamo o činjenicama.

Poptuno se slažem da treba svi zajedno da se borimo za bolje sutra poljoprivrede, nas samih, pa i države Srbije.

I nije isto, hektar jagode 23 hiljade subvencija, 100 hektara 2,3 miliona subvencija. Još ako prođe sertifikovano seme. Plus subvencije za mehanizaciju, razni povrati, Ipardi itd. I ko više košta državu? I čijim novcima je posejan taj hektar pšenice? I koliki je Pdv na hektar repromaterijala?
U HEKTAR jagode se uloži (ako želiš sve kako treba) oko 20 hiljada evra samo do branja. Ukupno, sa radnom snagom i đubrivom i preko 30. Koliki je tu PDV, qrtz, palac...? Po HEKTARU!

Jasno mi je da vi ovde velicate i branite svoju bransu nepostujuci tudju.
Vi bi ste potajno voleli da ratarstvo ne dobije ni dinara, a da samo vasa muka bude nagradjena.
To je tako lepo i tako covecanski.
Onda jos pride izvlacite reci iz kontektsa i dajete sebi za pravo da odredjujete sta je pogresno, a sta ne.
Dakle drugari sretno vam bilo sa vasim subvencijama. Ako vam je lakse ratarstvo ce i onako propasti usled niza dogadjaja, ali ta zemlja nece ostati neobradjena. Docice neki ljudi koji ne govore nama poznatim jezikom da to sve obradjuju sa malo povecim masinama.
Naravno vi cete i dalje odlicno zradjvati sa ektara jagoda, ili cega vec, jel poBogu, od tog se zivi, a "lebac" je nepotrebna stavka.
I jos da dodam da sto uporedjujete kolonijalne imperije, zemlje Beneluxa i ostale sa nama je samo odraz vase naivnosti misleci da je ta prica o prepametnim evropljanima tek tako plasirana.
Kad shvatite da je ovo ovde Balkan i da ovaj narod ovde sluzi samo s jednom svrhom, isto kao i afrikanci samo u lepsem celofanu zamotano.
Zelim vam subvencije do neba, evo mojih se odricem zarad vasih ;)

paore ti iz krajnosti u krajnost ponekad

to sto zele i ako je plan takav kakav je napisao kolega je upravo zbog tih ---povecinh masina-- koje i sam navodis,da bi te masine imale svoju svrshu potrebno je da nestanu ovi do 50h u ratarstvu a te zemlje ce prezueti oni sto sada rade 200h+ i doce to 500h+

tada ce lako resavati i kontrolisati sve drzava

Nazad
Vrh