Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

2004. sam prodavao nektarinu Caldesi po 1.1 do 1.2 evra.
Znaš li koliko je tada vredeo 1 evro, ko sada bar 3.
A ulaganja bar 3 puta manja.
Pazariš sa hektara preko 30k evra (tada), a trošak smešan, dnevnica bila 10-15 evra, nisam siguran. A tek dizel, đubrivo, pesticidi...
Ja toliko neto para sada ne mogu da pazarim sa 10 hektara!

Moje misljenje je onaj ko radi 1-2ha radi sigurno neki posao pored poljoprivrede. Zato sto ne moze da se zivi od 1-2ha. A onda mu subvencije nisu presudne ali sigurno da znace. Meni iskreno puno znaci sto sa tim parama mogu da kupim seme ili vestak bez kamate. Ili naftu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Tek je taj u bunaru ako ga na 100ha vade subvencije.
Sto bi jedan ismusni ekonomista rekao nemas male i velike biznise,samo uspesne i neuspesne.
Isto vazi i ovde da nije oresudna kolicina zemlje, nego finansijska izvesnost proizvodnje.

Poslednja izmena:
I to dubokom punog mulja ! :)

Ulaganja su ogromna zadnjih nekoliko godina od kako su subvencije veće, a cena merkantile kao pre 10 ak godina ...
znače itekako te subvencije zavisi naravno sa kojim se brojem množi hektara, jedino što eto nikad se ništa ne zna kod njih dok ne legnu na račun, stalno neki novi datumi, rokovi, administrativne obrade . A mislim da su mnogi očekivali da će sa eagrarom to biti sve rešeno medjutim ....
prve godine sećam se kad je počeo sa radom eagrar pustili su pare bez ikakvog odricanja i slično samo se zahtev podnosio.

Ja bih se odmah odrekao subvencija u zamenu da cena merkantile prati cenu repromaterijala.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока
Pa koliko ja kapiram, subvencije za to i služe da bi se držala niža cena merkantile, odnosno da gradjanima bude jeftinija hrana ili grešim ?
isto bih se i ja odrekao !

Pa koliko ja kapiram, subvencije za to i služe da bi se držala niža cena merkantile, odnosno da gradjanima bude jeftinija hrana ili grešim ?
isto bih se i ja odrekao !
Ne grešiš, da bude jeftinija hrana a mi da motamo kablove. Bez subvencije bi trebalo kukuruz da bude u žetvi bar 30 dinara a sada 40 i mi bi imali bar 600+ evradi po hektaru više a ovako imamo potencijalnih 340 i moramo da budemo informatičari (eagrar) i svi nas jebu ko volove za repromaterijal na konto subvencija podigli marže.

Ne grešiš, da bude jeftinija hrana a mi da motamo kablove. Bez subvencije bi trebalo kukuruz da bude u žetvi bar 30 dinara a sada 40 i mi bi imali bar 600+ evradi po hektaru više a ovako imamo potencijalnih 340 i moramo da budemo informatičari (eagrar) i svi nas jebu ko volove za repromaterijal na konto subvencija podigli marže.
+ dali je hrana jeftina?
Nije! U srbistanu je sve dosta skuplje nego u nekim normalnim zemljama.
Uzimaju nam sa velikom kašikom, pa nam zamažu oči sa mizerijom što nam kao daju a u stvari nam samo vrate delić ukradenog.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ne treba da budes informaticar za e agrar nego samo da razmisljas svojom glavom i svako moze da udje u stos lako. Samo volje treba sto danas najvise i nedostaje ljudima....

O susnim godinama niko ne prica, a one su sve cesce i dzaba ti onda cena merkatile kad su prikolica prazne.

Uz dužno poštovanje Buranija što čeka da okrene godinu sa "subvencijama" , ne treba da se bavi poljoprivredom odavno...
Та Боранија је опстајала и без субвенција.Пољопривредом не треба да се бави гадија која је у задњих 30 год са 20 кј и 558 дошла на 500кј итд или нек докаже одакле!А управо ти су нај веће галамџије за директна средства не Субвенције у виду јефтинијег репроматеријала него суви новаца😡

Ako si za 30 godina efektivnog rada ostao na 558 i 20 k.j ili ozbiljno grešiš ili se i ne trudiš niti želiš da podigneš sve na viši nivo, jednostavno je.
Ovaj sam ja sa zemljom , jedino sto nije 558 nego 539 😄 😄 😄 ( Ne zelim da podignem, poucen stanjom agrara svih tih decenija ) Agrar mi je hobi i dopunska kinta, ako nije susa.. U tom slucaju se tesim da bar izgubljene novce nisam dao na lekove ili drogu ;)
Nego cujem da 8.03 pocinju isplate subvencija... 8-)

Nazad
Vrh