Subvencije u poljoprivredi za 2016

Opusteno ljudi, nisu svi u mogucnosti da izdvoje 1000e godisnje na PIO, ne znaci da su prevaranti ako NEMAJU.

Naravno da oni koji nisu u mogucnosti da izdvoje da NISU prevaratni, jednostavno nemaju, njih nisam ni spomenuo... A prevaranti, lopovi su oni koji su imali odakle da plate, a jednostavno nisu hteli. Secam se da se pre nekoliko godina u mojoj opstini oprastali neki dugovi za vodu, odvodnjavanje koji su kod nekih pojedinaca iznosili citavih 1 000 000din, a vode se kao gazde.

To su ti gladni koji samo što ne unajme plaćene ubice i sa džipovima krenu da otimaju zemlju od poštenoh seljaka.Ti imaju dobra leđa i obraz ko opanak.A da vidim šta će biti sa onima koji su dužni 10,20,50 hiljada,da liće oni morati da plate.

Ja sam još uvek za to da je PIO na dobrovoljnoj bazi i da je briga o starosti ( penziji) lična stvar.Ali me samo nerviraju oni koji su pre par godina kada su bile veće subvencije izričito zahtevali plaćanje PIO-a i.

da ne dobija ko nije bio u sistemu PI0-a subvencije,
Sada su subvencije nikakve svima dostupne ali ostaje da se plati PIO pa se priča okreće.

Po meni:
PIO mora biti uslov za odredjena davanja.Drzava mora obratiti paznju na one kojima je poljoprivreda osnovna delatnost.
PIO mora biti dobrovoljan.
PIO mora biti srazmeran povrsini zemlje ili prihodu kao i sto jeste za one u PDV-u.
Ko ima PIO preko zemlje mora dobiti pravo na placeno bolovanje kao i zene osiguranici na trudnicko i porodiljsko.
Da sam ja ministar mnogo bi ja tu jos dodao.

hajde da pricamo o dobiti sa jednog hektara zemlje. i onda da odredimo procenat poreza koji bi placali drzavi. sada nas dere ko hoce pocnimo od mesne zajednice vodoprivrede poreza na imovinu lokalne samouprave pa na sve to pio i zdravstveno. koliko ostaje sa tog hetara bez obzira da li neko ima jedan sto ili hiljade

Ja licno nisam za to da veci poljoprivrednici placaju veci Pio a manji poljoprivrednici nizi.Zasto bi neko ko se mucio i prosirivao svoj posed i zemlju u zakup placao vise a,onaj sto godinama drzi par svinja i jagnjadi za slavu i novu godinu placao manje i kad odu u penziju da imaju istu penziju.E pa malo prc.Robin Hud drzava.Da li neko nekom brani da bude milioner ili tajkun?!Ne brani!Malo da dopunim isto kao kad meni u selu kazu ti imas kombajn lepe pare uzmes u sezoni a,ja im kazem pa kupite i vi da budete bogati kao ja.Meni u sezoni pocinje radni dan u 5 h a,zavrsava nocu u 11 h.

pa i sada ko uplacuje vise dobija vecu penziju. a za usluge kada sam radio osamdesetih jurila me tadasnja kooperacija da moram preko njih da radim i naravno skidali procenat

E zato treba kopirati sisteme nekih drzava.Odrediti optimalni limit zemljista po gazdinstvu.Recimo da bude 100ha.Svako ko bi imao preko te povrsine bi morao da placa extra namete ili da jednostavno zaposli tj. prijavi jos jedno lice na PIO.Apsolutno nije normalno da neko placa PIO 5000din godisnje a neko 500000di godisnje.Za sve postoji resenje ali nema sluha i hrabrosti.

• Like
Reagovanja: siz
E zato treba kopirati sisteme nekih drzava.Odrediti optimalni limit zemljista po gazdinstvu.Recimo da bude 100ha.Svako ko bi imao preko te povrsine bi morao da placa extra namete ili da jednostavno zaposli tj. prijavi jos jedno lice na PIO.Apsolutno nije normalno da neko placa PIO 5000din godisnje a neko 500000di godisnje.Za sve postoji resenje ali nema sluha i hrabrosti.
Nisam ni za taj sistem,tj nisam u potpunosti.100 h zemlje kod nas nije isto kao kod vas.Losija zemlja samim tim i manji prihodi po h.Sto se radnika tice ja ne mogu da nadjem radnika u sezoni da vozi traktor i prikolicu!Dnevnica 20 e moja hrana i pice.on sedi i ponekad lezi na kraju njive dok ja vrsem u prasini.I opet to je malo,hteli bi vise.Takvi su radnici kod nas a,sve ih je manje i izvoljevaju a,taj kad nece da radi za 20 e dnevno nece sigurno za 300e mesecno.Mora se traziti neko drugo resenje.

Lakše se to da rešiti! Svi poljoprivrednici u sistem PDV! Sva plaćanja virmanski! I eto ti odmah muljačine redukovane,pa koliko dobiti,toliko poreza,PIO,ZdrO,sve srazmerno!

• Like
slazem se da se neka resenja mora traziti samo se bojim da dok se to nadje sela ce ostati prazna sa par velikih igraca koji ce raditi svu zemlju. a kojim slucajem da nas prime u eu velika vecina bi otisla da radi preko .

- - - - - - - - - -

mindjusar po tvome mali u startu najebali pa oni ne mogu ni knjigovodju platiti

Nije to sveto pismo,lakše od kopanja,ko god je pismen!

- - - - - - - - - -

A i vratila bi se realna cifra registrovanih poljoprivrednih gazdinstava!

• Like
Nije to sveto pismo,lakše od kopanja,ko god je pismen!.
- - - - - - - - - -

A i vratila bi se realna cifra registrovanih poljoprivrednih gazdinstava!
Ne mozemo svi biti u sistemu Pdv a.Nije realno a i mnogi u tom sistemu ne bi se snasli.Priznali mi to ili ne drzavi je u interesu da ima par velikih proizvodjaca a ne hiljadu malih.Lakse ce kontrolistai velike i vise ce doprinositi.Tako je svuda u razvijenom svetu tako ce biti i kod nas

Nije baš tako, da ko je više plaćao ima veću penziju.
Moj otac je nepunih 30 godina redovno plaćao poljoprivredni PIO, a dobija malu penziju istu kao i oni koji su uplaćivali samo 15 godina, koliko je minimum, dok je socijalna pomoć nekoliko puta veća.
Gde je tu realnost...

Ne mozemo svi biti u sistemu Pdv a.Nije realno a i mnogi u tom sistemu ne bi se snasli.Priznali mi to ili ne drzavi je u interesu da ima par velikih proizvodjaca a ne hiljadu malih.Lakse ce kontrolistai velike i vise ce doprinositi.Tako je svuda u razvijenom svetu tako ce biti i kod nas

Ma kad lav poćera,nema tu ima drvo-nema drvo,penješ se na prvo drvo! Snašli bi se svi,nužda zakon menja! I onda svi ravnopravni! Drugačije,gdegod bio limit,na 20ha,onda bi dobili još toliko gazdinstava,sa po 19.5ha,e nemere

Kada svi budemo morali da uđemo u PDV, što će verujem uskoro i biti, broj gazdinstava će se drastično smanjiti, jer će većina propasti. Ostaće samo veliki (tajfuni), koji u dogovoru sa vlašću i sada cvetaju.

Treba cvrsta ruka , treba reda i discipline, treba kontrole za sve, to mi liči na komunizam al nije ,to je demokratija-vladavina prava, e sad svako svome jatu beži, mi smo mala i siromašna zemlja .znači limiti mora da postoje , od toga se polazi , ko hoće TEXAS neka ide u Ameriku, ovo je moj brale Srbija

Kreatori nase poljoprivredne politike nisu bas dobro promislili kada su ogranicili subvencije na 20 ha, na taj nacin se realno stanje promenilo, tj prelila se zemlja, ona razlika izmedju 20 I 100 ha, na neka druga gazdinstva I tako su upropastili stvarnu sliku poljoptivrede dobivsi veci broj gazdinstava sa 20 ha, posle toga nas je i vrli AV kritikovao kako varamo, mi poljoprivrednici VARAMO...
Sta reci za vlast u zemlji u kojoj je svake godine, od kada su pocele da se primenjuju subvencije bilo menjanja pravila. Tesko da je bilo dve godine isto za subvecnije, stalno su nesto menjeli, u nadi da ce nas zaludeti sto vise, pa da nam manje sredstava daju... Na kraju ce ukinuti subvencije skroz. Ali ce nas pre toga dovesti do toga da nam se sve smuci I bude nam svejedno.

Nazad
Vrh