Imam jednu priču, a vi zaključite o čemu se radi.
Naime pre tri meseca sam uzeo subvencionisani kredit od Ministarstva poljoprivredne preko Komercijalne banke. Manje više beše muka da se kompletira dokumentacija, između ostalog za grla je Ministarstvo plaćalo Osiguranje koje je inače bilo obavezno. Kako bi se zaštitile i banke i proizvođači (razmišljam to je ekstra). Osigurao sam u Generali osiguranju. Naravno polisa je tipska ugovorena sa Ministarstvom i šta tu ima da se čita. Ali ne lezi vraže pre oko 15 dana mi je jedno grlo uginulo uradim ja sve papire i platim Veterinarskoj stanici da ustanove uzrok uginuća (bilo je pucanje srca) i pošto je reč o vinkulaciji na banku ja ustanovim kod banke da će banka biti primalac sredstava, a da će meni umaljiti iznos kredita za iznos odštete.
Pomislim dobro je bar neka vajda da bude od toga ...
Pre dva dana stiže mi dopis za obračun štete po kome mi se priznaje manje od vrednosti grla koju sam ja naveo (kod njih svinje manje vrede), ali da će da mi se isplati odšteta od 0 dinara. U napomeni stoji vrednost odbitne franšize i iznos 13.824,00 Nisam siguran šta znači franšiza, ali vidim da nije dobro.
Ustanovim tako da je Ministarstvo sem što je platilo polisu za poljoprivrednike i tako uguralo pare osiguranjima, vezalo i ugovor o nekoj franšizi (i dalje neznam šta je to) da 3% od iznosa osigurane sume bude franšiza koju će poljoprivredniku da se naplati u slučaju štete od sume za isplatu odštenog zahteva.
Shvatim ja koji je to lopovluk, kao fol nudi se zaštita poljoprivrednika od eventualne štete, ali za više od 3% ukupne vrednosti, tako da se tu debelo štiti osiguranje, a ne poljoprivrednik koji mu ovde dođe j.... strana (sad sam već Ljut)
Koji je to ozbiljan poljoprivrednik koji će da priušti gubitak od 3% kada svi već znamo da se tov radi na gubitku od 1%, a u razvijenim zemljama i to je mnogo. Praktično je svima jasno da se polise sem u slučaju da ponovo udari poplava i sve podavi, retko kome da se isplati.