mamara
Član
Lepa je ovo rasprava o subvencijama. Šta reći ja nisam dobila ni dinara za 2014. god a zahtevi su podneti davni dana ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
To on kod nas hoce da napravi kao u drzavnim firmama da radnici rade 10 dana godisnje a plate primaju cele godine i budu osigurani cele godine.Pa neko ko radi 50 ha nema potrebe za radnicima osim za neki sezonski posao (primer kopanje),a ne neko sa 10 20 ha i ovako nam je nametnuto da obavezno placanje pio, zdravstveno, porez a ne jos da moramo i radnicima placati pio zdravstevno + platu. A i koncept cele price je porodicno poljoprivredno gazdinstvo, sto ce reci da u gazdinstvu treba da radi porodica a ne da jos zaposljavamo radnike... Vecu glupost u zivotu nisam cuo kao kad je vucko o veliki reko da na sakih 10 ha treba da se zaposli po jedan radnik... To je moje licno misljenje a ti ako tako mislis slobodno zaposljavaj radnike ali nemoj drugima da nameces...
Pit radi se o tome da onaj sitan paor sto bi rekao Balasevic ispod 10ha od protesta nije imao nikakve koristi,cak je bilo i kontraproduktivno za njegov napredak. Ko radi npr 10ha i dobije 140 000din pola mu ode na PIO,a ko radi npr 30ha njemu ode na pio 5ha i ostaje mu na ruke 25ha po 14 crvenih je 350 crvenih na ruke i veca mogucnost da zakupi zemlje u arendu ili neku masinu i tako jos vise ugusi onog manjeg. Kao sto je neko sa 100ha imao daleko vise od nekog ko je radio 10 ili 30ha.
Peet druze silno gresis,licno sam bio na blokadama u NSu kad je Ivkovic doneo papir sa svim zahtevima,medju zahtevima je bilo 100ha subvencija i do 10ha da nema PIO klauzule,to ti je sigurno 100%. E sad sto su oni raspustili blokade kad su obecali SAMO do 100ha subvencije,a ostale zahteve ko sisa tu je nastalo nezadovoljstvo.Ja te razumem odlicno da nije sve jedno imati 10 ha ili 100 ha ali kad se protestovalo niko nije trazio hiljadu uslova vec subvencije do 100 ha i to se ostvarilo i bili svi zadovoljni.
Ne, nego znaci, da treba ispitati kako su ti razni .......... dosli do toga svega sto imaju i po kojim sve osnovima koriste subvencije iz drzavnog budzeta, koji, ujedno, punimo svi mi.A,jel to znaci da ce recimo Matijevic morati da zaposli jos 20000 ljudi umesto sadasnjih 2000
Pa i to gazdinstvo sa 20-50-100ha izlazi na trziste i prodaje robu,znaci i oni mogu nekog da "otruju",trajno uniste zemljiste ili nesto slicno. Ne mora agronom da ide na 50ha,ali neko sa srednjom skolom bi bilo sasvim OK.
Uglavnom u svakom porodičnom gazdinstvu i zapošljeno je više ljudi,možda i previše naspram poslaNisam ni ja jos nista dobio od subvencija, ali bice, valjda.Nije stvar u tom da se ovde deli na "velike i male", nego da od svog postenog rada treba da svi imaju mogucnost da zive, a ne neko prizeljkivanje da neko od "malih" propadne , da bi neko zauzeo njegovo mesto, a uz to jos i dobio za sitnu paru pomocnog radnika u svom gazdinstvu.Mislim da treba da se donese zakon, da svako ko radi preko 10 ha, treba da ima prijavljenog radnika, na svakih 20 ha, znaci, na 30 ha jednog, na 50 ha dva.
Ti imaš i viška zaposlenih.Tebi treba još država da doplati.Uglavnom u svakom porodičnom gazdinstvu i zapošljeno je više ljudi,možda i previše naspram posla
kod mene konkretno rade 4 odrasle osobe na 25ha + stočartvo