DusanA
Član
E, a sada ce tu istorijsku ulogu da igra radnicka klasa, ups, pa ni radnicke klase nema., mozda, onda zaposleni u javnim sluzbama, njih jedino ima dovoljno.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Pa da ti objasnim. Ta, evropska unija koja se razmece tolikim davanjima je i dosla, dokle je i dosla.Ljudi svuda u evropi (u koju mi toliko hocemo) se daju subvencije za poljoprivredu, kako da sutra ...kad udjemo u tu evropu budemo konkurentni sa istom cenom ako mi nemamo subvencije a ostali ih dobijaju.
Pre desetak dana sam bio u Austriji (okolina Beca) i razgovarao sa jednim farmerom koji drzi bikove, svinje i obradjuje do 40 he. zemlje (kaze da vecina i nema vise od 40 he) subvencije dobija 400 evra po he. i plus 200 evra po he. zato sto se bavi stocarstvom.
I kako onda neki clanovi foruma misle da opstanu u poljoprivredi bez subvencija u tako jakoj trzisnoj utakmici!!!
E, zato te od 5 ha treba pomoci da napreduju a ne one koji rade po 500haZa ove što hoće da rade kod njihov deda, pitajte jel vaš deda radio kao njegov. Moj pradeda je sejao kukuruz na 70 jel sad treba i ja da sejem tako. A ovi sa 5ha ako rade čisto ratarstvo imaju 10 dana posla godišnje i nije u redu da živi kao neko ko ide svaki dan na posao. Takvi dugoročno neće opstati - prvo je pitanje šta će da rade kad traktor stigne za generalnu odakle 1000 - 1500e za remont. Vreme se promenilo hteli mi to ili ne.
Treba subvencionisati samo zemlju u vlasnistvu,do sada se pokazalo da je velikih mucki bilo sa arendom,na kraju,uzimati zemlju u arendu nije obaveza,a ko vec hoce nek radi,ali o svom trosku a ne o trosku drzave.Znaci,subvencionisati samo zemlju u licnom vlasnistvu i sve mucke su iskljucene.Koliko para ima u budzetu , toliko neka subvencionisu hektara , ako ima za 10 -20Ha neka bude .. Dogodine ako bude vise .. daj i 100 ha po gazdinstvu ! A ne sad menjamo pravila zbog veliki lobista .. Pa dokle vise ?
Dajte Malesevu , i njemu slicnim sa 500 - 5000 Ha - kredite prolongirajte , a ovom sa 15 HA sta on ? Ni kardansku pumpu ne moze da kupi kad krene sisanje za vestak i seme !!
Ovim "pametnim" predlogom bi bili iskljuceni i mnogi ljudi koji nemaju para da kupe zemlju, nista nisu nasledili, a zele da se bave poljoprivredom.Treba subvencionisati samo zemlju u vlasnistvu,do sada se pokazalo da je velikih mucki bilo sa arendom,na kraju,uzimati zemlju u arendu nije obaveza,a ko vec hoce nek radi,ali o svom trosku a ne o trosku drzave.Znaci,subvencionisati samo zemlju u licnom vlasnistvu i sve mucke su iskljucene.
Pa ratarstvo je takva grana da nema mnogo posla, ali su velika ulaganja. Ni ovi sto imaju 50, 100 Ha nemaju bas mnogo radnih dana. Sto vise zemlje, to bolja i jaca mehanizacija, logicno. A i taj sto ide na posao, njegovo je samo da dobro radi, a masine, materijal, je sve na racun firme, dok poljoprivrednik koliki god bio, svoje masine sam odrzava.A ovi sa 5ha ako rade čisto ratarstvo imaju 10 dana posla godišnje i nije u redu da živi kao neko ko ide svaki dan na posao.
Pa vidis da se pokusalo da se subvencionise do 100 hektara ali naravno znamo svi kako se i sta radilo i radi...
samo pazite ovog puta ćevas podrzati samo oni što rade drzavnu zemlju a ostali,mislim ako do toga dode biće vas ispred svake opštine 4-5 uglavnom oni kome nikad nije dostaJedva čekam da parkiram traktor ispred zgrade opštine.To će mi biti slađe nego sve ove blokade do sada.
Dokle god pojedinci misle da je namena subvencijama da se preživi ,a ne da se napreduje nema mesta priči.